Byggahus.se

Kör mäklare med lockpriser eller kan dom inte marknaden?

 1. D
  Medlem · stockholm · 480 inlägg

  Daaaaaniel

  Medlem
  Mr Stego, det märks att du inte är i fas med din samtid, utan är fast någonstans där runt 80-90-talet.
  Personligen amorterar jag cirka 108tkr / år.
  Jag med min feta jävla Stockholms-tjänstemanna-lön kan dock swinga det utan problem.
  Klart att det ibland känns som ”mycket” pengar, men samtidigt ser jag fram emot att den dagen jag säljer huset på ålderns höst, kommer ha ett stadigt eget kapital över från försäljningen eftersom stora delar av lånet är avbetalt - om än inte helt.
  Att vara 100% skuldfri är ekonomiskt teoretiskt inte rationellt, även om det kan kännas bra känslomässigt.

  Räntan kommer långsiktigt aldrig att bli 11-12% igen. Ja, jag vet, du har upplevt det, jag är ung, dum och naiv och vet inte ”hur det var”. Problemet är bara att svenska befolkningen kommer ha gått i konkurs halvvägs dit. Det kommer mörda konsumtionen, vilket mördar inflationen, vilket gör att räntorna åter sänks. Att planera för 10% i ränta är därför bara löjligt. Att räntan dock inte alltid kommer vara fullt lika låg som idag, är en annan sak.

  Jag betvivlar inte att det var jobbigt på 90-talet. Men 90-talet kommer inte att upprepa sig. Däremot kommer någon annan form av kris att komma någon gång. Det kan vi vara säkra på.

  Min mardröm, och något jag tänker på ofta, är rädslan för att när jag åldras slankat vara fast i mitt tänkande från när jag var yngre. Jordaxeln fortsätter att rotera. Och jag måste rotera med den.
   
 2. S
  Bannad · Vetlanda kommun · 644 inlägg

  Stego1

  Bannad
   
 3. D
  Medlem · stockholm · 480 inlägg

  Daaaaaniel

  Medlem
  Jag tror att du är fast i tankesättet att ett lån någon gång ska bli fullbetalt.
  Men oroa dig inte, lånet blir fullbetalt - den dagen du säljer och löser lånet.
  Och det är ju klart att det är bra att man då har lite avstånd mellan lånet och marknadsvärdet. Något som dels kravet på 15% kontantinsats, och 2% amortering per år, säkerställer.

  Att det tidigare skiljde minde mellan storstad och landsbyggd, men att skillnaderna blivit allt större, är inget konstigt, och en utveckling man ser överallt i västvärlden. Det kallas urbanisering. Folk vill bo i storstäder, folk vill inte bo på landsbyggden. Gilla det, eller gilla det inte. Men det är faktum. Det tillsammans med en framväxt av välbetalda tjänstejobb i storstäderna har tagit oss hit dit vi är idag.

  Vad är ett hus värd?
  Svaret är enkelt, det som någon vill betala. Jag förstår inte hur du kan ha så svårt att förstå det. Eller okej, du förstår det, men du verkar motvillig till att förlika dig med det faktumet.
  Personligen har jag svårt att relatera till varför så många vill betala så dyra pengar för att bo på just Lidingö.
  Trots att jag, för mig själv, inte kan motivera priserna där, så säger jag inte att priserna är fel. För uppenbarligen är folk villiga att bo där. Och därmed är priset rätt. Bara att jag själv inte känner att jag får mer pang för pengarna där. Men känner folk så - go ahead.

  Fler borde hyra bostad än idag. Det är bara synd att det i praktiken inte går. Och hyra ska vara dyra än att äga. För med hyra tar du inte samma risk och har inte samma ansvar.(Det finns en betydande risk även om priserna stadigt gått upp väldigt länge.)

  Och ja, för en hyggligt lång tid så var det i praktiken amorteringsfritt. Men sista åren har det inte varit det. Och trots det har priserna fortsatt upp kraftigt.

  "Ekonomerna" du hänvisar till är ingen enig grupp med en fastslagen slutsats. Många av dem som hävdar att något slags normalläge om 4-5% har samma mentala låsning som du påvisar. Många ekonomer har en annan bild. Jag är själv ekonom. Personligen tror jag inte att det finns något som är normalt. Räntan på 10-12% var inte normal. Dagens ränta är inte normal. Det finns inget som är normalt. Det ser bara olika ut över tid.

