Byggahus.se

Konsekvenser för svartbygge?

 1. S
  Medlem · 13 inlägg

  Snickarglad

  Medlem
  Någon som har en uppfattning på vad konsekvenserna är om man ej bygger helt enligt bygglovsritningarna.

  I det aktuella fallet gäller det ett burspråk som ej gillas av kommunen. Vad händer om man tar bort detta och därmed får ett godkänt bygglov, bara för att sedan bygga det i alla fall?

  Måste man då sedan riva?
  Får man böter?
  Andra påföljder?

  Tacksam för svar!!!
   
 2. K
  Medlem · 155 inlägg

  Kajjenne

  Medlem

  Re: Konsekvenser för svartbygge?

  Jag tror att du får böter OCH riva burspråket.
   
 3. S
  Medlem · 13 inlägg

  Snickarglad

  Medlem

  Re: Konsekvenser för svartbygge?

  Låter ju inte direkt lockande...

  Hur stora böter rör det sig om på ett ungefär? Är det enstaka tusenlappar eller blir det hundra tusen?
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 236 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Konsekvenser för svartbygge?

  Jag tror att böterna handlar om 5-20 000 ca.

  En variant som kanske skulle kunna fungera för er är att begära bygglov utan burspråk, så att ni får komma igång. Och sedan gå in med antingen en ändringsbegäran på bygglovet, eller ett helt nytt bygglov om ombyggnad för burspråket. Om det senare ärendet då får avslag så kan ni köra igång med överklagande etc. uatn att det behöver försena bygget.

  Ev. om ni (efter lite proffs hjälp med att tolka lagen) kan känna er säkra på att vinna till slut så kan ni ju troligen bygga burspråket ialla fall, men se till att inte slutanmäla ert bygge förrän även bygglovet för burspåket gått igenom (ni har ju 5 år på er att bygga klart). Där kan ev. bli problem med slutplacering av lån i det läget, det få ni kontrollera.
   
 5. S
  Medlem · 13 inlägg

  Snickarglad

  Medlem

  Re: Konsekvenser för svartbygge?

  Tack för tipsen!

  Böterna låter ju "överkomliga" (med tanke på hur mycket pengar det ändå går åt till bygglov etc etc). Om man som amatör försöker att läsa PBL verkar det som att kommunen har rätt att ta ut en avgift på 4 gånger bygglovet. Så om avgiften är på 8000 kr blir böterna alltså på 32000kr.

  Det som lockar mindre är ju just att bli tvungen att riva burspråket. Både dyrt och trist! Preskriptionstiden för när man inte längre behöver riva verkar vara 10 år, men sannolikheten att ingen märker det på den tiden är nog tyvärr obefintlig.

  Någon som har behövt riva något svartbygge? Alternativt, är det någon som byggt svart och "bara" har behövt betala böter men ej har behövt riva?
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 43 236 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Konsekvenser för svartbygge?

  Utan att veta, så misstänker jag att så länge ditt hus uppfyller detaljplanen, så borde du via div. överklaganaden slippa riva. Däremot så slipper du knappast böterna. Men tänk på att burspråket troligen räknas in i byggnadsytan. Och om du ex. redan har diospans från någon del av detaljplanen, så blir det troligen mycket svårare att klara sig ifrån rivning.

  Nu låter det som att du håller på att bygga ett nytta hus, tänk på att din KA kanske inte vill slutanmäla bygget om du har en stor avvikelse från bygglovet. Han skall ju med sitt goda namn intyga att bygget följer bygglovet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.