Byggahus.se

Köpa hus från 2014 utan uppvärming i övre våning?

5k läst  33 svar

 1. N
  Medlem Nivå 4
  Beror antagligen på olika erfarenheter - här uppe i norr har vi kalla vintrar!
   
 2. L
  Medlem Nivå 3
  Nu bor ju TS i när närheten av Norrköping......
  Att då påstå något som baseras av erfarenheter av att bo i norra delarna av landet är ju inte helt relevant.

  Nu menar jag inget illa, bra med olika erfarenheter/åsikter, det är ju hela vitsen med ett forum. Blev bara kanske lite förvirrande för TS när den ena säger att det går fint utan värme medans den andra säger att det inte gör det. Men som sagt, alla har olika förutsättningar.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem Nivå 4
  När värmen behövs som mest ger luft/luft som sämst och med lägst COP. Att ha det som enda värmekälla på en övervåning om man vill säkerhetsställa hög komfort vid DUT vore ingen bra ide. En luft/luft är ett komplement till en annan värmekälla som direktel osv men aldrig som enda värmekälla. Sitter det dessutom innegivare till bergvärmen kan du hamna i läget där luft/luft pumpen tar överhand över värmen och stänger av bergvärmen och systemets verkningsgrad sjunker med högre förbrukning som följd. Luft/luft värmepumpar är jättebra i fritidshus, hus med direktel osv men att blanda in en luft/luft när det finns ett bergvärmesystem är totalt bortkastat. Köper resonemanget med kyla på sommaren men skillnaden mellan att låta en installatör dra upp två extra isolerade PEX-rör och montera en fläktkonvektor och köra frikyla kontra låta kompressorn i en luft/luft producera kyla är försumbar.
   
 4. A
  Medlem Nivå 4
  Ett golvvärmesystem dimensioneras ofta rent schablonmässigt för att leverera en effekt på 50w/m2 golvyta vid ett Delta T på 5K. Räkna totala golvytan * 50w/m2 så får du en indikation på en avgivna effekten från systemet. Ta sen din boyta och multiplicera med ca 40w/m2 (om huset är byggt 2014) så ser du effekten som saknas för att hålla komfort vid DUT. Högst sannolikt kommer du fram till att en eller två radiatorer på övervåningen räcker långt. Alternativt en fläktkonvektor som du kan ansluta både mot värme och mot kyla. Du kommer ha en mycket högre verkningsgrad än med en luft/luft
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka