Kommun spärrade av vägen när vi skulle schakta. Vi får betala notan?

23k läst  51 svar

 1. R
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Vi håller på och schaktar på vår tomt som ligger på en tvärgata. När schaktaren påbörjade markarbetet upptäckte han att ett rör var av i marken och antagligen hade varit så ett tag. Han kontaktade kommunen som direkt kom ut och tittade och konstaterade att de behöver åtgärda det. Sedan någon dag senare är de plötsligt där, utan förvarning, och har grävt upp ett stort hål i vägen och blockar alltså vägen för vår schaktare att köra iväg med massor och komma fram till tomten. Detta gjorde att schaktaren har debiterat oss för uteblivit arbete under två dagar, totalt 26 000kr. Det tycker vi att kommunen ska betala. Någon som varit med om något liknande?
  Vi har givetvis kontaktat kommunen men det känns långsökt att de kommer betala...
   
 2. Andreas_kalmar
  Renoverare · Nivå 10
  Vad hade han för maskin som kostar 13000/dag?
   
 3. N
  Tillbyggare · Nivå 8
  Kan tycka är det är lite saftigt att debitera två dagar full tid, satt han bara av tiden eller fanns det andra jobb han kunde göra under tiden?

  Jag håller med om att det låter mycket men Anta att det är gubbe+maskin+lastbil, då är det inga jättepengar längre. 13000/8h/3=540 kr per enhet (gubbe/maskin/lastbil)).
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem Nivå 8
  Nej, men det förutsätter ju lite att gubben satt i bilen i två dagar och tittade. Hade han något annat arbete som kunde göras under tiden så borde man ju kunna dra det från kostnaden.
   
 5. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Har han verkligen suttit och letat ludd i naveln i två dagar?
   
 6. D
  Medlem · Nivå 18
  Stillastående maskinen bör ju vara billigare än arbetande maskiner.
   
 7. Andreas_kalmar
  Renoverare · Nivå 10
  Bara vägra betala han får väl fakturera komunen om han vill
   
 8. G
  Medlem · Nivå 7
  26' låter löjligt.
  Maskinerna har väl timräknare, du betalar per timme den går o sen transport, dötid etc.
  Att betala 26 tusen för ett icke utfört arbete låter som lurendrejeri.
  Jag tycker du skall ta striden med firman och inte kommunen.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Tror iofs. att firman kan ha rätt till stilleståndsersättning. Jag som kund brukar ha ansvar för att det finns farbar väg till arbetsplatesen. Men nivån på debitering verkar oskälig.
   
 10. K
  Medlem · Nivå 8
  Om det nu är så att schaktaren stått utan annat jobb i två dagar är det kanske rimligt. Det behövs ju lite mer information om vad som fakturerats för att bedöma det.
  Men är det verkligen så? Jag antar att han bokats upp för att schakta de två aktuella dagarna och fick reda på morgonen dag 1 att det var blockerat, utan information om hur länge det skall vara så.
  Kanske är det inte så lätt att hitta någon annanstans att åka och schakta på stört, dessutom så nära att det inte uppkommer en massa restid. Maskinerna kan ju dessutom vara inhyrda.

  Återkom schaktaren och gjorde klart arbetet?
   
 11. Demmpa
  Husägare · Nivå 20
  Men om inte schaktaren hade kontaktat kommunen angående det skadade röret, eller om kommunen hade haft samtal med schaktaren/TS så hade vägen varit farbar.
  Detta står utanför TS kontroll.
   
 12. D09
  Medlem · Nivå 25
  Om felet ligger utanför TS kontroll så kan ju TS förlika genom att fråga entreprenören hur denna ska ersätta TS då tidsplanen inte hålls..

  Förhoppningsvis kan man hitta en lägre summa att mötas kring.

  T ex dela på kostnaden.
   
 13. R
  Medlem Nivå 2
  Oj vad många svar, tack! Kommunen vill inte betala för de anser att vår schaktare även blockerat vägen för dem (konstig logik). Vi vill inte betala eftersom det inte står något i offerten om oförutsedda utgifter.
  Han har bara skrivit en summa gånger 16h då han inte kunnat arbeta på tomten. Men då hör det också till att de var försenade att komma igång då deras grävmaskin gick sönder. Känns som om han försöker dra en fuling. Vi är väl inte de enda kunderna han har? Då kunde de gjort annat under tiden. Vi ska prata med honom mer och fråga exakt vilken typ av arbete han inte kunnat utföra.
   
  • Laddar…
 14. R
  Medlem Nivå 2
  Jajamän! Eller all grävning är klar så jag förstår inte riktigt vad problemet är. Kanske att han inte kunde komma fram med makadam etc?
   
 15. V
  Medlem · Nivå 8
  Betala ingenting, detta torde vara en force majeure situation, dvs skadan är utom din kontroll. Vidare ligger bevisbördan på skadan hos utföraren, den skall ju bevisa skadans omfattning och påvisa hur hen har begränsat skadan. Utföraren är tvungen att minimera skadan genom att flytta lastbilen till andra arbeten osv.
  Dock är kommunens agerande besynnerligt, de får ju inte schakta utan schakttillstånd och TA-plan. Om ingen kommer förbi då kommer ju inte tex blåljus fram vilket kan vara allvarligt. Normalt använder de ju körplåtar för framkomlighet.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: