Köpa öl/vin/sprit i Tyskland eller Danmark?

52k läst  56 svar

 1. K
  Medlem Nivå 4
  Hur stor är prisskillnaden?
  Någon som vet vad färjor kostar?
  Tips på bra inköpsställen emottages tacksamt.
   
 2. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Kolla Danmark Helsingborg-Helsingör Trelleborg Rostock & Sassnitz Rügen Danmark De driver en så kallad bordershop i Puttgarden.

  Färjetur Helsingborg - Helsingör samt Rödby - Puttgarden tur och retur kostar 875kr.

  Absolut Vodka kostar runt 150kr/liter, 24 burkar 33cl starköl kostar c:a 60-70kr och vin kostar från c:a 20kr flaskan.

  Jag har räknat en del, och skall man följa lagen och endast köpa för eget bruk får man allt vara en redig törstläpp om det där skall löna sig. I synnerhet om man inte bor i Skåne.
   
 3. K
  Medlem Nivå 4
  Tackar! Kollade även HH-ferries som visade sig vara aningen billigare, 798 till puttgarden och 335 till helsingör. Vi blir två i bilen och åker från göteborg, så jag ska också räkna lite på om det lönar sig, även om man bara är normalt törstig.
   
 4. O
  Medlem Nivå 9
  Vi köper allt vårt vin i Danmark och för en tredjedel av priset så tjänar man in en broresa rätt snabbt. Säg 40 svenska kronor per flaska i besparing. Vi köper främst "mellanfina" viner på rea. 30 kronor i Danmark, 70-90 kr på systemet. Fyll bagaget med lådvin och flaskor motsvarande kanske 50 flaskor. Bara där har man 2000 kr i besparing. Lägg sedan till kanske en flaska vodka eller två och något starkvin om man gillar det så kan man kanske komma upp i en tusenlapp till i besparing. Så fixar vi närmare ett års förbrukning till "reapris" och behöver inte fundera på om systemet är stängt en lördagkväll och man vill öppna en flaska rött eller om vi har lådvin att göra sañgria på om vi får oväntat besök en söndageftermiddag :)

  Öl tror jag är svårare att tjäna in även om den procentuella besparingen inte alls är sämre. Det är bara att det tar sådan jämrans plats och man fraktar mer vatten. Att vi sedan inte dricker "vanlig lager" utan hellre går och väljer på systemets "snobbhyllor" när det gäller öl gör ju vårt val ännu enklare.

  Kanske är det ännu billigare i Tyskland men nu är vi i Danmark ibland av andra anledningar så resan gör vi ändå. Hade man tagit med tid och pengar för att åka ända från Stockholm i beräkningen hade det blivit värre att se det som en vinstresa.

  Men varför inte ta en långhelg och turista litet i vårt vackra land, sova över på något mysigt hotell och som avslutning åka över bron och fylla bagaget med dricka. Inget man går med "vinst" på kanske men en trevlig resa i stort sett gratis.

  Så, "tjänar" man på att göra en resa enkom för att köpa dricka? Nja, kanske går det jämnt ut om man räknar bensin och bro/färja och värderar sin tid litet men tar man det som en liten del av en resa man gör ändå så är det definitivt en besparing tycker vi.
   
 5. K
  Medlem Nivå 3
  Var i Tyskland för några veckor sedan. En platta öl 33cl för 50 spänn (Slots Guld). 6x0,7l vodka 240kr samma pris för gin. Whiskey från 50kr flaskan och uppåt. Skulle vilja säga så här att om man inte är ute efter de mest kända märkena är det snudd på kriminellt billigt. Jag handlade för ca 6000 kr och räknade ut att jag hade fått ge ca. 18000-19000 i Sverige. Mycket av det jag handlade ska gå till ett bröllop ifall ni tycker att det var mycket.
   
 6. K
  Medlem Nivå 4
  Det är mer proportionerna än mängden som slår en ;-)

  Finns det något bättre ställe i närheten av puttgarden än scandlines bordershop?
   
