Hej.
Då båda familjerna bor i bostadsrätter som har flaggat för mellan 7-11% höjning inför 2023 så landar våra avgifter på 5500:- respektive 6500:-, sen tillkommer elförbrukning var tredje månad på 3,60kr/kWh. Slår man ut elkostnaden per månad så är det ungefär 1333:-.
Det har kommit ut ett hus till försäljning som vi skulle kunna dela på och ändå landa på ungefär samma kostnad +/- 1000:- per månad som vi betalar för lägenheterna var för sig. Men med hus så ”betalar” man till oss själva.
Däremot så behöver man skriva kontrakt/avtal där man reglerar hur allt skall delas upp vid händelse av reparationer och dylikt.
Är det något som någon har gjort förut?
1 431 läst · 7 svar
1k läst
7 svar
Köpa större hus tillsammans med kompisar. Vad för problem kan uppstå?
-
-
Medlem · Stockholm · 5 699 inlägg 7 dec 2022 16:047 dec 2022 16:04 #2
Tex:
Vad händer om den ena parten vill eller tvingas att sälja om några år tex?
Vad händer om en part inte har råd att betala ränta/utgifter ?
Vad händer om någon part vill renovera, men inte den andra ?
Vad händer om en familj skaffar ett barn (till) eller ett husdjur, som stör den andra familjen eller triggar en allergi ? Osv
Man har ju också då en hel del gemensamhetsutrymmen tex, så man måste vara bereedd på mycket interaktion...lite som att bo i kollektiv, vilket förstås kan vara roligt och praktiskt, men man bör vara beredd på det även i vardagen då...- Laddar…
-
7 dec 2022 16:45 #3
Glöm det, kommer aldrig gå och är högst osäkert! Alla måste skriva på varandras lån till att börja med, inte ens säkert att banken godkänner upplägget
- Laddar…
-
Alfredo
Besserwisser- Västernorrland
- Medlem sep 2008
- 16 689 inlägg
- 23 145 gillningar
- 2 322 bilder och filmer
7 dec 2022 16:49 #4Vad händer om ett par vill skilja sig?
Vad händer om man inte längre är kompisar?
Vad händer om... Listan kan göras enorm...
Låter väldigt, väldigt tveksamt i mina öron.- Laddar…
-
7 dec 2022 16:49 #5
Med de låga månadsavgifter på respektive bostadsrätt som blir nästa år bör det inte vara ekonomin som lockar er till gemensamt boende utan snarare villans företräde. Om man gillar arbete med trädgård, större utrymme, underhållsarbete, praktiskt arbete med fastigheten kan det vara intressant. Men de viktigaste punkterna är vad @klaskarlsson påpekar.
- Laddar…
-
-
8 dec 2022 15:23 #7
Men man måste tänka igenom det riktigt ordentligt innan man gör något. -
Moderator · Stockholm · 47 713 inlägg 9 dec 2022 15:049 dec 2022 15:04 #8
Det finns ju som sagt en del situationer man behöver överväga. Framförallt den dag en av er vill sälja. Strikt formellt enligt sammägandelagen, så kan den som vill sälja sin andel kräva att hela fastigheten säljs. Det går alltså inte att tvinga ena delägaren att bara sälja just sin andel till någon. Inte heller att ha en hembudsregel som säger att försäljning bara får ske till den andre delägaren.
I den ekvationen behöver man även räkna in vad som ex. händer om en av er avlider, finns det risk att alla blir ställda på gatan då. Och andra scenarier som man kanske inte tänker sig.
Detta att komma övererns om underhållskostnader kan lätt bli en källa till konflikt. En är kanske ängslig över att taket kanske börjar läcka, den andre tycker man kan vänta med byte tills det faktiskt läcker. Olika syn på hur lyxigt gemensamma delar skall reoveras osv.
Framförallt samägandelagen gör att banker brukar vara rätt tveksamma till att vara med och finansiera den här typen av samägande.- Laddar…