Byggahus.se

Köpa golv på nätet, en idé.

 1. A
  Medlem · 854 inlägg

  ama

  Medlem
  En idé att spåna runt:

  Hittade något intressant när jag surfade efter golv överhuvudtaget. Massiva golv och flerskiktsparkett (typ Kährs) är _väldigt_ billiga i USA (dollarn ligger på 7,15 kr nu). Det finns många firmor i USA och England som specialiserat sig på att sälja golv via internet (många har även riktiga butiker), men de flesta säljer inte internationellt.

  Jag har skickat iväg fråga till en firma (http://www.lumberliquidators.com) som riktar sig även till internationella kunder om vad frakt till Sverige skulle kosta. Exempelvis massiv amerikansk vitekplank för $2.46/kvadratfot (ung 179 kr/m2) kan kosta rätt mycket i skatt, tull och frakt innan det blir dyrare än i Sverige.

  Sambon åker till Colorado snart och hinner antagligen kolla in deras butik i Denver (finns filialer över hela USA).

  Har någon av er andra köpt över nätet? Eller traskat in i butik utomlands och bett att få det hemfraktat?

  Skulle vi köpa från USA så skulle vi kolla upp frakt, tull, skatt, garantier, kvalitet osv innan vi slog till. Vi åker till USA ett par ggr per år på jobbresor (vad skall man göra på sin lediga dag om inte shoppa?) och har en viss möjlighet att känna på grejerna innan inköp.

  Har inte bestämt mig än, men är väldigt lockad. Det kan ju dock visa sig att svenska tullen lägger på så mycket så att det inte lönar sig...

  /ama
   
 2. A
  Medlem · 854 inlägg

  ama

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Jisses, kollade http://www.tullverket.se och gjorde en kalkyl (valde golfklubbor som exempel, de hade inte golv). Priset med svensk tull och moms blir runt 220 kr/m2 (för cirka 50 m2)...fast då gissade jag ett fraktpris på 1000 kr, har inte en susning på vad det kan vara.

  Skall ringa tullen på måndag och fråga mera.

  /ama
   
 3. K
  Medlem · 266 inlägg

  Ken

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Du har ju säkert nån polare i USA som köper golvet, sen kommer han ju på att han inte behöver det och säljer det till dej mycket billigare, du betalar ju tull och moms på inköpspriset, inte värdet. Det går lika bra attt köpa saker av en privatperson och importera.
   
 4. B
  Medlem · 466 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Intressant :)
  Men prisnoteringen 2,46 $/sq.ft. på vitek verkar gälla massiva parkettstav 19x57x350-450 mm och inte massiva plank.
  Då blir priset, som jag får till 191 kr/m2 inte så imponerande längre. Massiv ekstav i rustikkvalité med tillverkningsfel kan man nog köpa för ungefär samma pris här hemma.
   
 5. A
  Medlem · 854 inlägg

  ama

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Var hittade du längdmåtten? Jag letade tidigare och hittade inte för just viteken.

  Surfade rätt flitigt i helgen och läste på om golven på andra sidan pölen.
  Det verkar som att golv i Amerikat inte riktigt läggs som här hemma, det verkar vara rätt vanligt med massiva stavar (strip floors) i olika längder. Paketen innehåller ofta "random lenghts" mellan 3 och 4 fot (ca 30-120 cm). Priset ökar med bredden och 2 1/4 tum verkar vara "standard". Man lägger golven så att man blandar längderna jämnt över hela ytan.

  Sedan surfade jag mera, det finns även longstrip att köpa och då har man satt ihop 2-3 stavar redan i fabrik till bredare enheter, även dessa plankor finns i "random lenghts", men finns även specade längder. Lite dyrare än strip.
  Detta påminner mest om svenska golv i formatet. Priset per kvadratmeter
  är ungefär som på lite dyrare lamellparkett. Stavparkett/lösa parkettstavar vet jag inte pris på, men jag har fått för mig att det är dyrare än lamell (har någon annan koll?).

  Siter som verkar sälja till Europa efter att man blivit godkänd av deras exportavdelning är http://www.ifloors.com och http://www.fastfloors.com
  Lumber liquidators har fått en del dålig kritik pga försämrad kvalitet på den egna produktionen det senaste halvåret.

  Skall fortsätta gräva i priser och kvalisorter, sambon har fått lång lista
  på olika tillverkares golv att klämma på.

