Byggahus.se

Köpa tomt från mina föräldrar

 1. Jakob Wedlund
  Medlem · 35 inlägg
  Hej!

  Mina föräldrar bor på landet ca 10-15min från centrum och äger en hel del mark, typ 200k kvm eller något. Jag och min fru har tanken att bygga hus och ville då köpa lite tomt då av dem. Tomten som isåfall behöver styckas av är på ca 3800kvm, dock ”bara” knappt 2000kvm som kan bli riktigt tomt. Resten är typ sluttning och skog.

  Kollade lite med dem vad de ville ha för den då jag tillsammans med hustillverkaren försöker få fram en rimlig totalkostnadskalkyl. De ville då ha 300 000:- för den. Vilket kom lite som en chock då det var en hel del mer än vad vi hade trott. Utöver de här 300k så behöver vi ju stycka av tomten, markarbete, gräva för VA, el och fiber så det blir en del kostnader.

  Egentligen så vet jag att det priset är billigt om man tänker på marknadsvärdet. Men jag vet inte.. vi är ändå familj liksom. Aja, undrar ni något så är det bara att fråga, ska jag skriva allting så blir det alldeles för långt haha. Hur skulle ni ha reagerat? Om ni är förälder, hus skulle ni ha tänkt? Dela gärna med er!
   
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 849 inlägg

  huggan

  Medlem
  Om det finns syskon kan ju spela roll kan jag tycka. Men jag spontant sliter ju inte och jobbar för att jag sedan ska ge bort mina pengar till mina barn när jag blir äldre. Då vill jag leva upp mina tillgångar och ha det bra.
   
 3. E
  Medlem · 34 inlägg

  Ekonomen2

  Medlem
  Vi fick mark, 10 000kvm som förskott på arv av mina föräldrar (så det blir rättvist med syskon)….markvärdet runt 80kr//kvm…hade mina föräldrar begärt 78kr/kvm som dina hade jag tackat nej då jag hade tolkat det som att mina föräldrar skulle velat att jag byggt huset någonstans. Sedan är det självklart upp till var och en att sälja sin egendom till vilket pris man vill till vem man vill…
   
 4. U
  Medlem · 249 inlägg
  Du har ju fått ett familjepris då du själv säger att priset är billigt jämfört med marknadsvärdet. Eller hur menar du?
   
 5. 1
  Medlem · Stockholm · 757 inlägg

  16386

  Medlem
  Har du syskon? Hur är dina föräldrars ekonomi? De kanske faktiskt inte anser sig ha råd att ge bort en del av sitt kapital till dig utan åtminstone delvis ersättning?
   
 6. Jakob Wedlund
  Medlem · 35 inlägg
  Tjena! Vad menar du med markvärdet runt 80:-, är markvärdet runt 80 nu eller? Det var ju smidigt med förskottsarvet f.ö. var det något som du tok upp med dem eller var det deras förlag?
   
 7. Jakob Wedlund
  Medlem · 35 inlägg
  Har dock inte gjort någon tomtvärdering eller nånting så vet inte iof.
   
 8. Jakob Wedlund
  Medlem · 35 inlägg
  Det finns syskon, dock inga som är sugna på tomt i dagsläget iallafall. Detta är en marksnutt som inte används på något vis kanske bör tilläggas, som det bara växer allt möjligt på. Har för många år sedan agerat kohage dock.
   
 9. Jakob Wedlund
  Medlem · 35 inlägg
  Yes syskon finns. Självklart vet jag inte deras ekonomi 100% men skulle nog säga att den är över medel, men vad vet jag.
   
 10. B
  Medlem · Västmanland · 917 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Förstår inte riktigt problemet? Du får köpa till under marknadspris?

  Va elanslutningar osv tillkommer alltid. Och det ökar ju även marknadsvärdet på tomten, förstår inte riktigt relevansen att nämna det?
  Har du inte råd att bygga hus, kanske du borde avstå?

  Det är nån form av förtida arv mer eller mindre, och då kan jag ju tycka att dina syskon borde få kompensation.
   
  • Laddar…
 11. Jakob Wedlund
  Medlem · 35 inlägg
  Ja visst tillkommer det alltid anslutningsavgiften men ofta är det framdraget och grävt m.m redan eller har jag fel? Mina syskon blir erbjudna att köpa tomt för samma pris när och om de vill göra det i framtiden.
   
 12. B
  Medlem · Västmanland · 917 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Beror på område med mera. En exploatör vill gärna göra det enkelt och förutsägbart för en kund och väljer ofta att baka in en hel del infrastruktur i tomten. Men inte alltid. En bonde som styckar av nån tomt då o då från sin mark bakar inte nödvändigtvis in elanslutningar och avlopp, fixar väg osv, utan låter kunden lösa sådant själv.

  Men jag förutsatte att du jämför äpplen och äpplen när du skrev att det var under marknadspris. Finns det liknande tomter i ditt geografiska område, med ungefär motsvarande avstånd till stad osv, där el, avlopp fiber etc ingår för ungefär samma pengar? I sådana fall är ju inte priset på tomten under marknadspris. Eller kostar sådana tomter 600kkr+?

  Du får ju göra en kalkyl, och justera för grova kostnader för avlopp el, för att kunna göra en sådan jämförelse.
   
 13. H
  Moderator · Stockholm · 44 252 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Du skriver att det varit kohage. Det är långt ifrån säkert att ni får stycka av fastigheten. Kanske är bra att kolla med kommun/lantmäteri innan du lägger ned för mycket krut på projektet.
   
 14. Jakob Wedlund
  Medlem · 35 inlägg
  Ganska säker på att det går. Förhandsbesked är ansökt och utskickat till grannarna. För att få besked från lantmäteriet så måste man ansöka om avstyckning, går inte att bara fråga. Förhandsbesked är ett krav innan man ansöker dessutom.
   
  • Laddar…
 15. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 576 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Det är billigt! Räkna med anslutningsavifterna är 300.000 också. Markarbete 100.00-300.00 beroende hur tomten ser ut och hur råtomten skall se ut i färdigt skick.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.