Konstaterad vattenläcka

10k läst  49 svar

 1. Lexington
  Medlem Nivå 12
  Hade en firma hemma i torsdags förra veckan för att installera en avfuktare i krypgrunden.
  Firman upptäckte då en vattenläcka som verkar komma från inkommande vatten under vaskskåpet i köket. Verkar inte ha pågått någon längre tid då krypgrunden besiktigades för ca 4 veckor sedan och då fanns inte läckan där.
  Är själv nere 3-4 ggr per år så är tacksam att detta upptäcktes nu.

  Iaf, ringde försäkringsbolaget och självrisken ligger på 1500 för rivning uttorkning och återställning, dock täcker den inte utbyte av rör då jag antar att dessa är gamla.
  Försäkringsbolagets firma kommer och börjar jobbet i slutet på denna vecka.

  Mina frågor är egentligen om det är något jag ska tänka på? Och om någon vågar sig på en gissning om vad ett sådant jobb kan komma att kosta oss?

  Ska försöka få dokumentation på jobbet o lägga upp här. Första bilden är krypgrunden, andra bilden är under vaskskåp.

  IMG_1835.JPG
  IMG_1844.JPG
   
 2. S
  Medlem · Nivå 10
  rören ser inte särskilt gamla ut.............med så blött omkring allt borde det ju nästan synas vad som läcker?
   
  • Laddar…
 3. Bästa svaret

  H
  Moderator · Nivå 25
  Det är normalt i försäkringar att vattenskademomentet täcker inte det rör som orsakar skadan, oavsett om det installerades förra veckan. Utan det momentet ersätter följdskadorna. Om man ex. måste kapa bort andra rör för att komma åt att fixa vattenskadan, så skall det täckas. Bara det rör som läcker går utanför försäkringen.

  Sedan har man ofta en "maskinskade försäkring" eller vad den heter hos olika bolag. Den kan täcka ex. rör som fryser sönder. Ofta högre självrisk på det momentet.

  Vattenledningarna vi ser på bilden är ju skarvade precis i golvnivå, på ett sätt som inte är OK med dagens regler för säkert vatten. Så skall det bli rätt bör ledningarna bytas en längre sträcka, till någonstans där det går att få till en inspekterbar skarv i utrymme med vattentät botten. Då är det omöjligt att gissa hur stort VVS jobbet blir.

  OM man nöjer sig med att göra om de kopplingar vi ser, och det inte blir helt OK enl. säkert vatten, så borde det inte vara mer än någon timmes jobb för en rörmokare. Observera att kostnader för att återansluta blandare osv, ligger på vattenskadereparationen och bör gå på försäkringen.
   
  • Laddar…
 4. Lexington
  Medlem Nivå 12
  Köket är bytt för 11-12 år sedan (tidigare ägare) så antar att kopplingen som tidigast är från då, rören kan va från -76.
  Man har gjutit runt rören, så antar att det vatten som ligger som en liten pöl har vandrat uppåt, läckan finns nog under gjutning/golv, man ser att det rinner/droppar längst avloppsröret i krypgrunden först efter att man spolat vatten i vasken en stund.
  Ska man be rörfirman dra om rören från inkommande vatten ute i förråd/verkstad? rör sig om max 10 m. Sen kanske det är en idé att dra rören i krypgrunden (aldrig en temperatur under 10 grader, krypgrunden håller 19 grader idag, runt nollan ute)? Idag verkar dom ligga i golvet mellan kryp och kök.
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Om det rinner först efter spolning, så låter det som felet är på avloppssidan. I så fall enkelt och billigt att åtgärda.

  Är golvet verkligen gjutet? ser ut som spånskiva.
   
 6. Lexington
  Medlem Nivå 12
  Golvet är gjutet i den röda inringningen.

  IMG_1836.JPG

  Gissar att det inte är avloppet då detta inte verkar ha några skarvar i bjälklaget, men sådan tur kan man ju ha :D
  Antar dock att vattnet letar sig fram till avloppsröret och rinner ned längst detta.
   
 7. S
  Medlem · Nivå 10
  hur i hela friden är det byggt då? I krypgrunden ser det ju ut som trästomme och både kall och varmvatten går ner i nåt som är gjutet.
   
 8. Lexington
  Medlem Nivå 12
  Antar att man bara gjutit runt rören för att inte ha ett hål ner, i övrigt trästomme. Gjutningen skulle jag uppskatta till ca 10x20 cm
   
 9. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Jag har inte hört talas om vatten som rinner uppåt genom betong och bildar pölar, när det är en krypgrund under.