  /ama
   
 6. B
  Medlem · 466 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Hittade någon längdanvisning på någon undersida. Med de breddmåtten som angivits är de troligtvis vanlig parkettstav de säljer, och dom brukar ha längder mellan ca: 250-450 mm. Om man limma ihop ett par stavar på bredden och längden får man samma produkt som t.ex. Juncker säljer här hemma. Men priserna verkar bättre :)
  I resten av världen är klassiska massiva parkettgolv vanligare än här. I har tillverkat lamellparkett under mer än 50 år i Sverige och det har satt sina spår i byggandet.
   
 7. A
  Medlem · 854 inlägg

  ama

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Jag kollade vissa märken som säljs, Bruce, Appalachian osv och deras parkettstavar är längre än i Sverige. Längderna hamnar på 30 cm till 2 meter som längst, det beror lite på bredden, men även 2 1/4 breda finns i 4 fots längder i blandade kartonger. Med dyrare märken har man möjlighet att köpa exempelvis 4 kartonger i 4 fots längder och en kartong blandade längder. Samma gäller för longstrip, exempelvis Barlinek longstrip är 7 fot 2 0.614 tum (2.66 meter) långa .

  Lumber Liquidators har lite olika saker till salu, det jag kollade på var antagligen no-name, men kortare längder (runt 1 fot) brukar säljas under beteckningen "shorts". Är dock mindre intresserad av dem nu när jag läst negativ kritik om dem.

  Ett exempel på ett utlagt men inte fastspikat strip-golv finns på:
  http://www.hardwoodinstaller.com/hardwoodinstaller/prenail.htm

  Jag skall gräva mera! Priserna verkar verkligen bättre, ja. Det jag är rädd för är att det finns någon nackdel man glömt bort...(men jag är lockad...vitek, rödek, kanadensisk lönn, Bolivian rosewood, hickory, pekan, cypress, gummiträ och listan är bara sååå lång och lockande...)

  /ama
   
 8. B
  Medlem · 466 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Ja longstrip är intressant, det är tveksammare hur en så smal bräda som 57 mm (2 1/4'') ser ut i 2 meters längder. Antagligen konstigt, det är nog bättre då med kortare 1,2 m längder. Sen är det bara att börja spika :)
  Shorts = vanlig parkettstav är helt OK här hemma men det är mer jobb att lägga, blir dock fina i fiskbensmönster etc. Återkom gärna med vad det kosta att få hem grejerna.
   
 9. G
  Medlem · 6 978 inlägg

  gaia

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Hej !
  Har hittat en trägolvimportör:
  www.nxp.se
  OBS! deras Grand Plank ser inte så tokigt på bild med sin 20 cm bredd och 15/22 mm i tjocklek . Det blir säkert synliga springor vid dom dimensioner??? men man måste räkna med det i massiva golv. Inget jag skulle lägga ovanpå golvvärme men annars snyggt , tycker jag ;)
  Idag fick adress till deras utställning i Helsingborg:
  BBM Golv&Kakel, telnr 042 20 31 70 men hann inte ringa och fråga om priser. Troligtvis lägre än motsvarande i Junckers urval.
  gaia
   
 10. G
  Medlem · 6 978 inlägg

  gaia

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Ang. inlägg ovan....
  Ringde och frågade och priser ligger i nivå med Junckers så det var inte så intressant prismässigt som jag trodde...
  gaia
   
 11. G
  Medlem · 6 978 inlägg

  gaia

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Priset?
  Ek, slipad och oljad planka 22mm tjock, 20 cm bredd i olika längder i paketet fr 60 till 280 cm. Rustik utseende med knast och sånt =955kr/m2. Import från Europa. Nu har jag inte sett plankorna än men ska åka och kolla snart. Upptäckte i Junckers broschyr att deras plankor ska ligga på regler med 50cm avstånd ??? så är BBM mer intressant.
  gaia
   
 12. B
  Medlem · 466 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Då är priset hos Skandiagolv i Stockholm på golv från www.woodia.se golv fortfarande bättre. Obehandlad (hyvlad) ek 20 mm tjock och 20 cm bred i blandade längder från 1,2-2,4 meter. Naturkvalite = rustik kostar "bara" 655 kr/m2. Man får ju i och för sig slipa och olja själv efter läggningen men man tjänar allt en hacka :)
   
 13. G
  Medlem · 6 978 inlägg

  gaia

  Medlem

  Re: Köpa golv på nätet, en idé.

  Jaaa.... då ska man hyra en slipmaskin och ha någon dygns paus i renoveringen (oljan ska ju torka). Och dessutom är vi amatörer som kan riskera att slippresultatet på dom knappt 15m2 skulle bli mycket osäker ??? (liten yta att träna på ;) Vid sådana förutsättningar väljer vi att betala oss från misslyckanden, tror jag.
  Gällde det en stor obebott area så klart är det pengar att tjäna med en lägre materialpris ;)
  gaia
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.