Byggahus.se

Kör mäklare med lockpriser eller kan dom inte marknaden?

 1. D
  Medlem · stockholm · 435 inlägg

  Daaaaaniel

  Medlem
  Inflation är kopplat till konsumtion, medan penningmängd är kopplat till tillgångspriser. Priset på tesla-aktier och Stockholms-villor går upp. Men folk konsumerar inte mer för det.
   
 2. Y
  Medlem · 144 inlägg

  Yindysagh

  Medlem
  'tillgångspriset' dvs priset på tillgångar t ex fastigheter går upp att det finns mer pengar i omlopp nu. Eller hur?

  Tror du att folk konsumerar mer nu idag än för några år sedan.? Med låg ränta på fastighetslånen borde ge utrymme för konsumtion.
   
 3. Z
  Husspekulant · Akershus · 196 inlägg

  Zodde

  Husspekulant
  Vad vill du säga med ditt inlägg? M3 ökade med 15% sista året pga Covid, man vill helt enkelt stimulera ekonomin. Sist vi hade lika stor ökning var i 2007-2008, stimulanser i samband med finanskrisen.
  Ovanligt? Nej. Oroväckande? Nej. Lär normaliseras när vi återgår till det normala.
   
 4. N
  Medlem · 2 inlägg

  Niclas.E94

  Medlem
  Jag och min sambo köpte hus nu i November och det låg annonserat för X-summa, vilket vi båda tyckte var bra för vad som såg ut vara väldigt mycket hus för pengarna.

  Nåväl så började efterforskningarna och visade sig att dom köpt huset för 50% av utgångspriset ca, och det kändes absolut inget konstigt med facit på vad som var gjort med hus och tomt, nästan som en backaffär för säljarna.

  Väl på visning så var det väldigt intresse och många som var och kollade, spekulanter, snillen och experter. Men vi fick den där känslan alla pratar om ”Här ska vi bo”.

  Så kom dagen budgivningen började, och den varade i ca 2,5-3h och vi vann huset för en 100% ökning.

  Men anser vi att det var ett lockpris på huset? Nej inte till området det ligger i, ganska bra utgångspris i våra ögon, men vi anser inte vi betalade för mycket heller då vi fick PRECIS det vi sökte efter mycket letande.
   
  • Laddar…
 5. Y
  Medlem · 144 inlägg

  Yindysagh

  Medlem
  Det var en kommentar till att bostadspriserna går rejält upp.
  Jag tror inte vi kommer att återgå till det normala. Enligt Löfven så ska "vi" bygga något bättre.
   
 6. Z
  Husspekulant · Akershus · 196 inlägg

  Zodde

  Husspekulant
  Så du tror vi kommer ha Covvid i all evighet?
  M3 stiger mycket just pga stimulanser till ekonomin för att motverka nedgången i GDP som Covid19 skapar,
  På samma sätt den gjorde vid finanskrisen 2007-08 och då såg vi FALLANDE Bostadspriser.

  Korrelation penningmängd-bostadspriser är sålunda ganska dålig.
   
 7. H
  Medlem · Skåne · 7 inlägg

  Hamu

  Medlem
  Ka kanske tycka att mäklaren skulle haft lite bättre koll på marknaden, men vet att den har varit helt tokig sista året.
   
 8. Y
  Medlem · 144 inlägg

  Yindysagh

  Medlem
  Ja jag tror att Covid 19 är här för att stanna. Jag skulle tror att den kommer att läggas till i den årliga influensavaccinet som äldre tar. Vi andra kanske tar det om vi ska åka till ett ställe där det förekommer mycket Covid. Precis på samma sätt som man tar Japansk hjärninflammation för resa till Vietnam, Indonesien bla länder.

  Finanskrisen 2007-08 kanske inte kan jämföras med Covidkrisen. Var det inte så att det var bostäderna som utlöste 2007-08 krisen? Om man hade slängt in massor med penger 2007-08 då kanske man fått stigande priser på fastigheter. Vilka likheter finns det egentligen mellan 2007-08 och Covid? Att folk förlorar jobb är en. Detta är inte mitt område men jag får känsla att man jämför äpplen och päron.
   
 9. Z
  Husspekulant · Akershus · 196 inlägg

  Zodde

  Husspekulant
  Stora likheten är ju negativ tillväxt (GDP). För att hindra skadeverkningarna så för man en expansiv finans/penningpolitik. Krisen 2007 startade i USA med subprime mortgage bonds och LehmanBros konkurs, spred sig till Euroland där framförallt Grekland var illa ute.
   
  • Laddar…
 10. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 693 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Tycker nog att ingen ska bli lurad av ett utgångspris längre.
  Köper man något för flera miljoner utan att kolla booli/hemnets slutpriser innan så.....

  Det man ser i ett par områden här är att utmaningen är att det säljs ett hus var 4-5 år. Då är det extremt svårt att få en känsla vad som är rimligt. Samtidigt som boolis "automagiska" värdering av mitt hus ligger nästan prick på mäklarvärderingen

  Lockpriser. Tja. Alla verkar hata dem men det har varit så i 20 år så det är nog lite väderkvarnsfäktning om man sitter och är sömnlös av ilska över just det samhällsfenomenet :D
   
 11. K
  Medlem · Stockholm · 1 030 inlägg

  Kirre2

  Medlem
  Men det är väl inte så lätt för mäklare alla gånger. I vårt område har två hus sålts på sista tiden. Båda av samma mäklare och med samma utgångspris, strax under miljonen. Det ena såldes för 150 000 under, det andra blev nästan dubbla utgångspriset. Tror det är väldigt mycket beroende på vilka som är intresserade. Sen är det såklart skillnad i storstadsregionerna där det finns hur många köpare som helst.
   
 12. TT4F
  Medlem · 208 inlägg

  TT4F

  Medlem
  Om jag killgissar (och kollar på inläggen) så tror jag att det är framförallt äldre (män?) som alltid bott i hyresrätt som verkar vara irriterande på lockpriser.
  Antar att det känner en stor frustration över att ha missat den enorma prisuppgången de senaste 25-30 åren.
  Har en viss förståelse för frustrationen över att ha spenderat ungefär lika mycket på bokostnader i 25 år på hyra, som de som haft BRF/Villa. Men skillnaden är att deras boende idag är värd 0 Sek, medan många i storstäderna har värden runt 10 MSEK.
  Förstår dock inte varför lockpris har blivit deras ”röda skynke”?
   
 13. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 166 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Jag fattar inte heller upprördheten. På vilket vis är det mäklarens "fel" att ett antal spekulanter drar igång en budgivning som kraftigt ökar priset på en bostad?

  Om en viss bostad är till salu för 2 miljoner, och det finns endast en intresserad som bjuder just utgångspriset, men säljaren nekar eftersom man tycker att det är för lite - är det fråga om lockpris. Mäklaren och säljaren agerar klandervärt!
  Men om samma bostad väcker större intresse, det blir budgivning och priset slutar på 2 750 000 kr - då finns det ingen att klandra, vem skulle det vara?
   
 14. K
  Medlem · Stockholm · 1 030 inlägg

  Kirre2

  Medlem
  Men äldre män som bor i hyresrätt köper förmodligen inte hus och borde inte bry sig så mycket om villapriserna.
   
 15. TT4F
  Medlem · 208 inlägg

  TT4F

  Medlem
  Men du kan ge dig fan på att de hänger på Byggahus :rofl:
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.