Byggahus.se

Konceptskisser för ombyggnation och konvertering

 1. M
  Medlem Nivå 4
  Hej,

  Vi har köpet ett litet hus uppfört 1998 med ett plan och ett loft som ska byggas om för att rymma 5 personer. Fastigheten ligger relativt högt med utsikt mot vatten i norr. Byggrätten tillåter en byggnadsyta om 125 kvm och en total-/nockhöjd om 6 meter. Höjdbegränsningen gör att vi vill byta till ett flackt/platt tak och samtidigt anpassa övrig exteriör för en modern gestaltning (ny fasad, fönstersättning mm).

  Av budgetskäl har vi tänkt bygga om huset i två etapper, där den första etappen ska tillföra huset de nödvändigaste ytorna och funktionerna. I den andra etappen har vi tänkt förlänga huset österut och samtidigt renovera och ändra planlösningen i den befintliga delen. Exempelvis har vi tänkt flytta köket och flytta ingången till badrummet på nedervåningen. Vidare har vi tänkt att de flesta sovrummen ska hamna i den andra etappens nya volym.

  Bifogar bilder på den nuvarande planlösningen och konceptskisser på hur vi tänker oss att det kan bli efter den första etappen.

  Vad tycker ni? Tacksam för alla synpunkter och förslag på förbättringar.
   
 2. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 21
  Jag vet inte om jag förstår riktigt. Är det det gröna huset på bild ni har köpt, eller är detta en bild för inspiration som ni önskar att det nya huset ska se ut som? På den ena skissen är det i så fall helt konvererat till modern stil?
   
 3. M
  Medlem Nivå 4
  Det stämmer, vi har köpt den gröna lilla stugan på bilden, som nu ska byggas om för att på sikt rymma 5 personer. Byggrättens höjdbegränsning (total-/nockhöjd max 6 meter) gör att vi lutar mot en modernisering.
   
 4. M
  Medlem Nivå 4
  Gillar de härliga funkis fasaderna. Gillar även rumssambanden i planlösningen.

  Sen att bevara huset och bygga i två etapper låter dyrt och onödigt. Att jag rekommenderar att riva och bygga nytt har vi ju avhandlat i en annan tråd. ;)

  Men input på konceptskisserna kommer här:
  (Jag gissar efter bilden att utsikten är mot norr nord/väst?)

  Du skall inte spegelvända hela huset så matplats kommer i (nordväst kvällssol/ utsikt) Tvättstuga i sydöst etc? Eller annars saknas ett större fönster från vardagsrum mot väst (kvällssol).

  Badrumsdörr ut i vardagsrum måste nog ändras direkt. Sätt den i hallen.

  Hel vägg mellan köksö och trappa. Kommer kanske kännas rörigt. Bättre att sätta köksön in mot matplats och v-rum och utsikt.

  Utgång till altan mellan kök och matplats hade varit nice. Även från v-rums delen.

  Tror du kan få in fyra bra sovrum och arbetshörna på övervåningen och du ritar mer detaljerat och gör badrummet ovanvåning mindre och vissa sovrum lite mindre. Glöm inte förvaring.

  En sådan här stor ombyggnad kräver nog att du gör saker ”tillgängligt” därför måste det finnas avskild plats för sov på nedervåningen. Oklart om ni kan räkna v-rums delen (där ni har soffgruppen) för det.

  Kanske lite stora fönster i sovrummen mot norr. Det är ju nice, men kallras och värme av sommarsolen kan ge lite problem.
   
 5. M
  Medlem Nivå 4
  Just det... en takterass på den höga volymen också. Som man når med en utomhustrappa från andra terassen. Så ni ser vattnet.
  Tror inte räcke räknas som totalhöjd/nockhöjd.
   
 6. M
  Medlem Nivå 4
  Stort tack för dina kommentarer, mycket uppskattade! Precis som du föreslår har vi tänkt att flytta köket och matplatsen till den nordvästra sidan av huset och badrumsdörren till hallen, men först i samband med renovering av den befintliga nedervåningen någon gång efter den första etappen. Partiet mellan hallen och köket är tyvärr ingen köksö utan en ”garderobsvägg” som rymmer kyl/frys mot köket och garderober mot hallen. Den kommer reduceras eller tas bort i samband med att köket flyttas.

  I stora drag har vi alltså tänkt att låta badrummen var kvar där de finns idag, bygga sovrum på övervåningen i etapp 1 och bygga en vinkelbyggnad i en våning med praktiska utrymmen och en takterrass i sydvästläge. I den andra etappen flyttas och utökas köket i den nordvästra delen (där allrummet finns idag), medan sovrummen och allrummet på nedervåningen flyttas till en ny volym på östra sidan av den befintliga huskroppen.
   
 7. M
  Medlem Nivå 4
  Aha! Ok jag tror jag fattar. Det blir nog bra.
   
 8. M
  Medlem Nivå 4
  Håller med, fast vi har nog tänkt förlänga inomhustrappan till kupa/utgång på taket, som många andra i området fått göra.
   
 9. M
  Medlem Nivå 4
  Ok! Känns spontant onödigt och dyrt då ni lätt når den från den andra terassen. Men kan nog bli bra ändå om ni gör den indragen från fasadliv så den inte förstör uttrycket av de två tydliga volymerna.
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem Nivå 4
  Ah, intressant synpunkt då dessa kupor inte är direkt osynliga.
   
 11. M
  Medlem Nivå 4
  Den nya volymen i etapp II blir då kanske något i stil med den här bilden.
   
 12. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Fint litet hus! Men med de planerna kommer det att bli ett helt annat hus och totalt annorlunda. I så fall, med de stora pengarna inblandade, skulle jag absolut ta hjälp av en arkitekt.

  Med de omfattande utbyggnads-och renoveringsplanerna är det billigare riva och bygga ett nytt hus. Eller sälja och köpa ny fastighet. Men antar att det är läget ni fastnat för. .

  En liten kommentar. Om ni bygger om så mycket kommer byggnadskontoret kräva en rullstolsvänlig entré samt anpassat badrum och sovrum på bottenvåningen.
   
  Redigerat 20 aug 11:42
  • Laddar…
 13. M
  Medlem Nivå 4
  Det stämmer, vi gillar läget väldigt mycket. Inser också att det troligen blir billigare, och kanske bättre, att riva och bygga nytt i slutänden. Men en nybyggnation kräver en annan kassa och måste läggas på framtiden, medan en ombyggnation kan påbörjas ganska snart och fördelas på etapper. Familjesituationen talar för det senare.

  I den första etappen blir taklyftet den största kostnaden. Men det är också den förändring som gör störst skillnad för oss då vi får välbehövliga sovrum. I övrigt lämnas det mesta på insidan oförändrat. Förutom vinkelbyggnaden förstås, om vi väljer att bygga den direkt. Alternativet till vinkelbyggnaden kan vara en ”bolundare”, där vi också skulle kunna bo i perioder av ombyggnationens olika etapper.
   
 14. M
  Medlem Nivå 4
  Vad tycker ni om vinkelbyggnaden?
   
 15. M
  Medlem Nivå 4
  Jo vinkelbyggnaden verkar vettig. Men blir nog billigare och enklare om ni gör den befintliga byggnaden till vinkelbyggnad istället. Dvs att alla funktioner göra i den befintliga byggnader. De ska väl ändå göras om oavsett?
  Billigare att ta bort takstolar och göra platt tak än att höja fasaden med göra ett nytt platt tak. Går det inte att bygga de två våningar nytt bakom istället.
  Hur är skicket invändigt i huset idag??