Byggahus.se

Kommunens mark sprider kirskål och björnbär!

 1. P
  Medlem Nivå 2
  Bästa forum! Jag bor på en tomt som har kommunal mark runt sig på alla fyra sidorna. Tomten är grovt sett kvadratisk.

  Någon gång styckades tomten av på ett lite knasigt sätt. Trädgården delades och en remsa av den blev kommunal mark. Remsan avgränsas av den gamla häcken och en stödmur åt ett håll, är "öppen" (mer om det senare) åt två håll och i nuvarande tomtgräns där den ansluter till min tomt finns en gles häck. Delvis är remsan också nivåskild från omgivande mark.

  Problemet är att ytan knappt sköts av kommunen. Tidigare sköttes remsan av förre ägaren till en del men allt sämre med stigande ålder. Så nu har vi ett ogenomträngligt björnbärssnår på mellan en tredjedel och häften av ytan och resten är blandat snår och gräs. Dessutom är marken helt övervuxen med kirskål vilket tar sig in genom oxelhäcken till tomten. Den enda skötsel som kommunen utför är att då och då (några års intervall mellan gångerna och efter att jag petat på dem) köra in någon form av stor gräsklippare/slåttermaskin och köra av allt ihop så det bildas en riktigt trist stubb. Dvs ett par decimeter långa stubbar av slyt som växer där. När kommunen gjort det så sprider sig björnbäret och allt annat värre nästkommande år. Kirskålen bryr de sig överhuvud taget inte om alls och den invaderar tomten längs flera sidor som den spridit sig till. Vi kan inte längre klippa vår häck eftersom björnbärssnåret tagit över och omöjliggör att komma åt från utsidan. Jag har börjat undersöka om det skulle gå att ta kontroll över marken genom köp eller arrende, men p g a markens klassning verkar det svårt. I bästa fall kan jag få arrendera den. Då får jag sköta den men samtidigt finns ett krav på att den ska vara tillgänglig för allmänheten som ett grönområde.

  Det går liksom inte om jag ska kunna ogräsbekämpa så radikalt som kommer att krävas.

  I praktiken är det ett fånigt krav eftersom det finns enormt mycket mer - och attraktivare - grönyta utanför den här plätten på några hundra kvadratmeter.

  Vänder mig till det här forumet eftersom jag inte blir klok på hur det här ska hanteras.
  Vad kan jag göra? Och vad kan man begära att kommunen gör/sköter?
   
 2. A
  Medlem · Nivå 19
  Du kan kanske få till ett avtal med kommunen som låter dig hålla efter tomten. Vad är det för ogräsbekämpning du tänkt göra som kommer att hindra allmänheten från att komma dit? Jag föreställer mig att björnbären går att få bukt med medan kirskålen kommer att vara en större uppförsbacke.
   
 3. P
  Medlem Nivå 2
  Tack för ditt svar!
  Jo, det skulle man kanske kunna få till.
  Men i så fall sköter jag någon annans mark bara för att jag inte vill bli invaderad av dennes ogräs.
  Och eftersom marken är öppen för alla andra kan jag inte precis göra något av den för mitt eget bruk.

  Det jag tänkt mig hade varit att täcka ytan med ljustätt material under lång tid för att kväva ogräset. Då funkar det inte om vem som helst kan gå in där.
   
 4. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  Är inte det ganska rimligt egentligen? Ska saker bli ordentligt gjorda är det ju lika bra att göra dem själv.

  Som du beskriver remsan låter det ju som att det räcker att köra gräsklippare där en gång varannan vecka, förutsatt att kommunen har varit där först med sin stora klippare.

  Kirskålen kommer säkert tillbaka även om du täcker över med plast och väv och liknande. Men kan du regelbundet klippa på båda sidor om din glesa häck/tomtgräns så räcker det nog att täcka över jorden i häcken för att döda den där, och sedan använda ogräsjärnet varje gång det kommer upp ett skott.
   
 5. L
  Medlem · Nivå 8
  Annars får du väl göra det bästa av situationen. Kirskål går att äta, den togs faktiskt in till Sverige av munkar på medeltiden. Sök på recept + kirskål så hittar du en del matnyttigt.

  Även björnbär är ju ätbart. Själv har jag grävt upp lite björnbär med rötter jag hittade i skogen och planterat det i närheten av huset.
   
 6. A
  Medlem · Nivå 19
  Jag har provat på kul att koka soppa på kirskål. Om man bara plockar de små och späda samt bara använder bladen och skippar stjälkarna så blir det lite bättre, men fortfarande ingen fantastisk soppa. Man hinner tröttna på den soppan långt innan man plockat all kirskål. Då är björnbären bättre. Sylten blir lätt ganska rinnig, men vill man ha den tjockare kan man tillsätta pektin. Man kan göra sorbet på björnbären också. För egen del har jag svårt att se björnbärssnår som något negativt.
   
 7. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag fattar inte riktigt tomtbeskrivningen men som jag förstått det så kan kirskål ge upp om man klipper ner den konstant under flera års tid. Så plocka med dig trimmern in på kommunens mark och klipp ner kirskålen så ofta du orkar. Även om du inte har formellt tillstånd så kan jag inte tänka mig att någon klagar.

  Kanske skulle du också kunna kratta ut lite jord och så gräs där. Gräset borde konkurrera ut kirskålen, och om du kör gräsklipparen där ofta så borde kirskålen tröttna till slit.
   
 8. A
  Medlem · Nivå 19
  Björnbär kan bli ett plågoris om det får breda ut sig och gör marken omöjlig att ta sig fram i. Ska imorgon ut med röjsågen och slå ett område av 1 ha där björnbärsrevor har förgrenat sig över hela området. Och det blir inga bär på de här revorna, så tyvärr uteblir också sylten ;)

  Kirskål säger jag som de flesta andra att det blir att försöka begränsa med klippning när man har dessa mängder.
  Vid fritidshuset finns de runt tomten. Ett område av ca 10*10m provade jag med kemiska medel när de var som störst innan de gick i blom, dvs sprayades med högtryckspruta. Idag två år senare ser man att det blivit betydligt bättre och andra växter har kunnat ta marken i anspråk, just nu står vitsipporna i blom där som en vit matta medan områdena runt är nästan helt täckta av spirande kirskål. Men det krävs arbete.
   
  Redigerat 2 maj 2015 08:11
 9. MrPlow
  Medlem Nivå 6
  Bilder och områdesskiss skulle förenkla!
   
 10. E
  Medlem Nivå 5
  Björnbär är förträfflig begränsning hindrar både rådjur, kronhjort och människor har själv ett område ingen viltskador ingen nedskräpning. Men man kan inte gå där själv.
   
 11. P
  Medlem Nivå 2

  Kort svar och tack...


  Hej allihopa och tack för alla synpunkter.
  Jag måste ut och brottas med annat ogräs i dag men kan förhoppningsvis svara mer detaljerat senare.

  För er information: Ytan det är frågan om är uppskattningsvis 300 kvadratmeter. Det är m a o inte så lite.
   
  • Laddar…
 12. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Men lite roligt skulle det ju vara ifall du lämnar in en anmälan om att grannfastigheten inte sköts bra, och när tjänstemännen börjar kolla i ärendet så upptäcker dom att det är kommunen själv som är fastighetsägaren. :)
   
 13. P
  Medlem Nivå 2
  Till Svartöra:

  Det är kanske rimligt i meningen att det är det mest praktiska men principiellt känns det fel.
  Och beväxningen är sådan att det behövs en del arbete för att få det från "grovklippt" till en klippbar gräsmatta.
  Vi pratar stora björnbärsrötter som behöver plockas upp.
   
 14. P
  Medlem Nivå 2
  Till Ibgu och Avemo: Jepp, man kan koka sopa på det och till och med göra sallad. Vi har gjort det och det är inte så dumt. Men som det så riktigt påpekas: Man hinner tröttna långt, långt innan allt är plockat.
   
 15. L
  Medlem · Nivå 8
  Ett tips är ju annars att köra med roundup eller något liknande. Åtminstone kirskålen borde det ju kunna rå på, björnbären är kanske lite mer tveksamt.