  Prio ett är ju att hitta läckan:
  Först: är det verkligen färskvatten eller är det avloppsvatten? Rödbetsspad är ett ofarligt med väldigt synligt färgämne om du vill testa på egen hand.Eftersom du säger att det börjar rinna när man haft på vattnet en stund måste det ju vara EFTER kranen, före kranen är det ju trycksatt hela tiden och skulle inte sluta rinna för att man stänger av kranen.

  Nummer två: vilken skarv/rördel är det som läcker? De där som är mer eller mindre ingjutna är ju lite misstänkta, även om de är före kranen, därmed trycksatta (för det är väl kallvatten resp varmvatten?) och borde rinna hela tiden. Rörskarvar i betong kommer inte åt att "leva" som de ska, och när de är så sneda som här rör de sig ju konstigare.
   
  • Laddar…
 10. useless
  Självbyggare · Nivå 18
  Det kan ju vara läckage längre upp på avloppsröret. Linda ett papper runt röret en bit upp från golvet och se om det blir blött. Precis som andra är inne på så är det konstigt att det blir blött när man spolar vatten om det är tappvattnet som läcker.
   
  • Laddar…
 11. Lexington
  Medlem Nivå 12
  Som sagt, försäkringsbolagets firma kommer i slutet på veckan och börjar
  riva, jag gör inget själv innan dess, mer än att vi håller koll så det inte blir värre.
  Jo det är kall/varmvatten som kommer upp genom golvet, och ganska säker på att det är något av dessa rör som läcker.
  Har kollat avloppsröret, och det är inte detta som läcker, iaf inte där man kan se utan isf under golv.
   
 12. S
  Medlem · Nivå 4
  På andra bilden i första inlägget så ser det ut som det har runnit på väggen längst in. Det är inte så att kranen läcker när vattnet är på och sedan rinner mellan bänkskiva och vägg? Är det en engreppsblandare? Dom kan nämligen läcka lite varstans när dom är gamla...
   
 13. Lexington
  Medlem Nivå 12
  Kollat det också, och nej, det som ser blött ut på gipset på andra bilden är förmodligen något gammalt, det är torrt iaf.
  Vaskskåpet är helt tätt inuti så vattnet kan inte komma ovanifrån, dessutom borde det vara blött i vaskskåpet också, vilket det inte är.
   
 14. J
  Medlem Nivå 7
  Först och främst får man inte gjuta in kopparkopplingar, för att betong & dom flesta cementbaserade produkterna är aggressiva mot "metallen" (äter upp den). Sedan är det presskopplingar som används under din "slask", och dom tätar endast runt sin smala inbyggda gummiring. (gummiringen ligger i slutet/början på presskopplingen och är den lilla "krage" som syns på kopplingens ändar ) Det är mycket viktigt att "klamra"/sätta fast presskopplingar ordentligt, då dom inte tål rörelse. I ditt fall tror jag läckaget har uppstått i någon av dom 2 presskopplingar som ligger "halvt" ingjutna just pga. av rörelse. Dom vita rören som går vidare från presskopplingarna, ser bara ut att hänga i luften...rakt in i en jäkla massa varv avloppsslang från din diskmaskin. Diskmaskiners tömning skapar massor av vibrationer i dess avloppssystem när den pumpar ut, som i ditt fall ser ut att ligga emot just vita omklamrade rör som går till presskopplingarna ner i gjutningen.

  MvH//Jawen
   
  • Laddar…
 15. Lexington
  Medlem Nivå 12
  Det stämmer att dom vita rören går upp i vaskskåpet. Dom grå rören till höger är "vattenrör" (eller mer korrekt en slang runt vattenrören) som sedan går vidare till tvättstuga, toalett och badrum, fördelaren sitter inne i vaskskåpet.
  Vi har haft problem med presskopplingar förut, funkade i 10 år, men när vi renoverade vår lilla toalett och stängde av huvudkranen 3-4 ggr började det läcka (eller rättare sagt spruta) vatten i vaskskåpet, man hade helt enkelt glömt att pressa en av kopplingarna.
  Kan ju va detta som hänt här också? Möjligtvis på den bakre kopplingen som jag inte kommer åt att se.
  Tömning och vatten till diskmaskin skymtar du till vänster på bilderna.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: