Byggahus.se

Köpt hus, har säljaren ansvar om elen underkänns ?

 1. C
  Medlem · 1 inlägg

  Casper

  Medlem
  Köpte en villa med tillträdelsedag 30/10-03, kontraktet skrevs 10/7-03.

  Anlitade en besiktningsman som gjorde bes. 17/7-03. Ringde upp besiktningsmannen innan jag fått protokollet för att få reda på om det fanns allvarliga brister i huset förutom den höga fukthalt som han hade upptäckt i krypgrunden. Detta pga att vi var tvugna att skriva på ett ev. tilläggskontrakt den 18/7-03, Vi fick till svar att vi skulle kräva att få fukten i grunden åtgärdad för övrigt inget, förutom normalt underhåll. Vi skrev på tilläggskontraktet 18/7-03 som gjorde att säljaren betalar en avfuktare som Anticimex nu har installerat.

  Besiktningsprotokollet kom med posten tidigast 22/7-03, protokollet är daterat 18/7-03.

  Nu har vi upptäckt att det är stora fel och brister på elinstallationen. En elbesiktningsman kommer nu att besiktiga elen och med det protokollet kommer vi att försöka få säljaren att stå för den kostnaden.

  Det ska också sägas att i husbesikningsprotokollet står det att elen bör ses över av behörig elektriker som vi nu fick tidigast 22/7-03. Ingen har nämnt nåt om att elen är tokigt dragen, varken mäklaren, säljaren eller besiktningsmannen under pågående besiktning. När vi nu varit i kontakt med mäklaren säger han att "man kan ju se när man kommer in genom dörren att elen inte är korrekt dragen".

  Har vi rätt till någon ersättning av säljaren eller har vi nån chans i en rättslig tvist ?

  Kanske tom att vi kan rikta skadestånd mot besiktningsman ?

  Vore tacksam för alla svar :)
   
 2. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Köpt hus, har säljaren ansvar om elen underkän

  När det gäller era möjligheter att rikta anspråk mot besiktningsmannen bedöms de som små.

  Besiktningsmannen har skrivit i sitt protokoll att elen bör ses över av en behörig elektriker. Mot besiktningsmannen har ni därför dessvärre inget att klaga; han har ju gjort rätt!

  Visserligen förhåller det sig så att ni har förlitat er på hans muntliga uppgifter om besiktningsresultatet men det får man dessvärre inte göra; det är protokollet som gäller och inget annat.


  Mot mäklaren kan ni inte heller rikta något anspråk eftersom dennes roll omfattar ekonomi och fastigheten i stort. Mäklaren informationsområde torde också bli mindre omfattande när ni själva har en besiktningsman.


  Slutligen återstår möjligheten att vända sig mot säljaren. Precis som Yonna skriver gäller det då att visa att det är ett dolt fel som ni inte haft anledning att förmoda existerade och där säljaren skall kunna lastas.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.