  Men jag hör att du har rätt.
  För du vet minsann.
  För du har varit med ett bra tag.
  Du har landat i din världsbild.
  Du har parkerat. Självklart på vänster sida om vägen. Det är det som är normalt.

  Kraaam på dig.
   
 4. W
  Medlem · Sverige · 64 inlägg

  WIP

  Medlem
  Det är inte allmänt känt att flera mäklare kör med differentierad provision på så vis att de får bättre provision för den delen av slutpriset som ligger över utgångspriset. På så vis är det fördelaktigt för mäklaren ha ha ett lågt utgångspris. Detta är nog största anledningen till det är så vanligt med kraftigt ökande slutpriser.
   
 5. TT4F
  Medlem · 288 inlägg

  TT4F

  Medlem
  Det är allmänt känt, och den ”trappan” börjar för det mesta accelerera långt ovanför utgångspriset. Så det du skriver har inget med lockpris att göra.
  Anledningen att köra med lockpris är att få många som budar. Forskning visar att det ger högsta marknadspriset
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · Skåne · 29 inlägg

  Bob10

  Medlem
  För min del får man gärna ha ett utgångspris på 1 kr eller 5 miljoner. Spelar ingen roll. Det säljs för vad det säljs för. Jag betalar ett pris som jag tycker det är värt oavsett utgångspris.
   
 7. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 286 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Dels så är det ju även med en amortering möjligt att ta nya lån, så det blir ändå inte garanterat avbetalt på 40 år.
  Dels så ser jag en skillnad på ett villalån och många andra lån, exempelvis billån, blanko-lån etc, nämligen att villan har ett visst värde även efter 40 år, i normaltfallet.

  Ödmjukt. Det finns två sätt att göra saker, fel sätt och mitt sätt. ;)
   
  • Laddar…
 8. W
  Medlem · Sverige · 64 inlägg

  WIP

  Medlem
  Jo men du får medge att ett lägre utgångspris innebär att mer provision faller ut vid ett visst slutpris. Jag vidhåller min tro på att det är inte allmänt känt med den högre provisionen på den delen som ligger högst. Ett lågt utgångspris innebär kanske att man istället umgås med tankar som att "vad är det för fel på detta objektet"
   
 9. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 286 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Precis som TT4F skriver så är det nog väl känt att den varianten finns, även om trappan nog inte i normalfall börjar vid utgångspris utan högt över. Det finns också mäklare som tar fast pris eller en viss procent, oavsett slutpris, så jag tror inte förklaringen ligger där.
   
  • Laddar…
 10. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 286 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Jag håller inte med om slutsatsen.
  Om mäklaren får 1% upp till 6 miljoner och 10% på allt över 6 miljoner så blir provisionen exakt densamma om huset säljt för 5,5 miljoner oavsett om utgångspris är 4,5 miljoner eller 5 miljoner.
  Skulle slutpriset bli över 6 miljoner så är återigen provisionen exakt densamma oavsett om utgångspris är 4,5 eller 5 miljoner.
   
  • Laddar…
 11. TT4F
  Medlem · 288 inlägg

  TT4F

  Medlem
  Jag håller absolut inte med - kan till o med gå så långt att tycka att du har utan tvivel fel.

  Trappan (accelerationen av provisionen) börjar aldrig vid utgångsbudet.
   
  • Laddar…
 12. W
  Medlem · Sverige · 64 inlägg

  WIP

  Medlem
  Jovisst men vissa mäklare har ingen fast gräns för den högre procenten utan den är utformad såsom vid försäljningspris som överstiger utgångspriset med 15 % så höjer man provisionen 10-dubbelt.
   
 13. D
  Medlem · stockholm · 480 inlägg

  Daaaaaniel

  Medlem
  Trappan kan visst börja där, om man är fullständigt oduglig på att förhandla med en mäklare, eller bara allmänt intellektuellt oduglig i största allmänhet.
   
 14. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 286 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Ok, jag har träffat ett antal mäklare de senaste åren i samband med försäljningar. Ingen har föreslagit den modellen, men det finns säker mäklare som gör.
  Som säljare skulle jag tacka nej...
  Sen förstår jag ändå inte riktigt hur det skulle påverka slutbudet.
   
 15. N
  Medlem · 226 inlägg
  Det finns mycket pengar just nu. Jag har hört att ca 15% av allt kapital "tillverkades" (i Sverige, USA hade 20%) under 2020, mycket bara för ett år. Riksbanken kan i princip trycka hur mycket pengar som helst, det finns inget att balansera med ex ett guldlager. Är vi på väg in i en inflation av större mått?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.