 7. H
  Medlem Nivå 3
  Calle Grenz shop Forside Burg
  min hovleverantör!
   
 8. A
  Medlem · Nivå 15
  Åk till Burg eller Heiligenhafen (5-10km från färjeläget) så har du många butiker att välja på och beroende av vad du önskar. Köp en kombinationsbiljett i Helsingborg ända till Puttgarden. Sedan beror det på vad och vilka fabrikat du köper. Många vinmärken finns inte i Sverige men i Heiligenhafen finns en butik där du kan provsmaka vinet före du köper, precis där man svänger ned till Calles.
  Vi är två personer som lastar ca 450-500kg i en V70, dvs ca 250kg drycker/familj och kan då dela resekostnaden, tyvärr får inte familjerna plats. Det finns även mycket fina och goda maltwhisky som inte finns i Sverige att tillgå.
  Är du dessutom snabb, tror det är 3 timmar, och hinner tillbaka till returfärjan i Puttgarden inom den tiden så får du 200-300Dkr i återbetalning att handla för på färjan.
  Ett tips, gör en köplista i förväg annars blir det lätt felaktiga spontanköp så att man hemkommen undrar; Varför.
   
 9. M
  Medlem Nivå 4
  Det behöver inte löna sig att handla sprit öl vin i ett annat land utan man kan se det som en protest mot omyndigförklarandet vi svenskar är utsatta för av politikerna.
  Systembolagets monopol bör omedelbart upphöra, trots en livlig gränshandel i södra Sverige har inte alkoholkonsumtionen per person ökat.
  Ur miljösynpunkt är det vansinne att först köra svenskt öl till Tyskland och sedan tillbaka igen./MLj
   
 10. S
  Medlem Nivå 3
  För några år sen fick man på Calles Grenz shop en rabatt motsvarande burk o flaskpant om man fylde i en förtryckt blanket där man garanterade att man inte skall konsumera dryckerna i Tyskland.
  Vet inte om det fortfarande är på det viset.
   
 11. L
  Medlem · Nivå 11
  Så är det fortfarande, även i Bordershop och övriga "gränsbutiker". Det är ingen rabatt, utan man slipper betala tysk pant om man försäkrar att man ska föra ut burkarna och flaskorna ur det tyska återvinningssystemet så att säga.
   
 12. Chrissofsweden
  Renoveringsnovis Nivå 22
  Du tänker inte på miljön.. Du visar inte arbetarna hos vin- och spritproducenterna någon respekt och utan systembolaget finns inga garantier för vad du får i din flaska.

  Det har inte bara med skattemedel att göra.. Vill du att alla producenter ska behandla sina anställda som Converse gör?

  Småsint tänk anser jag. Sen är det inte så förbaskat dyrt som ni verkar få det till. Jämför krogernas priser med systemets så finns det nog inte så mycket mer att diskutera där....

  ....ändå handlas det för glatta livet inne på krogarna.

  Dricker man för att det är gott, vilket man borde, så behövs det inte speciellt mycket.


  /Christian

  /Christian
   
 13. Chrissofsweden
  Renoveringsnovis Nivå 22
  Tänk om alla varuhandelsföretag kunde ställa lika höga krav på sina produktproducenter och leverantörer.. då skulle vi verkligen leva i en bra värld och monopolet skulle inte behövas.

  Men för att vissa bara tänker på pengar så kommer andra få lida...


  /C
   
 14. M
  Medlem Nivå 4
  Pengarna spelar ingen roll det är frihetskänslan att få göra sina inköp utan inblandning av politiker.
  Inköpen görs i samband arbets- och semesterresor.
  Har bojkottat Systembolaget de senaste 10 åren.
  Jag kan inte se att arbetsvillkoren på Spendrups ändras om jag köper ölen i Tyskland eller på Systembolaget?/MLj
   
 15. Chrissofsweden
  Renoveringsnovis Nivå 22
  Nu pratar jag inte om våra lokala producenter utan om gemene mans ansvar för miljön och männskliga rättigheter i de mången land vi köper ex. vin ifrån.

  Ni vet att systembolaget lägger stora resurser på leverantörerna och hela transportledet? Vilka andra företag gör så i Sverige? Systembolaget styrs inte av politiker. Det är VD som driver företagets affärsidé i rätt riktning utan vinstintresse; "att främja en god dryckeskultur".

  /C
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: