Köpa hus innan visning

11k läst  39 svar

 1. H
  Medlem Nivå 10
  Vi har både köpt och sålt före ordinarie visning.
  Som säljare resonerade vi att vi var nöjda med vår drömgräns. Vi vet att vi teoretiskt kunde fått mer men att sannolikheten var att vi skulle fått mindre om vi väntat. Och jätteskönt att slippa 100 pers i lägenheten, hoppas på fint väder just den helgen etc.
  Som köpare hittade vi vår drömlägenhet och kom överens med säljaren då vi inte ville riskera att det skulle komma galna budgivare (sannolikt).

  Viktigast, och det gäller varenda köpare, är att följa marknadspriserna i området för då vet du var slutpriset bör hamna och kan strunta i mäklarnas utgångspris.
   
 2. J
  Medlem Nivå 6
  Följer med intresse denna tråd. Vi håller på och säljer vår lägenhet, och skulle gärna sälja innan visning då vi har hittat ett hus som vi vill köpa och vi vill inte missa huset pga att det drar ut på tiden. Däremot så verkar det rätt knepigt (läs omöjligt) att få ett bud som ligger 20% över utropspris för vår lägenhet, trots att det är en mycket attraktiv lägenhet i ett jättebra område. Men procentsiffran kanske inte heller är relevant i alla prislägen? Känns som om prisuppgången sällan blir lika stor procentuellt sett när objekten är lite dyrare. Eller vad anser ni?

  Så vi får se om vi trots allt låter lägenheten gå ut på öppna marknaden för att få bättre betalt. Marknaden står och väger en hel del nu i Stockholm, och försäljningarna tar betydligt längre tid än förut, så köparna verkar inte vara lika benägna att ta i ordentligt med buden innan visning. Har sett några få undantag under hösten där några hus gått upp ett par miljoner i budgivningen, men det är inte speciellt vanligt i dagens marknadsklimat. Kan ju iofs komma att ändras fort om/när regeringen tar beslut om att skruva upp amorteringskravet ytterligare.
   
 3. M
  Medlem Nivå 4
  Personligen känner jag mig normalbegåvad och inte efterbliven. Jag håller helt med Höök om att det är skönt att inte ha massor av folk i huset, flera visningar, omvisningar och behöva plocka, städa o pynta om och om igen utan att kunna leva som vanligt. Om vi får det vi ville ha och mer därtill ser jag ingen anledning att inte sälja, oavsett före eller efter visning.
   
  fremax, JustDoIt och BirgitS gillar
 4. N
  Medlem Nivå 6
  Tänk även på att kolla med banken (om ni nu ska låna) så att de inte värderar huset lägre än vad ni ger.
  Säg att huset är ute för 1miljon, ni skriver kontrakt på förhandsbud 1.2 miljoner. Om så banken värderar att huset inte hade gått för mer än max 1.1miljoner och att det är det priset det skulle bli om huset snart kom ut på marknaden igen, så kommer banken maximalt att ge lån på 85% av 1.1miljon och det som saknas upp till 1.2miljoner får ni lägga som egen insats.
  Jag vet fall där detta inträffat både i avbefolkningdbyggd där banken anser att det är svårt att få igen pengar för att intressenterna då är få och i storstad där budet legat många procent över tidigare rekordsiffror och banken då inte tror att värdet kommer att hållas på den nivån.
  Så det har inte med procent över utgångspris att göra utan procent över vad liknande objekt har gått för.
   
 5. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  20% låter som en rätt så rimlig och rättvis premie. Här i trakten, som inte är så eftertraktad, kan huspriser röra sig allt mellan -10% till +40% av utgångspriset vid en budgivning, det är svårt att säga var man hamnar.

  20% påslag, och tillträdesdatum helt enligt era önskemål tycker jag låter som ett bra bud om utgångspriset från början var satt något så när rimligt. Eller så får man chansa och kanske se det dra ut på tiden, eller se flera ge sig in i budgivningen.
   
 6. JustDoIt
  Garagebyggare Nivå 8
  Ett tillägg om att sälja innan visning (utan att vara efterbliven).

  För att vid budgivning få 20 % över utgångspris krävs det minst två spekulanter villiga att gå upp dit.

  Vid försäljning innan visning krävs bara en.

  Vid budgivning hamnar helt enkelt sista budet precis över det som näst högsta budgivare kan tänka sig. Tänk på det.
   
  jocke31 gillar
 7. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Ja, ingen, vare sig mäklare, bankman/-kvinna eller spekulant, kan bedöma det rätta "marknadspriset".
  Alla hus/lägenheter är ju unika och det kan nog skilja 100' en trappa upp eller ner.

  När vi sålde i Gbg för 8 år sedan, med hjälp av en i mina ögon mycket kompetent mäklare, gissade vi ett acceptabelt värde till 3,2 milj., och satte utgångspriset till 3,1 milj. (lite lockpris alltså :) ).
  Huset såldes sedan för 3,8 milj., alltså 22,5% över utgångspris.

  Ett par personer ringde och erbjöd 3,3 milj. före visning,
  men vi avböjde, klokt nog som det visade sig :D
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag tror att många mäklare pushar på för att säljaren skall acceptera ett förhandsbud. För mäklaren är det bingo när det lyckas. Han kan avsluta sitt uppdrag med ett minimum av arbete. Är det en populär mäklare så kan han hinna få in ett objekt till på samma helg.
   
  Riemann gillar
 9. O
  Medlem · Nivå 6
  Swealp: Den som verkligen gillar försäljning innan visning är mäklaren som slipper visa huset två gånger och följa upp köparna veckan efter.
   
  swealp gillar
 10. K
  Medlem Nivå 11
  En del tycker att det är skönt att slippa öppna visningar med städningar, styling, en massa folk som springer och rotar ibland underkläderna m m , så det är väl inte helt ovanligt att säljaren nappar på ett bra bud.

  Att priset ökar med 210% tillhör definitivt inte vanligheten. En i familjen la ett bud ca 9% över utgångspris på en lägenhet i Uppsala för ett drygt år sen och fick ett motbud på 10% och sen var affären i hamn.
   
 11. M
  Medlem Nivå 5
  Olika det kan vara. Sonen köpte lägenhet för 3 år sedan då var det visning innan visning. Det var ca 5 st på denna förhandsvisning och det blev budgivning, det blev aldrig någon offentlig visning.
  Andra sonen ville titta på lägenhet innan visning fick då till svar att han fick då till svar att först lämna ett bud utan att ha sett det var inte bindande och sedan fick säljaren välja om det var intressant eller inte.

  Så jobbigt med dessa budgivningar vara på låset och kontakta mäklare för att få se innan visning.

  Själv skulle jag vilja sälja innan visning om man fick ett attraktivt bud för man känner sig verkligen blottad när det är dags för visning.
   
 12. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Blottad? Nja...

  Tycker att visningen, med föregående home-styling-konsultation gav ett lyft till hela hemmet.
  Väck med massa skräp som man knappt såg själv, hemmablind som man är, in med nya fina (fast billiga) badrumsmattor, handdukar och sängöverkast, och bort med trista gardiner, som ändå aldrig användes. Och ett bra tillfälle att fixa alla trasiga persienner :p

  (Nu bor vi i ett nytt hus utan en enda gardin, och de fina badrumsmattorna har vi naturligtvis kvar :) )
   
 13. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Det kanske skulle vara en bra idé med en Homestyling-specialist när man flyttar in istället för när man skall flytta ut? Få det trivsamt från början istället för sista månaden.
   
 14. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Rätt tänkt, men man kanske kan ta med sig lite nya lärdomar i alla fall.
  När vi flyttade senast lades det ut till försäljning i november, och vi lämnade första april.
  Så lite borde vi ju ha insupit på ett drygt kvartal :)
   
  Swetrot gillar
 15. A
  Medlem Nivå 5
  Vi både köpte och sålde innan visning. Huset vi köpte var utrop på 2.7 och vi gav 3.5 som säljarna acceptera.
  Radhuset vi sålde var utrop på 2 och vi fick 2.65.

  Hus i området har aldrig sålts för under 3.5 de senaste 12 månaderna och radhuset vi sålde så var rekordet för cirka tre månader sen 2.2 för ett likadant radhus, så vi är mer än nöjda!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: