Byggahus.se

Komplettera dyr och politisk FJÄRRVÄRME

 1. G
  Medlem · Nivå 8
  Det är mycket tveksamt om det är lönsamt att installera ngt annat när ni har så billig fjärrvärme. Många stirrar sig blinda på elpriser och Scop, men till det kommer maskinensavskrivningen, ev stora kostnader för att ha högre säkring etc etc. Om Elpriset idag är 1.50 ink allt får du lägga på ev högre fast kostnad (om du behöver säkra upp för pump) och inte minst den där avskrivningen på kanske 7-10k per år för maskinen (inköp, service, rep). Med säg 20000 kwh i förbrukning ger bara det en kostnad på kanske 50 öre per förbrukad kw, om du då har ett Scop på 3 så har du en kostnad på 1 kr/kwh. Dvs högre än din fjärrvärme.
   
 2. Hjälmbäraren
  Medlem Nivå 1
  Säg upp fjärrvärme avtalet om du tycker att det är fel för dig, tyvärr lär du få dras med de fasta kostnaderna ändå. Visst vattenmantel till vedeldad kakelugn motsv. men du behöver en del teknik och armaturer för att få det att fungera., notera vad du vill göra och ta hem en rörentreprenör för att kolla förutsättningarna, det går inte säga så här rakt av.
   
 3. L
  Medlem Nivå 2
  Deklerrk. Så här har jag kopplat ihop Vedpanna, Bergvärmepump och solpaneler. Backslag från alla energikällor så vattnet inte kan gå åt fel håll. Allt samlas i acktanken. Bvp framledningsgivare (till radiatorkretsen) är flyttad till Acktanken. Bergvärmepumpen ligger som bas-last. När solen eller vedpannan värmer acken så stannar Bvp. Så borde du också kunna göra med Ved-Fjv ack. Flytta fjv:s framledningsgivare till acken. Notera även att jag avluftar solpanels kretsen vid lägsta punkt.
  Redigerat: Har kompletterat med förvärmning av tappvarmvattnet med vvxlare från ack. Solen "förvärmer" vattnet in i varmvattenberedaren ibland så mycket att Bvp inte behöver tillverka varmvatten under långa perioder.