Byggahus.se

Köpa hus under taxeringsvärdet av min faster

 1. E
  Medlem · Västra Götaland · 25 inlägg

  ekobonden

  Medlem
  Min faster, 87 år, fick i början av sommaren flytta till ett äldreboende. Hon äger ett hus på ca 140 m2 i en liten by en mil utanför staden. Huset är taxerat till 495000, och värderat av två olika mäklare till ca 850000. Det är ganska eftersatt i underhåll och har i stort sett orginalinredning från 1950-60 - gäller även vatten- och elledningar... Uppskattningsvis kostar det ca 800000 att rusta upp och fixa till 2021-standard.
  Faster har inga egna barn, men sex syskon varav två fortfarande är i livet, samt en stor drös syskonbarn (däribland jag). Nu har vår son, 20 år, visat intresse för att köpa huset. Faster tycker att det vore väl jättebra och har pratat om detta med sina syskon och flera av syskonbarnen, och ingen verkar opponera sig. Nyss hemkommen till äldreboendet igen efter några dagar på sjukhus, har faster nu bestämt sig för att göra slag i saken och omgående sälja huset till vår son.

  "Och jag vill bara ha 188000 för huset, för det är så mycket som lånet är på".

  Nu funderar jag på om det är ok att betala så lite?
  Även om inte någon annan släkting är intresserad, eller säger sig ha några invändningar, kan det ju bli avundsjuka bakom ryggen ändå.
  Sedan kanske det rent skattemässigt eller pga andra regelverk inte är godkänt att köpa under taxeringsvärdet?
  Vår son har väl inga stora ekonomiska resurser, så han är väldigt tacksam för ett lågt pris.
  Vi skjuter dock gärna till upp till taxeringsvärdet om det skulle krävas.

  Tacksam för goda råd i frågan.
   
 2. Karlia
  Medlem · 2 466 inlägg

  Karlia

  Medlem
  Det kan komma att räknas som förskott på arv. Även om syskon och syskonbarn idag säger att de är ok med det så kan det ändras när faster går bort.
   
 3. yonna
  Medlem · Österlen · 7 336 inlägg

  yonna

  Medlem
  Även om syskonen är arvsberättigade kan fastern överlåta huset på vem som helst utan att syskonen kan protestera. Eftersom fastern inte har egna barn kan hon göra vad hon vill. Det är bara när testamente inte finns som syskonen får del av tillgångarna.

  Däremot är det skattemässigt dumt att hon säljer under taxeringsvärdet. Då är det bättre att hon testamenterar rubbet eller del därav till syskonbarnet (som kompensation) .
   
  Redigerat 16 sep 15:36
  • Laddar…
 4. E
  Medlem · Västra Götaland · 25 inlägg

  ekobonden

  Medlem
  Vad blir dumt skattemässigt med att sälja under taxeringsvärdet?
  Faster köpte huset för 330000 kr 1990
   
 5. yonna
  Medlem · Österlen · 7 336 inlägg

  yonna

  Medlem
  Fastighetsaffären kan göras som gåva och då gåvoskatt inte längre finns är det en lösning. Gåvotagaren/köparen ska vara medveten om att ingångsvärdet på fastigheten blir mycket låg i en framtid då huset en gång säljs. Eftersom faster en gång köpte huset för 330' och vill sälja huset för ett lägre belopp belastas det av reavinstskatt på mellanskillnaden helt i onödan.
   
  Redigerat 16 sep 17:53
 6. M
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  markus1

  Medlem
  Finns risk att bröstarvinge kommer komma och kräva dig på pengar då det är ett förtida arv. Går att testamentera 50%, därefter kommer de som har arvslotten stå på tur, i detta fall syskon.
   
 7. M
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  markus1

  Medlem
  Fel. Syskonen kan protestera och komma att kräva sin arvslott (marknadsvärde på huset). Testamente eller inte så är det förtida arv.
   
 8. yonna
  Medlem · Österlen · 7 336 inlägg

  yonna

  Medlem
  Men det finns inga bröstarvingar.
   
 9. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 855 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Nej, det finns inga bröstarvingar, och därmed ingen som har rätt till någon laglott efter TS' faster den dag hon dör. Hon kan göra vad hon vill med det hon äger och har!
   
 10. M
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  markus1

  Medlem
  2 syskon var väl i livet. Sen kan deras ungar komma och kräva sin del också.
   
  • Laddar…
 11. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 855 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Men syskon, eller deras barn för den delen, är inte bröstarvingar! Det är bara släktingar i rakt nedstigande led, barn och barnbarn, som är bröstarvingar och kan kräva att få sin laglott. Andra arvingar har inte rätt till laglott.
   
 12. M
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  markus1

  Medlem
  Ah sorry skrev fel. Men ändå, syskon kommer ju efter i arvsordningen om inga barn, barnbarn eller föräldrar finns och de har rätt till arvslotten.
   
 13. JonasZent
  Medlem · 37 inlägg

  JonasZent

  Medlem
  Nej, de har inte rätt till någon arvslott. De får de arv som eventuellt finns kvar efter att fastern har gett bort eller testamenterat bort det hon vill. De har inte RÄTT till något utan får det som eventuellt blir över. Endast bröstarvingar (varn, barnbarn osv) har rätt till en arvslott.
   
 14. M
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  markus1

  Medlem
  Så säg att värdet på huset var värderat av mäklare till 850 000:- så har 2 syskon rätt till hälften.
   
 15. yonna
  Medlem · Österlen · 7 336 inlägg

  yonna

  Medlem
  Faster kan testamentera rubbet till hemlösa katter. Hon kan ge huset som gåva till syskonbarnet (och detta är inte förskott på arv). Även om det kan finnas någon som blir sur.

  Det är först när hon gått bort och inte efterlämnar testamente som syskonen ärver. Om hon lämnat huset vidare till ett syskonbarn innan hon dör ingår denna gåva inte i dödsboet.
   
 16. M
  Medlem · Stockholm · 275 inlägg

  markus1

  Medlem
  Kan inte räknas som ”gåva i livet” utan förtida arv så nej. Det går inte att skänka.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.