Byggahus.se

Kommer huspriserna att fortsätta stiga?

 1. S
  Medlem · Stockholm · 82 inlägg

  slerker

  Medlem
  Bjuder in till spekulationstråd här.

  Vi har letat sommarhus i våra hemtrakter i ett par år nu. Har efter lite torka på marknaden hittat ett antal bra objekt denna våren, men samtliga har dragit iväg helt orimligt mycket i pris. Vi letar i en del av landet där hus normalt sett går runt utgångspris, men det senaste året har en dubblering av utgångspris inte varit ovanligt.

  Efter den senaste skenande budgivningen igår kväll sa min fru lite uppgivet ”nä vi skiter i det här nu och väntar tills nästa år istället”.

  Jag delar ju min frus känsla rent emotionellt, men risken är förstås att man står där nästa vår och tänker ”fan att man inte köpte 2021 när priserna var lägre”. Så vad tror ni? Kommer den nuvarande boomen på huspriser de facto att gå över och sjunka tillbaka i framtiden, eller ska man ändå passa på innan det verkligen är för sent?
   
 2. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 2 565 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Ja.

  Även om det kan bli inromsningar så går priserna upp i långa loppet. Inget tyder på annat.
   
  • Laddar…
 3. Turbo-Danne
  Medlem · 126 inlägg
  Det är ju säljarens marknad just nu.

  Hörde att mäklarna/mäklarförbundet har nåt system att poängsätta marknadsläget från 1-10 där 1 är köparens marknad och 10 säljarens och läget just nu ligger på 7.5.
  Rätt högt kan man tycka men man vet aldrig hur det ser ut nästa år.
   
 4. J
  Husägare · Saltsjö-Boo · 1 660 inlägg

  jocke31

  Husägare
  Facit har vi förstås först om några år.

  Men makrotrenden just nu är att städerna växer geografiskt, dvs att fler och fler visar intresse för rätt objekt inom kanske 1-1,5 timmars resväg till en större stad. Gärna större hus med rejäla tomter. Det handlar om att pandemin har skyndat på utvecklingen med att allt fler som kan kommer jobba hemifrån några dagar/vecka. Eller - från sitt fritidshus. Vi kommer sannolikt aldrig gå tillbaka till en situation där människor är 5 dagar/vecka på kontoret. Arbetsgivare ser fördelar genom att de kan minska sina lokalkostnader och pandemin har visat att människor inte behöver vara på plats för att jobba effektivt. Detta gäller förstås de jobb där detta är möjligt, funkar förstås inte för alla.
  Men det finns även andra drivkrafter, t ex miljöhänsyn - färre som pendlar = lägre miljöpåverkan. Och det finns även infrastrukturvinster med minskad belastning på vägnät och kollektivtrafik.

  Så min gissning är att priser på hus som ligger hyfsat nära städer/centralorter kommer fortsätta stiga. Jag har rätt många bekanta som upptäckt fördelarna med att jobba från sitt fritidshus under pandemin.

  Det man kanske kan tänka sig är att lägenhetspriserna kommer sjunka, utom på de allra mest attraktiva/exklusiva adresserna. Många har börjat inse att de får mycket mer för pengarna när de köper hus än lägenhet.
   
 5. J
  Husägare · Saltsjö-Boo · 1 660 inlägg

  jocke31

  Husägare
  Ok, var bara tvungen att kommentera här. Det såldes ett hus i grannskapet här i Nacka idag. Utropspris var 17 Mkr, vilket kändes rimligt med tanke på att det är en mycket fin sjötomt. Men slutpriset blev 27 300 000(!). Alltså drygt 10Mkr upp.

  Och det här är inte ens Saltsjöbaden eller Saltsjö-Duvnäs, utan en rätt okänd del av yttre Nacka.

  Gissar att någon korkar upp champagnen ikväll.

  Känns inte direkt som en vikande marknad…
   
  • Laddar…
 6. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 078 inlägg
  Var är "era hemtrakter"? Är det nära de större städerna eller längst söderut tror jag priserna kommer att gå upp.

  Sommarhus skulle jag försöka köpa på sensommaren eller hösten. Då är inte "alla andra" ute och kollar sommarstuga.
   
 7. undine
  Renoveringsnovis · Skåne · 271 inlägg

  undine

  Renoveringsnovis
  Jag och sambo tänker exakt samma sak. Vi reagerar över hur även renoveringsobjekt säljs snordyrt. Vi hinner liksom inte med. Nu börjar husen närma sig vad vi får i maxgräns i lån. Helt otroligt. Är det så mycket rika människor i Sverige som har råd att köpa hutlöst dyra hus?

  Frågan är ju vad som kommer att ske.. Jag hoppas ju på att folk är sådär kortsiktiga som de brukar vara och har köpt nu under Covid men så fort man resa igen tappar de intresset för huset och säljer det.
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · Stockholm · 82 inlägg

  slerker

  Medlem
  Hemtrakterna är i nordöstra Skåne, så långt ifrån storstad och ej heller en attraktiv hotspot som Österlen. Däremot tampas man ju lite med danskar och tyskar i budgivningarna märker man, så det är ju en faktor.

  Under sensommaren och hösten har det historiskt knappt funnits några objekt inom vår radie, men det kanske blir annorlunda i år om någon försöka ”passa på” att försöka sälja när marknaden är så het.
   
 9. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 078 inlägg
  Skåne är väl generellt en rätt het marknad för sommarhus? Det är väl även rimligt pendlings-/distansarbetaravstånd till rätt många orter från i stort sett hela Skåne. Jag tror inte att den skånska bomarknaden är den som kommer att svalna av först om jag säger så.
   
  • Laddar…
 10. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 148 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det produceras så mycket pengar i världen nu (= låga räntor) samtidigt som konsumtion bara blir billigare. Vad ska folk annars investera sina lånade pengar i om de inte köper fastigheter? Aktiemarknaden är också överhettad.
   
  • Laddar…
 11. Y
  Medlem · 58 inlägg

  yalazy

  Medlem
  Tror inte att priserna går ner nästa år. Vi har varit i samma karusell då vi sen i höstas letat lantligt boende i Skåne. Vi fick bredda vårt sökande med sådär en 10 mil och lägga ner alla drömmar om charmigt och pittoreskt. Till slut lyckades vi i alla fall köpa ett hus med ett läge vi gillar. Vi räknar med att det möjligen kommer ett mindre prisfall inom ett par år, men kände inte att vi ville sitta kvar och vänta. Går priserna ner så kommer färre att sälja och det blir likförbaskat svårt att köpa något.
   
 12. M
  Medlem · Västra Götalands · 10 559 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Det är precis det jag undrar, (övre) medelklassen har så mycket pengar de vet knappt vad de skall göra av dom.

  Renovera taskiga hus i hyfsat läge kanske? Köp byggvaroaktier. ;)
   
  • Laddar…
 13. F
  Husägare · Värmdö · 62 inlägg

  fixarmicke

  Husägare
  300m2, 10 rum med Sjötomt i Nacka för under 20 miljoner låter som ett misstänkt lockpris..?
  Hade säkerligen gått för en bra bit över 20 miljoner även innan pandemin.
   
 14. J
  Husägare · Saltsjö-Boo · 1 660 inlägg

  jocke31

  Husägare
  Kanske. Men vi bor ju Insjön, där detta hus ligger. Och det är en rätt okänd och oglamorös del av bortre Nacka. Andra hus i samma område säljs under 15 Mkr. Ett pris över 20 har jag aldrig stött på förut. Och visst är det en fantastisk tomt, men sjötomten är vid en insjö och inte vid havet.
   
 15. N
  Medlem · Bayern · 838 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  De låga räntor och expansiv politik driver upp priserna. Så länge det fortsätter kommer de knappast gå ned.

  För fritidshus verkar det vara mycket lågt utbud för tillfället som eldar på priset där. 80% av fritidshus säljs mellan påsk och midsommar, så hittar man inget då måste man oftast vänta in nästa år.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.