Byggahus.se

Köpa och sälja bostadsrätter smartast

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 296 inlägg
  Efter sin skilsmässa bestämde sig Carin Östling för att köpa, renovera och sälja lägenheter. På två år tjänade hon en och en halv miljon.

  Du kan läsa artikeln här: Köpa och sälja bostadsrätter smartast
   
 2. M
  Senilingenjör · 595 inlägg
  Och naturligtvis så har man bra mycket hjälp av en uppåtgående marknad, artikeln verkar helt bortse från denna lilla detalj!
   
 3. G
  Medlem · 923 inlägg
  Det är ju definitivt den största hjälpen :)
   
 4. H
  Moderator · 42 515 inlägg
  Om jag räknar rätt i artikeln, så har hon gjort en bruttovinst på ca. 1,7 milj. Det framgår inte hur mycket rena renoveringskostnader, försäljningskostnader osv, hon har haft. Men av vad som framgår i artikeln, så gissar jag på 5 - 600 000, frmagår inte om även badrum renoverats, då blir det säkert 100 - 200 000 ytterligare i kostnader, i rena renoveringskostnader, och 150 000 i mäklarkostnader, visserligen prutades det på den vid en av affärerna. Om man dessutom ser detta bara som en verksamhet, så bör man ju räkna kostnader även för räntor och månadsavgifter, kanske 100 000 till i kostnad. Men nu hade hon väl delvis bott i lägenheterna under renoveringstiden.

  Men om vi antar en nettovinst på 1 milj. Inte så illa. MEN då har vi inte räknat in den egna arbetstiden, och att renovera 3 bostäder, visserligen med snickarhjälp, motsvarar minst en kvarttidstjänst, så kanske 1000 timmar på 2 år.

  Och med en allmänt uppåtgående marknad så hade hon troligen kunnat få en avkastning på 6 - 700 000 genom att bara äga lägenheterna, utan att renovera ett dugg.

  Risken här ligger i att OM man äger de här lägenheterna och investerar i renovering, så kan en marknadsnedgång radera hela förbättringen, så att lägenheten minskar i marknadsvärde i samma takt som man investerar.
   
  • Laddar…
 5. L
  Anonym
  Reportage och artiklar som denna brukar vara en mycket säker indikator på att marknaden viker kraftigt. Det blir åka av så att säga. Samma sak med börsen.
   
  • Laddar…
 6. D
  Besserwisser · 14 434 inlägg
  Sen ska det påpekas att det är en annan skattesats som gäller om man köper och renoverar i vinstsyfte.
   
 7. M
  Senilingenjör · 595 inlägg
  Ja då räknas det som näringsverksamhet. Hur många lägenheter skall man hinna igenom om året för att skatteverket skall bli intresserade?
   
  • Laddar…
 8. Marlen Eskilsson
  Administrator · 6 169 inlägg
  Köpläge snart med andra ord ;)
   
 9. C
  Medlem · 8 507 inlägg
  Näringsverksamhet behöver det nödvändigtvis inte vara, men om man inte har för avsikt att själv nyttja lägenheten som bostad så är det "vanlig" reavinstskatt, 30%, på vinsten.
   
  • Laddar…
 10. H
  Medlem · 6 397 inlägg
  "Efter sin skilsmässa bestämde sig Carin Östling för att köpa, renovera och sälja lägenheter."

  Är denna formulering sann som står artikeln så är det 100% klassat som näringsverksamhet och ska skattas därefter. Hoppas Carin har gjrot rätt för sig om Skatteverket får nys på denna artikeln kommer hon få en extra koll.
   
 11. Jonatan79
  Medlem · 7 762 inlägg
  Som jag tolkar artikeln bodde hon/var skriven på samtliga lägenheters adresser och hade ett fast arbete samtidigt. Då kan det aldrig bli näringsverksamhet.
   
 12. HasseTeknik
  Medlem · 3 872 inlägg
  Klart att det kan bli klassat som näringsverksamhet fast man har annat jobb också. Så fort syftet är att tjäna pengar är det ju en form av näring.
   
 13. H
  Medlem · 6 397 inlägg
  Skatteverket kollar på tre saker när dom bedömer om det ska klassas som näringsverksamhet.

  Självständighet
  Vinstsyft
  Varaktighet

  Alla tre av dessa är uppfyllda om man kan lita på artikeln. Om man bor på adressen eller har ett annat jobb spelar ju ingen roll.
   
 14. D
  Besserwisser · 14 434 inlägg
  Det räcker med att det finns ett vinnstsyfte så ska det skattas som näringsverksamhet.
   
 15. Excel
  Medlem · 1 024 inlägg
  Nej nedgången kommer bli mycket smärtsam, vi ser redan nu de första tecknen med inflation i USA. Billiga pengar de senaste åren och uppblåsta tillgångspriser.

  Våra pensioner kommer inflateras bort, svensken blir rånade utan att veta om det.
   
  • Laddar…