Byggahus.se

Köpa tomt, men...

 1. L
  Medlem · 75 inlägg

  Lowzie

  Medlem
  Vi har bestämt oss för att vi vill betala handpenning på tomten som vi ska köpa (den nuvarande ägaren har ett pantbrev som han måste döda och det kan ta upp till 1 år innan det blir klart).

  Men? Är det dumt att betala handpenning när inte pantbrevet är dödat?

  Vad ska vi skriva i kontraktet? För om det blir något problem för säljaren och köpet inte går igenom så vill ju vi ha tillbaka handpenningen.

  Funderar nu på om vi ska kontakta någon jurist som kan vara med när vi skriver kontrakt. Vad kostar det isåfall med en jurist? Och har ni något ställe att rekommendera (i Göteborgsområdet).

  Tacksam för svar!
   
 2. fia_mstd
  Husägare · Skövde · 1 993 inlägg

  fia_mstd

  Husägare

  Re: Köpa tomt, men...

  Bankerna brukar kunna hjälpa till med sådant, och man kan även gå till en mäklare och få (köpa) hjälp med att upprätt kontrakt. Fanns en mäklare på nätet (adirekta eller liknande?) som hjälpte till med bara kontraktsskrivning. Det skulle jag rekommendera så vet man att allt blir på rätt sätt.
   
 3. DragonLady
  Medlem · Västra Götaland · 780 inlägg

  DragonLady

  Medlem

  Re: Köpa tomt, men...

  Varför kan det ta ett år o döda ett pantbrev? har säljaren fortfarande skuld på detta då eller?
  I kontraktet skall du skriva in klasuler som garanterar dej handpenningen tillbaka( det vill säga att köpet går tillbaka) om du inte får;
  Bygglov för det hus du vill bygga (det går att få förhandsbesked från kommunen).
  Lån till både tomt o hus.
  Att inga pantbrev finns på fastigheten.
  Kolla oxå att det inte finns några servitut på fastigheten som du inte vill ha, även muntliga typ ledningsservitut från el o telia t.ex.

  Framförallt skriv ett senaste datum för att pantbreven skall vara dödade så du inte står där år ut o år in o väntar på att säljaren ska få tummen ur. ::)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.