Byggahus.se

Köpråd skruvdragare

 1. W
  Medlem · 13 inlägg

  WSmith

  Medlem
  Hej, jag har relativt nyligen flyttat till ett radhus från 70-talet. Som bakgrund kommer jag från hyresrätt så jag har inte någon mer omfattande verktygsarsenal annat än div handverktyg samt en liten blå Bosch GSR 12v-15 som jag köpte för ett par år sedan. Ett mycket bra köp tycker jag. Jag har nu hunnit renovera det mesta avseende ytskikt och invändigt är det inte mycket kvar att göra. Utvändigt däremot behöver förrådet renoveras eller, kanske mer sannolikt, rivas och byggas upp på nytt pga röta. Möjligen kommer jag även behöva även byta ca 15 kvm trall till sommaren. Inom ett par år vill jag göra om en klädkammare till bastu.

  Jag funderar på om det är motiverat att investera i en tyst, smidig slagskruvdragare, typ Milwaukee M12 Surge, alternativt en borrskruvdragare (Makita 484) för kommande behov. Den enda gången jag har saknat något starkare än min Bosch var när jag skulle dra några grövre skruvar genom ett par reglar. Den gick rätt tungt då. Jag tycker det är roligt med bra prylar och vill gärna göra saker själv, men vet ärligen inte hur min behovsbild ser ut och vad som är vettigt. Köpsuget är det i alla fall inget fel på :) Hur hade ni resonerat? Orkar man med ljudet av en slagskruvdragare eller tyngden av en 484?

  Kan tillägga att radhuset mestadels är i betong och jag har redan en ordentlig borrhammare.
   
 2. Mattias Andreasson
  Medlem · 47 inlägg
  Högst troligt att slagskruvvarianten av din skruvdragare är allt som behövs GDR 12V-105
  , synd att ge sig in i ett annat ekosystem när du redan börjat på ett. Att en slagskruv låter en del tycker jag är helt ok, prestandan är mycket högre än en borrskruv och jag har alltid lurar i ändå.
   
 3. nikasp
  Husägare · Sollentuna · 2 783 inlägg

  nikasp

  Husägare
  Jag tycker att jag hyfsat ofta grejar på sent, ljust på sommaren och vi har barn som ska sövas först, och inte vill störa grannarna varken hemma eller i torpet så att banka med hammare eller något som låter så man måste ha lurar i skulle gå bort. Men får erkänna att jag inte har koll på hur en tyst slagskruvdragare låter.

  Jag har själv en 18V blå Bosch skruvdragare utan slag som kompletteras av en en 10,8V också blå Bosch. Har klarat allt jag dragit i hittills men det är normalt inget fläskigare än 6,0x140.
   
  Redigerat 26 feb 00:16
  • Laddar…
 4. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 301 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Jag tycker man kommer ruggigt långt med en maskin av den typ du har. Jag har något liknande, fast en Hitachi. Den orkar mer än man tror. Sen slår ju köpviljan till ibland. Jag slog till på en slagskruvdragare i våras, en Parkside från Lidl. Fungerar utmärkt för.mig. Vill man lägga mer pengar så fungerar det också, men det är inte absolut nödvändigt.
   
 5. nikasp
  Husägare · Sollentuna · 2 783 inlägg

  nikasp

  Husägare
  Håller med om att man kommer långt med 10,8V men den orkar inte riktigt när det blir utomhusjobb tycker jag, menar inte trall utan långa grövre skruvar. Sen tycker jag ergonomin är viktig. Inte kul att skruva hela dagarna med lillen tycker jag.
   
 6. J
  Medlem · 189 inlägg

  JSE

  Medlem
  Jag testade en M12 surge när Milwaukee var på besök i staden. Den är tystare, så pass mycket att man kan lägga bort kåporna, men den är fortfarande väldigt mycket mer högljudd än en vanlig borrskruvdragare. Sen gillade jag inte alls det grova greppet. Mina Makita maskiner passar mina händer mycket bättre (stl 9 på handskarna).

  Jag föredrar slagskruvdragare alla dagar i veckan för allmänt byggande. Enda gången jag plockar fram borrskruvdragaren är när det ska borras.
   
 7. W
  Medlem · 13 inlägg

  WSmith

  Medlem
  Hmm, lutar nu allt mer åt att komplettera med en 12v slagis istället för en 484. Tack för input hittills! Har någon koll på hur övriga utbudet i respektive 12v-”familj” ser ut? Jag har visserligen en Bosch redan men det var så länge sedan jag köpte den att jag kan leva med att investera i annat paket/familj om det känns motiverat i övrigt. Hur är Makitas 12-slagisar?

  Hur hade ni resonerat mellan:
  Milwaukee M12 Surge (förbaskat svårstavat..) för 2700 kr inkl batterier och laddare
  Bosch 105 för 900 kr exkl batteri
  Bosch 110 (borstfri) exkl batteri, med väska för 1350 kr
  Makita (?)

  Kan nämna att jag inte är helt förtjust i greppet på min GSR. Hittar inte någon naturlig plats för pekfingret så jag låter det löpa ut mot chucken, och greppet är väl tjockt. Ingen stor sak dock, men lite störigt är det.
   
