Byggahus.se

Köpa hus på exekutiv auktion - vad blev slutpriset?

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Ni som köpt hus på exekutiv auktion - vad blev slutpriset i % i förhållande till marknadsvärdet?

  Har hittat ett hus som säljs av kronofogden som skulle kunna vara intressant. Men för det priset som ligger i annonsen känns det inte intressant. Nyfiken på hur det har slutat för er som faktiskt har köpt.
   
 2. G
  Medlem Nivå 8
  Det finns en ganska stor grupp köpare som följer utbudet av exekutiva fastigheter.
  Jag har köpt hus på två auktioner. Första gången för ca 10 år sedan, blev ett klipp när jag var ensam budgivare och bara hade bankernas reservationspris att ta hänsyn till.
  Nu i höstas kan man nog säga att det blev till marknadspris, dvs ganska dyrt. Det var många spekulanter och ville man ha det, fick man betala. Tänk på att det finns inga garantier på ett kronofogdehus.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag har aldrig själv köpt eller lagt bud hos fogden. Men jag har haft anledning att följa ett par ärenden. Och jag har blivit förvånad över priserna som betalas.

  Det senaste jag höll ögonen på hade fått en i mitt tycke hög marknadsvärdering, som inte tog hänsyn till skicket. Den lägenheten var i obeskrivligt dåligt skick. Absolut allt måste rivas och bytas ut, för att göra den beboelig.

  Men trots den redan från början höga värderingen så ökade buden till ca 20% över värderingen. Till en nivå som låg i absolut topp för området. Och detta för en lägenhet som är helt obeboelig.

  Som jag ser det så finns det en del risker med köp från kronofogden. Utöver det vanliga som brukar påtalas om bristande garanti, ingen rätt till ers. för dolda fel osv. Så skall man lägga in risken att förre ägaren strular, ex. vägrar flytta ut osv. Det kan man iofs råka ut för i en vanlig affär också. Men om huset säljs på exekutiv auktion så är det avsevärt större risk att säljaren har någon form av problem. Och det är då också troligen näst intill omöjligt att få skadestånd för strulet.

  I just fallet med lägenheten så tror jag att köparen kommer att få ett annat problem. Förre ägaren kommer aldrig att göra en flyttanmälan. Så all myndighetspost till den personen kommer att fortsätta hamna där. Och det kommer att bli frekventa besök från kronofogde och delgivningsmän som vill lokalisera den personen.
   
 4. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag skulle tro att samma fenomen som vid konkursauktioner kan förekomma - att folk helt glömmer att kolla vad som faktiskt är ett rimligt pris och istället betalar alldeles för mycket.
   
 5. K
  Medlem · Nivå 14
 6. E
  Medlem Nivå 5
  På en auktion uppnås alltid markandsvärdet, definition på marknadsvärde vad de som är på auktionen är berädda att betala.
  Men marknadsvärdet vid exekutiv försäljning har andra parametrar än vanliga husaffärer. Räkna med 1 konteiner skräp
  Räkna med att är där fel som du har rätt att kräva säljaren på så får du stå sist i kön av fodringsägare och mest troligt kommer du inte att få något ersättning.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Vid exekutiv auktion så gäller total friskrivning. Osäker, men jag tror att det är enl. lagen. Dvs. inte bara något som kronofogden hittar på. Så du hamnar inte ens i kön av fordringsägare.
   
 8. T
  Medlem Nivå 1
  Ja precis. Just eftersom att det känns som att det är förenad med mycket risker så känns priset i annonsen alldeles för högt. Ska gå på visningen så får vi se vart det landar;)
   
 9. O
  Bannad · Nivå 15
  Jag har för mig att man kan hitta slutpriser på kronofogdens hemsida...
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Huset vi bor i nu såldes på exekutiv auktion 1983, de som köpte då sålde senare till oss. De berättade om hur struligt det var. Den dåvarande ägaren hade med sin fru drivit en framgångsrik byggfirma sedan slutet av 50 talet, 20 tal anställda. Frun dog, han själv blev sjuk, firman gick åt skogen. Han bodde flera år i huset i stor misär, elen stängdes av. Han eldade i en öppen spis i vardagsrummet och sov på madrass där. Huset stod helt utan uppvärmning i ett par år. Dessutom hade han ett 20-tal katter som delvis uträttade sina behov lite överallt.

