Byggahus.se

Kommuner får bakläxa om enskilt avlopp

 1. OlssonX
  Medlem · Stockholm · 127 inlägg

  OlssonX

  Medlem
  ”En kommun måste påvisa skada för att få besluta om förbud. Och kommunen måste göra en individuell bedömning. Att döma ut ett enskilt avlopp med hänvisning till ålder är inte lagligt. Det slår Mark- och miljödomstolen i Växjö fast i en dom som kan få prejudicerande betydelse.”
  Intressant artikel om avlopp:
  https://westsidan.com/2021/02/14/kommunen-far-baklaxa/
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 302 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Mycket intressant och kan göra situationen gällande små avlopp lite rimligare. Men än är det bara i Mark- och miljödomstolen, det vore bättre om kommunen överklagade till MÖD så får det verklige prejudicerande effekt. Var kan jag lösa domen?
   
  • Laddar…
 3. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 837 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  tack för intressant info om detta , om jag känner till kommunerna rätt så är dom som kameleonter som anpassar sig till för den rådande situationen och förbjuder och begränsar i stället. Exempelvis en traditionell infiltration i mark som är hel omöjlig att provtaga bör nog ej godkännas misstänker jag.
   
  • Laddar…
 4. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 1 982 inlägg

  Workingclasshero

  Medlem
  Hmm, intressant för mig då jag slackar lite med mitt avlopp.
  Kommer bygga nytt iaf då stenkista förmodligen är som att spela mot öppet mål om det skulle komma att ifrågasättas...
   
  • Laddar…
 5. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 342 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  HURRA!!!!!!!!


  [​IMG]
   
 6. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 302 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Nu har jag begärt ut och läst domen. Här är Mark- och miljödomstolens bedömning:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2021-02-16 kl. 11.07.55.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2021-02-16 kl. 11.09.13.png


  Så kort och gott en gammal infiltration från 1973 ska anses som fungerande till det finns tydlig indikation på motsatsen. Det fanns ingen sådan indikation här (i alla fall har kommunen inte anfört något sådant, MMD tar inte ställning i övrigt), utan tvärt om så var trekammarbrunnen i gott skick och lämplig storlek (4 kubikmeter) samt hade T-rör och föreföll fungera som den ska. Inget har anförts från kommunen om att det är problem med infiltrationsdelen.
   
 7. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 302 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Notera att de statliga myndigheten som ansvarar för att stödja kommunen i sitt arbete med tillsyn och tolkning av Miljöbalken, HaV, redan beskriver just detta på sin hemsida:

  "Enbart hög ålder på en infiltrationsanläggning är dock inte tillräcklig grund för förbud mot utsläpp. Det krävs även andra indikationer på att anläggningen förorsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Se dom från MMD Växjö M 3747-13, 2014-02-27."

  https://www.havochvatten.se/avlopp-...d-eller-infiltration-fungerar-som-avsett.html

  Det har alltså stått klart länge så vad sjutton Nybro kommun håller på med kan man undra. Kompetensproblem?
   
 8. P
  Medlem · 1 461 inlägg

  pmd

  Medlem
  I artikeln på westsidan.com påpekas att kommuner kan ha intressen som går på tvärs mot ägarens av ett enskilt avlopp intresse, dvs kommunen vill tvångsansluta en fastighet till kommunalt avlopp. Det bör väl vara stopp för sådan tvångsanslutning nu utan en ordentlig utredning om ett enskilt avlopp är i användbart skick?

  Nån har en idé om varför kommuner gärna vill tvångsansluta fastigheter till kommunalt avlopp?
   
  • Laddar…
 9. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 302 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Nja det är ju en annan lagstiftning som är aktiv där: Lagen om allmänna vattentjänster. Inte behöver kommunen förbjuda vissa enskilda avlopp för att definiera ett verksamhetsområde där kommunalt avlopp ska ordnas. Sen är det ju upp till de enskilda fastighetsägarna att behålla sitt gamla enskilda avlopp en tid. De åker på anslutningsavgiften för det kommunala avloppet i alla fall.
   
 10. J
  Medlem · 6 055 inlägg
 11. J
  Medlem · 6 055 inlägg
  Problemet är att det är omvänd bevisförning,. Det är du som ska bevisa att dina anläggningar är bättre än kommunalt vatten/avlopp, detta gäller när det handlar om att kommunen dragit fram VA till tomtgräns. Du kan bli tvångsansluten till ett avlopp och få betala avgiften för förbindelspunkten , men inte till vatten. Det som är makabert är att en fastigheten är skyldig enlig lag att betala avgiften för förbindelsepunkt, men inte tvingad att koppla på OBS detta gäller bara om det är längre ut på landet som kommunen arbetat och inte i tätort med frimärken till tomter max 700 m2
   
  • Laddar…
 12. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 342 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Problemet är att det på miljö&hälsa inte alltid är klar, neutral logik som råder i dessa frågor utan understundom närmast religiös fundamentalism gränsande till rena tallibanfasoner.
   
 13. P
  Medlem · 1 461 inlägg

  pmd

  Medlem
  OK,då var artikelförfattaren ute och cyklade lite, alltså.

  Vad vinner kommunen på att tvångsansluta fastigheter med enskilt avlopp till det kommunala avloppssystemet?
   
 14. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 1 645 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Skapar VA-huvudmannen ett verksamhetsområde så har denne rätt att ta ut anslutningsavgift för både vatten och avlopp enligt lagen om allmänna vattentjänster. Som du skriver så ska fastighetsägaren visa på att den egna anläggningen är bättre på varje enskild testparameter än den kommunala för att slippa anslutningsavgiften. Mig veterligen är det ingen som har lyckats med det än. VA-huvudmannen har sedan rätt att ta betalt enligt gällande taxa för både vatten och avlopp. Dock är det som du skriver miljöbalken som tillämpas för att förbjuda utsläpp till den egna anläggningen.

  VA-huvudmannen behöver få teckning för den investering som har gjorts för att dra fram VA till fastigheterna.
   
 15. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 302 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Ja det finns nog ett sånt element i miljöfrågor för många, inte minst vissa delar av politiskt engagerade på kommunal nivå. Det är kristendomens förlängning, kampen mellan det onda och det goda. Det gäller att välja rätt och det är bara en fråga om personliga val och de rätta uppoffringarna. Naturvetenskap finns inte för dessa mörkrets människor.

  Nu är jag ju lite nyfiken på vad som händer Nybro kommun. Inkompetens på avloppsenheten eller en aktivistisk ordförande för miljönämnden?
   
  Redigerat 17 feb 08:05
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.