Byggahus.se

Kör mäklare med lockpriser eller kan dom inte marknaden?

 1. Förnuft
  Medlem · 4 inlägg

  Förnuft

  Medlem
  Oavsett brytpunkt och om priset överstiger denna punk med 500000 eller 1 miljon så ger det ett stort tillskott på 50-100000 i provision. Och mäklaren är en yrkesman som rimligen har ett kunskapsövertag gentemot de flesta säljarna. Gör man då 30 affärer på ett år och får 50000 extra i provision på hälften av dem så ger det 750000 extra i årsintäkt. Det hade säkerligen varit mycket svårare att förhandla till sig den provisionen om procenten hade beräknats på ett rimligt pris.
   
 2. TT4F
  Medlem · 288 inlägg

  TT4F

  Medlem
  mäklare bryr sig mer om många försäljningar än att pressa upp priset ett par hundra K.
  Det är volymen i antal avslut som är viktigt
   
 3. Förnuft
  Medlem · 4 inlägg

  Förnuft

  Medlem
  Ok du vet exakt rätt pris så det är inget problem för dig. Men det är ett problem för en mindre kunnig säljare som får betala för mycket i provision. Det är ett problem för spekulanter som åker och tittar på hus de inte har råd till.
  Har inget emot budgivningar när man missbedömt intresset men det är inte ok att sätta lockpriser i system
   
  • Laddar…
 4. Förnuft
  Medlem · 4 inlägg

  Förnuft

  Medlem
  Det är väl inget motsatsförhållande mel många försäljningar och budgivning
   
  • Laddar…
 5. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 492 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Problemet med lockpriser? Det är slöseri med människors tid att lura dem till visningar av bostäder de aldrig kommer att ha råd med. Kostar samhället miljarder, har jag ett minne av att jag läst.

  Den enda som tjänar på det är mäklaren som kan ta betalt för den stora prisökningen han "lyckades" ordna.

  Att de som är erfarna bostadsköpare har koll på priser och lockpriser är en sak. Men tänk på alla förstagångsköpare.
   
 6. H
  Medlem · Skåne · 11 inlägg

  Hamu

  Medlem
  Nä Henrik det gör jag inte, men mäklaren förmedlade inte budet till säljaren, vilket är väldigt dålig stil.
  Och vill minnas att jag läst att dom är tvungna att förmedla budet, oavsett,
   
 7. H
  Medlem · Skåne · 11 inlägg

  Hamu

  Medlem
  Fanns några exempel här i skåne i höstas där slutpriserna hamnade mellan 110% och otroliga 240% över utgångsbudet.
   
 8. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 286 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Jag undrar om det är så vanligt.
  De senaste 8 åren har jag varit med om 4 försäljningar av bostad. Vid varje tillfälle har vi haft flera mäklare som förklarat hur de brukar lägga upp det hela. En har föreslagit något liknande den trappan du skrev om, men då var brytpunkten så högt upp så det var nog väldigt ovanligt att den nåddes och gjorde den det så slog man nog den nivån med betydligt mindre än en halv miljon, så jag tror du räknat helt otroligt mycket för högt.
  Det har varit betydligt vanligare med förslag på en fast procentsats eller till och med fastpris. Dessutom är det ju svårt för en mäklare att säga " Du borde få 5 miljoner, så vi går ut med 4,5. Jag vill ha 10% på allt över 5,5 miljoner" om övriga mäklare säger att förväntat försäljningspris är 6-7 miljoner.
   
  • Laddar…
 9. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 017 inlägg

  Appendix

  Husägare

  Vet att många krigar om detta men på sätt och vis är det bra när man får en budgivning. För då får man ju de fakto ett marknadspris. Vad nån är beredd att betala.

  Sen är det en annan sak att folk inte verkar ha koll på vad de håller på med när de köper saker för flera miljoner. Men uppriktigt sagt så är det svårt omyndigförklara folk som hetsbudar. Lika lite som det är svårt att göra det med de som inte läser på kring vad äga ett hus kostar i form av elräkningar. Eller inte har vett att betala en egen besiktningsman :)
   
 10. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 286 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Jag misstänker att det är mer ovanliga objekt som råkar ut för försäljningspris 100% över utropspris.
  Jag undrar om man kan hitta något standardhus som är ut så, exempelvis ett radhus.
   
 11. eanders
  Medlem · 17 inlägg

  eanders

  Medlem
  Det kan även vara köparens okunskap som bjuder långt över normalt marknadspris, i en kombination med en marknad som har för litet utbud.
   
 12. Z
  Husspekulant · Akershus · 349 inlägg

  Zodde

  Husspekulant
  Håller med om vad du säger om budgivning men inte att det måste till ett lockpris för att få igång den.
   
  • Laddar…
 13. Y
  Medlem · 34 inlägg

  yalazy

  Medlem
  Efter att nyligen deltagit i budgivning på ett gammalt hus så tror jag fr a att köpare underskattar renoveringskostnader. Som t ex att det är bra att ha tillgång till nästan en miljon utöver vad man köper för när både tak och fasad är helt uttjänta, elen behöver dras ny + lite annat. (Vi budade med detta i åtanke och hängde inte med ;) , huset gick upp nästan 100% från utgångspris!)
   
 14. j.erkers
  Tekniker & BH-vän · Dalarna · 358 inlägg

  j.erkers

  Tekniker & BH-vän
  Lägger man ut den kåken för mindre än 6Mkr är det de facto ett lockpris då säljaren - som du skriver - " "behöver" sälja för 6 mkr" (6 milli kronor, 0,006 kr? Antar att du avser 6 Mkr...).

  Väl svamlat men är bara svammel och tillför inget...

  Jag anser att mäklare skall vara så inlästa på marknaden att de ska kunna sätta ett korrekt utgångspris +/- (max) 20%. Jag anser också att mäklare som sätter utgångspris som över eller underskrids med mer än så i 10% av sina försäljningar skall bli av med rätten att mäkla husaffärer.

  När jag köpte hus i början av 90-talet så var priset det som stod i annonsen. Vi tittade på huset som nr två, funderade en timme och åkte sedan till mäklaren och sa att vi tar det. Han tog då upp en post-it lapp ur fickan, skrynklade ihop den och sa att då får ni köpa. Paret som tittade före er har sagt att de med 90% säkerhet vill köpa huset men... 100% är mer än 90% så huset är ert.

  Sen ett litet råd till Er alla som ger Er in i en budgivning: Bestäm innan Ni börjar buda vad Ni är beredda att lägga, sluta buda när den summan överskrids och ha inte ångest om huset säljs för 10 kkr mer än Ert tak. Hade Ni fortsatt buda kan (troligtvis) priset ha stigit mycket mer än så (10-20% till kanske). Dessutom, är Ni den siste som inte vinner budgivningen kan Ni ändå få ett erbjudande om att köpa till Ert bud om budvinnaren av någon anledning drar sig ur affären.
   
 15. Karlia
  Medlem · 2 310 inlägg

  Karlia

  Medlem
  Eh, ditt förslag skulle innebära att mäklaren kvickt skulle avsluta om budgivningen började närma sig de max 10% du föreslår som maxtak.. Då skulle den vinna som redan från början lägger sig 10% över utgångspriset.. Skulle säljaren då vara tvungen att acceptera den köparen? Lite raka motsatsen till fri marknad tänker jag.

  Är det inte lättare att som köpare vara inställd på att det blir budgivning? Värdet på ett hus är inte exakt utan ligger i vad någon kan tänka sig att ge för det. I mitt område har likvärdiga radhus gått för mellan 3.5 och 4.5, beroende på hur många som budat, utgångspriset likvärdigt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.