Köpekontrakt besiktningsklausul

7k läst  8 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej, vi har problem med mäklaren och behöver goda råd om hur vi ska skriva kontraktet. Mäklaren har fördröjt hela processen och tiden är knapp. I kontraktsutkastet har mäklaren skrivit i paragrafen om besiktning, endast hur man förfar vid besiktning EFTER köp och att vår enda rättighet då skulle vara att låta köpet återgå.
  Vi vill genomföra besiktning FÖRE kontraktsskrivning.
  Datum för kontraktsskrivning är satt till 2009-07-17 för säljaren att underteckna avtal annars återgår avtalet i sin helhet. Det vill vi inte.
  Vi vill få besiktning genomförd och komma överens med säljaren om hur kostnader ska fördelas för åtgärdande av brister.
  Jag har inte lyckats hitta förslag på juridisk utformning av en klausul som reglerar besiktning som sker innan tillträde. Kan någon hjälpa mig?

  Mia
   
 2. F
  Medlem Nivå 6
  För köparen är det väl bara bra att besiktningen är efter kontraktsskrivning (med klausul) eftersom man då ej riskerar att betala en massa för besiktningen och sedan riskera att säljaren får ett bättre bud och säljer till någon annan?? Dock förstås innan tillträde, men detta brukar ju ligga långt efter kontraktsdatum. Vill ni göra besiktning innan kontraktsskrivning behövs ju följdaktligen ingen klausul för detta eftersom kontraktet inte gäller ännu.

  Eller har jag missat något i din beskrivning???
   
 3. F
  Medlem Nivå 6
  Vad är det för avtal du syftar på när du säger att avtalet "återgår i sin helhet"? Innan kontraktet är skrivet finns inget bindande avtal när det gäller husköp och det står säljaren fritt att ändra sig och sälja till vem han/hon vill.
   
 4. Thomas59
  Medlem Nivå 11
  Det är helt korrekt att besiktningsklausul med besiktning EFTER kontraktsskrivning normalt har hävning av köpet (från köparens sida) som enda alternativ. Normalt går man dock in i en förhandling om köparen efter besiktningen anser att fel och brister skall bekostas av säljaren. Köparen är då i ett mycket starkt förhandlingsläge och normalt anses det som en stor fördel för köparen med denna typ av klausul och motsvarande stor nackdel för säljaren.

  Vid besiktning FÖRE kontraktsskrivandet riskerar köparen att säljaren antar bud från annan budgivare och ni riskerar då att hamna i en situation där ni tvingas (!) gå med på att säljaren INTE åtgärdar eller bekostar åtgärdande av fel och brister som ni upptäcker vid besiktningen.

  Det innebär också att ni, i det fall säljaren väljer att gå vidare med annan budgivare, kastat pengarna för besiktningen i sjön.

  Det är också märkligt att datumför kontraktsskrivning ligger så långt fram i tiden. Normalt skriver man kontrakt SAMMA DAG som köpare och säljare kommer överens om köpeskillingen (=säljaren har accepterat ert bud). Att kontraktsskrivningen ligger långt fram i tiden kan tyda på att säljaren/mäklaren hoppas att få bättre bud från någon annan.

  Ni bör direkt meddela mäklaren att ni önskar skriva kontrakt idag eller imorgon. Att det är helg spelar ingen roll. Det är helt normalt att skriva kontrakt på helgdag eller vilken dag som helst.

  Då kontraktsskrivningen ligger långt fram i tiden och ni önskar besiktiga FÖRE kontraktsskrivning tar ni en onödig risk helt enkelt.

  Skriv kontrakt BUMS och MED BESIKTNINGSKLAUSUL. Se till att det i besiktningsklausulen INTE förs in ett villkor om att hävning endasty kan ske om fel och brister uppgår till en viss summa. Det bästa för er är att besiktningsvillkorets hävningsrättär obegränsad dvs att ni kan häva för vilket fel eller brist om helst oavsett hur lite det kostar att åtgärda.
   
 5. M
  Medlem Nivå 1

  Tack

  Tack för hjälpen, jag såg inte det som du visar och som borde vara självklart. Märkligt hur mycket känslor kan begränsa ens tankeverksamhet.
  Mia
   
 6. M
  Medlem Nivå 16
  Varför vänta med besiktningen tills efter kontraktet är skrivet? Besiktiga så snart som möjligt, sen kan ni bestämma om det är värt pengarna.

  Säljaren gör klokt i att ge er tid till besiktning innan kontraktsskrivning. Stressa inte.
   
 7. E
  Medlem Nivå 5
  jag blir lite konfunderad över denna mening...är det så att ni ska ha besiktning efter tillträdet eller efter kontraktskrivning
   
 8. Thomas59
  Medlem Nivå 11
  Efter tillträdet lär inte vara aktuellt så man får nog utgå från att trådskaparen menar före alt efter kontraktsskrivandet.
   
 9. Thomas59
  Medlem Nivå 11
  Får ni med en besiktningsklausul i kontrakter behöver ni inte känna någon stress. I detta fall bör ni försöka få till kontraktsskrivning OMEDELBART då risken är uppenbar att säljaren drar på kontraktsskrivningen för att eventuellt hitta en köpare som bjuder högre än er.

  Som svar på -MH-'s fråga kan man väl enklast svara att besiktningen kan innebära bortkastade pengar om säljaren hittar en annan köpare. Nej, fokusera istället på att få till ett kontrakt snabbt och besiktiga sedan i lugn och ro. Motsvarar inte fastigheten era förväntningar kan ni med rätt besiktningsvillkor betrakta köpet som ett öppet köp.

  Ni har INGET att vinna på att besiktiga FÖRE kontraktsskrivningen i detta fall.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: