Byggahus.se

Köpte hus med friskrivningsklausul och mögel i väggarna

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 523 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. Ramnemark
  Proffsamatör · Halland · 6 435 inlägg

  Ramnemark

  Proffsamatör
  Varför läser man inte på mer om man köper en fastighet. ”Vi trodde” är kanske lite vagt om man spenderar miljon(er)?

  Har en fastighet friskrivningsklausul så får man ta höjd för en rad med dyra fel som kan uppstå. Är det en gammal fastighet så är det kanske lättare att tänka på det. Men är det en renoverad fastighet så hade jag dragit öronen åt mig om där var en klausul.....
   
  Redigerat 7 okt 2020 11:59
 3. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 907 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Heja på ! "Stått tomt i 35 år och renovera för 700 000 kr..." Man blir trött...
   
 4. FredrikR
  Tidsoptimist · Dalarna · 10 420 inlägg

  FredrikR

  Tidsoptimist
  Dom är inte lurade, utan oinsatta!
  Kan tyckas hårt, men sant.
   
 5. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 966 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Det står väl inte något om vilken besiktning köparen gjorde före köp. Om det är friskrivning bör man nog antingen besiktiga ett varv extra eller vara väldigt kunnig själv. Det kan ju också vara ett hus där det mesta behöver fixas. I detta fall var det en organisation som fått ett hus i arv. Då finns det begränsad information om fastigheten, så friskrivning är nog rimlig, men då bör en varningsklocka ringa för köparen.
   
  • Laddar…
 6. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 373 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  Ironin i att Astma- och allergiförbundet säljer ett hus med mögel i väggarna...

  Det jag skulle vilja veta är vem som fick den galanta idén att tilläggsisolera ett hus som stått tomt i 35 år utan att kontrollera underliggande material och eventuella fuktskador.
   
 7. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 651 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  "– Vi trodde att klausulen innebar att fel i fastigheten, så som vitvaror och installationer inte kunde reklameras, inte att de hade friskrivit sig från dolda fel."
  Skall det vara så svårt att läsa på lite eller fråga någon kunnigare INNAN flera 100.000 kronor investeras i en fastighet?
  Eftersom så många tycks tro att "dolda fel" är detsamma som en vanlig försäkring när tex en TV köps, är det kanske dags att helt plocka bort den. Då skulle troligen köpare lägga betydligt mer tid att undersöka hela huset innan köpet avslutas.
   
 8. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 939 inlägg

  Appendix

  Husägare
  "det är så stressigt att man kan ju inte kolla att grannen har friggebodar"

  Nånannanismen är stark i detta landet. Att ta eget ansvar är jobbigt. Men det är ju bara en själv man råder efter.
  Sen kan jag köpa att det är lite illa med en friskrivningsklausul som presenteras i sista minuten. Men jag tycker att i de annonser jag sett är det väldigt tydligt om det säljs med en sån klausul.
   
 9. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 939 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Håller faktiskt med om detta. Det är i princip bara bedrägligt beteende från säljaren som kan ge ersättning. Så det är bättre att ta bort dolda fel delen.
  Istället borde köparen teckna försäkring som täcker "överrasknignar" första året. Och besiktning bli obligatoriskt,
   
 10. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 549 inlägg

  useless

  Lök.
  'Nyrenoverat' och 'friskrivningsklausul' i samma fastighetsaffär hade iallafall fått mig att backa ett par steg.

  Problemet är inte att mäklaren nämnde klausulen i samband med kontraktskrivningen, utan att någon går in med en eller flera miljoner kronor i en affär utan att ha någon aning om vilka spelregler som gäller.
   
  • Laddar…
 11. T
  Medlem · stockholm · 1 903 inlägg

  toolman77

  Medlem
  Om det kommer ett okänt kontrakt på bordet minuter innan kontraktsskrivning låter det som en bra idé att skjuta på underskriften från köparens sida. Att skriva under saker man inte förstår är direkt oansvarigt.
   
 12. Q
  Medlem · 108 inlägg

  qvrk

  Medlem
  Håller med i mångt och mycket det som skrivits, om eget ansvar osv. Men för att vara djävulens advokat lite:

  I dagens marknad för bostäder, speciellt om man kollar i eller i närheten av de 3 större städerna, är det i praktiken en fråga om du vill vara påläst och införstådd i din bostadsaffär; eller om du vill ha en bostad.

  Jag gick bet om flera lägenheter jag skulle kunna tänka mig köpt, då jag helt enkelt blev "omsprungen" av de som använde deras okunskap som köpargument. Och jag förstår säljaren, varför skulle de sälja till någon som vet vad den köper, när de kan sälja till någon som säger "välj mig istället, jag tar det som det är".

  Först när jag gick med på att skita i besiktning/noggrann undersökning av förening och köpte grisen i säcken, fick vi det stora privilegiet att få låna flera miljoner för något vi sett en gång... Hade jag stått på mig inför sambo och omgivning hade vi väl fortfarande bott i liten hyres. Det ska ju inte vara så, men det är så.
   
 13. Buford
  Husägare · Halland · 382 inlägg

  Buford

  Husägare
  Men samtidigt vet du ju då om att du tar en risk. Att som flera påpekat köpa ett hus, för kanske flera miljoner utan att ha grundläggande kunskap är ju direkt farligt. Då vet man kanske inte ens om att man tar en stor risk..
   
 14. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 549 inlägg

  useless

  Lök.
  Men då har du gjort ett aktivt val baserat på din kunskap, inte köpt grisen i säcken och sen trott att friskrivningsklausulen bara gäller kylskåpet.
  Att ta reda på vad olika begrepp betyder och vilka skyldigheter/rättigheter man har vid en miljonaffär är knappast något man ångrar.
   
 15. BigR
  Husägare · Norrland · 686 inlägg

  BigR

  Husägare
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.