Byggahus.se

Köpa objekt med ledningsrätt på starkström?

 1. M
  Medlem · 2 inlägg

  marol11

  Medlem
  Hej!
  Vi funderar på att köpa en gård där det finns en ledningsrätt på starkström. På åkermark ca 40 meter från huset står en 12 kV kraftledning, som vi har tänkt att det är ok att den står där och att det inte borde utgöra någon fara för magnetiska eller elektriska fält med rätt låg spänning 40 meter bort från huset. Vi har dock börjat fundera på om elbolaget skulle kunna få för sig att utöka kapaciteten och höja spänningen. Har de rätt att göra så utifrån ledningsrätten som finns? Verkar inte finnas några planer för det i nuläget men gården ligger i ett område som är populärt att flytta till och skulle kunna få fler invånare allteftersom åren går = större elbehov. Vi har ingen lust att bo så nära en större kraftledning än den som finns där nu, och en större kraftledning så nära huset skulle väl även sänka värdet på huset. Hur ska vi tänka? I övrigt känns gården väldigt bra.
  Tack!
   
 2. E
  Medlem · 4 931 inlägg
  Njäe, snarare att den grävs ner i så fall.

  Men då kan mycket väl en annan sträckning väljas. Kolla med ditt nätbolag, är det ett av de större kan informationen ligga öppet på sidan redan.
   
 3. M
  Medlem · Skåne · 334 inlägg

  Millox

  Medlem
  Kapacitetshöjning gör de nog bara om det finns ett behov, och det gör det sällan på sådana ledningar. Det som möjligen kan göras är om spänningen höjs från 12 till 24, men det ger ingen utseendemässig förändring. Att ändra från lokal- till regionnät kommer inte att ske, så om du tänker dig risk för att det blir portalstolpar istället kommer det aldrig hända. Det är med viss sannolikhet inte samma nätägare för ert lokala regionnät och lokalnätet ändå, och de kan inte dela koncessioner med varandra....

  Fält behöver du inte oroa dig för, oavsett vilken ändring som sker. Dessa är försumbara på så stort avstånd som 40 m, och de kan inte höja spänningen eller strömmen så mycket att det kan bli ett problem.
   
 4. T
  Medlem · stockholm · 1 896 inlägg

  toolman77

  Medlem
  Jag skulle vara mer orolig för risken med strömavbrott om du har stolpar med blankledning än för E-fält.
   
 5. E
  Medlem · 4 931 inlägg
  Är väl inga problem med blankledning på åkermark, Sålänge nätägare underhåller som de ska.
   
 6. M
  Medlem · 2 inlägg

  marol11

  Medlem
  Så låter det ju väldigt osannolikt att det skulle bli någon större ändring, vad bra! Tack för svar!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.