Köpa fosforsyra mot ytrosten?

31k läst  34 svar

 1. P
  Medlem Nivå 6
  På en gammal bil jag har finns en del partier där plåten sett rostig ut, men där den även efter rätt hård behandling med roterande stålbostar visat sig vara hel.

  Men på svåråtkomligare ställen är det mer eller mindre omöjligt att med stålborstarna få det absolut plåtrent. Där har jag för att om möjligt få bort det sista rostbruna innan rostskyddsmålning, funderat pensla på lite fosforsyra, vilket jag läst här och var på webben ska vara effektivt.

  Men VAR får man som privatperson egentligen tag på fosforsyran? I första hand vill jag köpa den i Stockholmsområdet.
   
  • Laddar…
 2. C
  Medlem Nivå 5
  Biltema har något som heter "Rostätare" vet inte om det är någon blandning som kan vara till hjälp?
   
 3. P
  Medlem Nivå 6
  :) Förhoppningsvis funkar Rostätaren, men jag kommer nog behöva lite större kvantitet och tror det skulle bli mer ekonomiskt om jag kunde få tag i fosforsyra... men var?
   
 4. Lightning
  Medlem Nivå 3
 5. W
  Medlem Nivå 1
  coca cola inehåller fosforsyra har jag för mig,funkar som rostätare iallafall :)
   
 6. P
  Medlem Nivå 6
  Ja, den tråden är intressant att läsa, men varken apoteket eller färghandlarn jag frågat kunde fixa fram någon fosforsyra. Och länken i den tråden till en firma med rengöringsmedel, som sades innehålla mycket fosforsyra, var tydligen inaktuell, ty på deras sajt kunde man läsa bl.a.: "Som ett av de första företagen i branschen har vi tagit det unika beslutet att helt avskaffa användandet av fosfater och fosforsyra i våra produkter."

  Så min frågeställning kvarstår: Var kan man köpa fosforsyra i Stockholmsområdet?
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem Nivå 6
 8. P
  Medlem Nivå 6
  Tack för länken, men efter att ha kollat där ser de ut att endast ha postorderförsäljning - jag önskar mig ett ställe i Stockholmsområdet där jag kan titta in och köpa mig typ ett par liter fosforsyra på direkten. Eller få hämta det där efter någon dag eller så.
   
 9. S
  Medlem Nivå 4
  Jag är också ute efter forsforsyra efter att ha läst om dess förmåga att fräta bort rost. Jag vill ta bort rost från beslag och skruvar från fönster som jag renoverar. Och för detta funkar egentligen citronsyra. Men det tar 2-4 dagar. Jag skulle vilja ha något starkare så det går fortare. Jag frågade efter fostforsyra på Fredells. Men de hade inte en aning.
  Kan man använda batterisyra och var får man tag i det?
   
 10. F
  Hobbyelektriker Nivå 9
  Batterisyra kan man inte köpa över disk egentligen. Det medföljer en smula med nya batterier... Mekonomen har kanske en skvätt du kan tigga till dig, men om det fungerar mot rost vetesjutton.
   
 11. G
  Medlem Nivå 7
  Batterisyra gör nog bara grejerna ännu rostigare, det är ganska vanligt med sönderrostade batterihyllor på bilar. Hittade en uppgift att produkten murtvätt skulle vara ren fosforsyra, kanske ett spår att utreda för hugade spekulanter..
   
  Redigerat 22 apr 2011 21:04
 12. P
  Medlem Nivå 6
  Du kanske sett det förut - det står lite om även annat än fosfor- och citronsyra fr.o.m. http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/167322-var-koeper-man-citronsyra.html#13
   
 13. F
  Medlem Nivå 9
 14. G
  Medlem Nivå 4
  Hur är det med oxalsyra? Finns i Biltemas fälgtvätt. Det är starkt åtminstone, sticker i ögon och luftvägar när man använder det.
   
 15. morsan
  Medlem Nivå 10
  Här är en till Titta under Återförsäljare uppe till vänster, det ska finnas 5 st i Sthlm. Vet inte hur aktuell listan är :(
  20-30% fosforsyra är det i. Undrar om det inte är samma som anitrolen vi använde förr...
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: