Byggahus.se

Kollektorslang ytjordvärme

 1. U
  Medlem · 14 inlägg

  UppsalaAnders

  Medlem
  Hej!
  Funderar på om man kan "trimma" ytjordvärmeanläggningen genom att lägga två slangar i samma veva.
  Om man lägger en extra slang exemplelvis 30cm djupare än kollektorslangen som man använder för att återladda marken. Slangen kopplar man till det outnyttjade (160kvm) tak med egentillverkad solfångare (=dålig verkningsgrad men kvantitativ till ytan) och ansluter en cirkulationspump som får gå när det är tillräckligt varmt.
  Med ovanstående lösning borde det gå att höja tempraturen i kollektorslangen samt att ackumilera mera värme i marken?

  Kommentarer önskas, gärna från någon med erfarenhet på området? :)
   
 2. A
  Medlem · 222 inlägg

  ab-cd

  Medlem

  Re: Kollektorslang ytjordvärme

  Varför behövs den trimmas? För att slippa eltillskott?
  Har själv jordvärme (380 m slang) och värmer ett hus på 165 kvm (byggt 2002). Under de år vi bott där har pumpen aldrig gått på eltillskott. KB-in har som lägst var +2 grader.
  Känns väl som det kan vara svårt att få någon ekonomi i detta genom att försöka höja KB-in, som jag antar att du är ute efter. Extra slang, köldvätska, cirkulationspump som ska snurra etc.
   
 3. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Kollektorslang ytjordvärme


  det är billigare & lika efektivt att bara köra den befintliga slingan längre.
  du vill ju inte köpa en dyr solfånfare & ha en extra cirkulationspump som drar ström
   
 4. E
  Medlem · 1 inlägg

  Edro

  Medlem

  Re: Kollektorslang ytjordvärme

  Bra ambition men du gör ett tankefel. Du har ingen brist på energi i marken, bara eventuellt en för kort slang, alltså behöver du varken spara på energin i marken eller effektivisera tillförseln av solvärme. Din tanke är att öka effektiviteten på pumpen, det gör du genom att höja ingående temperatur och då skall du definitivt inte försöka sprida din solenergi i den stora jordmassan utan fokusera på att få mesta möjliga energi att överföras till kollektorn på slutet. En effektiv värmeväxlare skulle vara mer lämplig, man kunde eventuellt dra kollektorslangen i en grov PEM-slang och åstadkomma en motsrömsvärmeväxlare men en "riktig" värmeväxlare är säkert effektivare. Troligen blir det mycket abrete och pengar för liten elbesparing men det beror förstås mycket på din solfångare, har du några data som ger en fingervisning om hur mycket den ger den tid på året då energitillskottet är välkommet?
  Det finns ju alternativ som att förvärma tappvarmvattnet eller friskluften, det är nog inte så säkert att du har mest nytta av solfångaren ihopkopplad med pumpen. Vad var solfångarens ursprungliga funktion?
   
 5. U
  Medlem · 14 inlägg

  UppsalaAnders

  Medlem

  Re: Kollektorslang ytjordvärme

  Ville vädra frågan om det är möjligt/ekonomiskt försvarbart att höja COP'n genom höjd tempratur i kollektorslangen. Svaren är än sålänge entydliga: detta är en tankevurpa :'(.

  Tack för svaren.
   
 6. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Kollektorslang ytjordvärme

  bästa sättet att höja COP på är att sänka radiatortempraturen, vilket man gör förstofrämst genom att öka radiatorytorna. sen gäler det att strypa in flödet rätt o ställa in pumpen efter just ditt hus
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.