 8. nikasp
  Husägare · Sollentuna · 2 783 inlägg

  nikasp

  Husägare
  Glömde skriva det, jag har bara Strl 8 så att skruva mycket är mycket skönare med den här. Greppet är lite för tjockt på 10,8V då batteriet sitter i handtaget. Sen blir det helt annan balans i de större maskinerna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5C50D484-1D4D-4541-AF73-8E50DBC4E590.jpeg

   
 9. J
  Medlem · 189 inlägg

  JSE

  Medlem
  Jag kör med Makitas lilla 18V slagdragare, DTD155. Med 2ah batteri väger den 100g mer än Milwaukees 12V maskin. Såg alltså ingen mening med att gå på 12V då.

  Jag valde 18V då jag hade andra verktyg i samma batteriplattform. Har även kompletterat med många fler grejer i samma system under åren.

  Jag har ingen åsikt gällande dina alternativ då jag inte testat någon av dem mer än enstaka skruv med M12an.

  Kolla runt lite på forumet gällande batteri system, finns många såna trådar (Makita, Ryobi, Milwaukee, Dewalt, Hikoki etc) . Det bästa är väl om du försöker se lite framåt vilka maskiner du har behov av och att de finns i systemet du väljer.
  Häcksaxar, grästrimmer, cirkelsåg osv. Tror inte det spelar någon större roll vad du väljer gällande prestanda och så, men känn gärna på grejerna för ergonomins skull.

  Edit: vill du inte ta ett beslut just nu ang. helt nytt batterisystem så köp den borstfria bosch 12V dragaren. Du kommer med största sannolikhet vara nöjd med den (y)
   
  • Laddar…
 10. D
  Medlem · 1 133 inlägg
  Har genom åren gjort det mesta, altan, kök, nytt plåttak osv. Har klarat mig med 2 st deWalt 12 volts borrmaskiner (utan slag). Klart dom är svagare och långsammare än en slagmaskin men det är kanon att kunna börja lägga altan 8 på morgonen på semestern äutan att störa någon. Har du två och sätter borr i en och drar skruv med den andra så blir du snabb. Har aldrig saknat ytterligare styrka. Maskinerna är lätta och ligger skönt i handen.
   
 11. W
  Medlem · 13 inlägg

  WSmith

  Medlem
  Tack alla för svar hittills!

  Jag monterade ner en altan i lördags och min lilla GSR 12v orkade inte med riktigt. Trallskruven gick bra men inte alls de lite grövre pjäserna. Fick istället låna in en hemsk gammal Dewalt och som också den hade det svettigt, och så också jag med mina taniga handleder. Efter lite diskussioner med frun kommer vi nu iaf att köpa in oss i Makitas 18v-värld. Vid jämförelse mellan Ryobi och Makita skiljde det lite överraskande inte många kronor och vi kommer köpa häcksax och trimmer inom framöver. Kul för mig!

  Relevant för tråden och min förbannade beslutsångest står nu mitt val mellan en Makita 484 (borrskruvdragare) och en 141 (slagskruvdragare). Hur hade ni resonerat om ni hade en GSR 12v-15 i lådan redan? Förrådsbygge, bastubygge och allmänt husbruk under förhoppningsvis många år framöver står på schemat.
   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem · 364 inlägg
  vad har du för batteri till dem? Och hur är batteritiden. Har ryobi 18 v idag men den ena har problem.
  Är lite sugen på en mindre dewalt 12 v jag har hittat men är fundersam till batteritiden. Så därför vill jag gärna höra lite med någon som har en om du är nöjd och så?
   
 13. J
  Medlem · 189 inlägg

  JSE

  Medlem
  Då du redan har en fungerande borrskruvdragare så hade jag valt att börja med en slagskruvdragare. En DDF484 kan du köpa naken den dagen din Bosch ger upp, eller att "vill ha" behovet blir för stort. Jag hade däremot inte köpt en DTS141, hade gått direkt på DTD171 (starkare, halva priset).

  Visst, ljudnivån är lägre på 141an men även de oljedämpade låter förjävligt enligt mig, men det är ju en smaksak. Här har du en jämförelse:
   
 14. H
  Medlem · Stockholm · 382 inlägg

  Huzzbutt

  Medlem

  Jag hade köpt en GDR 12V-105 för 865:- den har inga svårigheter att dra vanliga 6x90 eller Big Dog 8x160. 18v slagskruvdragare är sällan påkallat och när du väl har en slagskruvdragare går skruvdragaren mest som borrmaskin eller för småskruv.
   
  • Laddar…
 15. D
  Medlem · 1 133 inlägg
  Dom två äldsta batterierna har gett upp och är förbrukade men dr två nyare dock med många år på nacken och av den gamla sorten funkar fortfarande bra. 2st 2 Ah. Passar båda maskinerna. Mycket nöjd men saknar ett reservbatteri, men skall alltid ha ett batteri på laddning. Skall försöka på Batterikungen. Har man reserven på laddning så spelar batteritid ingen roll. Är helnöjf
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.