  TIll slut sålde kronofogden huset, fogden fick handräckning från polis vid visningen, han försökte låsa in sig.

  Sedan när de tillträdde så hade han monterat loss fast inredning. En del låg kvar i en hög i källaren som han skulle hämta senare.

  Det kanske är lite löjligt, men jag skulle känt mig lite sorgsen att flytta in i ett hus där förre ägaren levt i sådan desperat misär. Skulle känt mig lite skyldig. Nästan så jag känner så nu, trots att vi köpte 15 år efter den här händelsen.
   
 11. P
  Medlem · Nivå 8
  På den tiden jag jobbade med konkursförvaltning blev vi tvungna att sälja en fastighet på exekutiv auktion. Hen som bodde där var, milt uttryckt, inte särskilt intresserad av att flytta på sig.

  Kåken såldes och "nyttjanderättshavaren" vräktes, men innan hen försvann vandaliserades huset kraftigt, bl.a. var varenda elkabel i huset avklippt, och många fastighetstillbehör borta. Jag kommer aldrig glömma telefonsamtalet från försäkringsbolaget där jag meddelades att "någon har försökt stjäla poolen".
   
 12. G
  Medlem Nivå 4
  Jag har köpt en lägenhet av kronofogden. I det fallet hade tidigare ägaren redan flyttat ut vid visningen, så vi behövde inte bekymra oss om avhysning etc. Vi betalade ca 85 % av marknadsvärdet och allting gick bra.

  Jag har sedan varit på ca fem auktioner till, dels i spekulationssyfte, men även för eget boende. Dock tyckte jag inte att objekten gick tillräckligt billigt i dessa fall.

  Man ska ha följande i åtanke.

  1. Kronofogdens värderingar är snarare billiga än bra. Se till att bilda dig en egen uppfattning

  2. Eftersom man måste vara beredd att betala 10 % handpenning direkt efter avslutad auktion så blir det ganska omständigt att gå på auktion. Det är inte alla som har 300 000 kr på kontot eller som pallar ta ett lån för att kanske lyckas ropa in ett objekt. Det är också omständigt med bara en visning och ett auktionstillfälle som båda ligger under arbetstid. Dessa omständighetsfaktorer gör att många intressenter uteblir, vilket gör det lättare att fynda.

  3. Som tidigare nämnts köper man helt utan garantier, och har inte möjlighet att göra besiktning, förutom under den timme visningen pågår. Därför bör man inte betala mer än 80-90 % av marknadsvärde p.g.a. risken man tar.
   
 13. elpaco
  Gräsfantast Nivå 15
  Och om tex auktionen inte är utlyst, och ingen kommer, så är marknadsvärdet alltid noll? Det visar ju på att din argumentation haltar ..
   
  • Laddar…
 14. roland53
  Medlem Nivå 13
  Nej, det handlar alltid om att en fordringsägare (i regel en bank) vill ha ut sina pengar som ägaren är skyldig.
  Det lättaste sättet är att sälja snabbt, men även för en bank finns det en smärtgräns hur lågt dom vill släppa objektet för.Dvs hur stor förlust dom eventuellt är beredda att ta, därför är det inte KFM som beslutar om budet ska antas utan fordringsägaren.
  Om det är ett skambud så kan fordringsägaren välja att låta objektet vänta på bättre tider,det är helt och hållet upp till hur fordringsägaren bedömmer framtida möjligheter att få ett högre pris.
   
 15. Karl_Pedal
  Medlem Nivå 9
  Priset är i annonsen är värderingsmannens uppskattning av fastighetens värde och det är inte alltid den är helt verklighetsförankrad. I början av auktionen gås en del formalia igenom och då meddelas bland annat skyddsvärde. Fastigheten kan aldrig säljas under detta värde. Sen när auktionen avslutats så är det upp till banken (eller vem fordringsägaren nu är) att godta budet om det är över skyddsvärdet. Om man tror att huset kan säljas till ett högre värde vid annat tillfälle kan fordringsägaren avvisa budet.

  Gör din läxa, bestäm hur mycket du kan tänka dig betala för fastigheten, ha dina 10% redo (på kort eller postväxel) och gå in så sent som möjligt i budandet (egen favorittaktik). Blir huset dyrare än du önskat är det bara att hålla på din buddisciplin och konstatera att du och andra värderar fastigheten olika.