Byggahus.se

Köpa billig minigrävare ?

 1. T
  Medlem · 122 inlägg
  Hej alla här
  Ska dränera 120 meter runt min fastighet,
  Även gräva grundläggning till attefalls hus och även anlägga damm. Har sett små billiga minigrävare på nätet tex sunward, rhinoceros, yanmar, etc minigrävare som kostar ca 100.000-150.000 kr
  Hur bra är dessa?
  Orkar dom lyfta grus och sten och gräva 1 meter djupt i skånsk lerjord?
  Någon som har provat dessa?
  För ska jag hyra större maskin 2-3 veckor i sträck från hyrföretag, kostar ju transport hit och maskinhyra en del pengar.
  Är kluven ska jag köpa billig maskin eller är dom för begränsade i kraft och kvalitet?
  Tacksam för hjälp och förslag.
   
 2. S
  Medlem · 625 inlägg
  Yanmar är väl kvalitetsmärke. Tänk på att de inte kan lyfta speciellt tungt, dvs om du fyller en storsäck kommer du inte kunna rubba den.
   
 3. B
  Medlem · Kumla · 111 inlägg

  Bylow

  Medlem
  Jag skulle nog satsa på en beg lite större 3,5-5t. Jag hade själv en hanix 4,5t som jag ångrar att jag sålde.
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem · Stickholm · 74 inlägg

  Stolsben

  Medlem
  Läs om vad maskinerna har för begränsningar och räckvidd...
  Kolla också vilka skopor som följer med eller om du kan köpa sådana beg.
   
 5. T
  Medlem · 122 inlägg
  Jag har mycket lera och även mycket sten i marken, kan jag inte lyfta sten som är 50-70 cm i diameter med en liten minigrävare?
  Vilka märken ska man välja?
  För ca 150.000 kr vad hittar man begagnat för dom pengarna? och vad ska man vara uppmärksam på vid köp av begagnad minigrävare? ålder, storlek? Skick?
   
 6. vcx
  Byggnovis · Göteborg och Bohus län · 256 inlägg

  vcx

  Byggnovis
  En sten på 70 cm blir nog svårt för en 1 tons grävare, dom brukar inte klara mer än 200-300 kg. I min erfarenhet är små maskiner ganska stötiga också, en 2-tonnare är mycket trevligare att köra.

  Själv har jag kikat lite på att köpa direkt från Kina. Har inte kommit till skott än, men blir det något så blir det en 2,5 - 3 tons maskin.
   
 7. T
  Medlem · 122 inlägg
  Hör av dej om du ska köpa
  Vilka märken finns där?
  Någon hemsida du kan rekommendera
   
  • Laddar…
 8. vcx
  Byggnovis · Göteborg och Bohus län · 256 inlägg

  vcx

  Byggnovis
  Jag måste räkna lite mer innan det blir någon affär, men det finns massvis att välja mellan på Alibaba. Själv har jag fastnat lite för denna tillverkare.
   
 9. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 848 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Skall ni köpa från Kina är det viktigt att kolla så den har CE intyg och ett riktigt sådant. Har den inte CE intyg går den inte att sälja vidare och får inte användas i yrkesanvändning.

  Skulle köpa en redskapsbärare från Kina och det mesta var klart. Intyget jag fick visade sig vara från Photoshop och helt fake.
   
  • Laddar…
 10. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 2 315 inlägg
  Tänk på att andrahandsvärdet på den maskinen är väldigt lågt då du inte får använda den professionellt. Den är ej CE-märkt.
  Om du säljer den och det sker en olycka så sitter du med svarte Petter.

  Citat amv:

  en tillverkare utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, behöver ha en representant inom EES i de allra flesta fall. Om tillverkaren inte har någon representant inom EES så kommer myndigheterna att vända sig till den som importerat maskinen till EES-området.

  Tillverkarens representant inom EES är särskilt utsedd för att se till att maskinen uppfyller de krav som finns angivna i direktivet från EU. Representanten ska ha sitt hem i en medlemsstat i EES.

  Om en maskin som inte är avsedd för EES-marknaden köps av en importör eller slutanvändaren direkt från ett land utanför EES, så har köparen alla skyldigheter enligt EU:s maskindirektiv. Det innebär att importören ska ta fram tillverkningsdokumentation, utfärda försäkran om överensstämmelse, göra bruksanvisning och CE-märka maskinen innan den släpps ut på marknaden eller tas i drift. Importören/slutanvändaren kommer då att betraktas som tillverkare.

  Om exempelvis en maskin som är avsedd för EES-marknaden köps av en importör eller slutanvändare direkt från ett land utanför EES, ska maskinen ha genomgått certifieringsproceduren enligt maskindirektivet från EU och det ska finnas en teknisk tillverkningsdokumentation
   
  Redigerat 25 feb 2021 05:56
  • Laddar…
 11. vcx
  Byggnovis · Göteborg och Bohus län · 256 inlägg

  vcx

  Byggnovis
  Tack för tipset, naturligtvis köper jag en modell med CE-intyg. Med det sagt så förstår jag inte hur Arbetsmiljöverket är relevant för mig som privatperson.

  När det kommer till andrahandsvärdet så ser jag inte hur jag kan förlora speciellt mycket pengar när likadana maskiner säljs för dubbla priset av svenska importörer. Och är folk villiga att betala nästan 100 kkr för en entonnare så borde det gå att kränga en begagnad 2,5-tonnare för samma peng.
   
 12. M
  Medlem · Kalmar · 469 inlägg

  mackan_kal

  Medlem
  Skulle alla dar i veckan köpa en begagnad kvalitetsmaskin och sen sälja den när du är klar. Tyvärr förlorar man ju momsen då (om man är privatperson) men det gäller ju även en ny maskin.

  Jag skulle satsa på att avtala ett längre hyreskontrakt. Du bör få ner dygnshyran rejält sålänge du även avtalar om ett tak på driftstimmarna.
  Då kan du även lägga upp så du har en grävmaskin vid grävningen och en kompaktlastare vid återfyllnad om det underlättar på din tomt (hjullastaren ärycket snabbare och tar större volymer än grävmaskinen)

  Oavsett så ska du absolut inte gå på en 1-romare. De skakar och hoppar för minsta lilla och framförallt sitter ofast spakarna framför föraren vilket är totalt värdelöst. Du får ingen stabilitet i körningen och gungen förstärks eftersom du med kommer hoppa när maskinen rör på sig.
  Satsa på minst 2-2,5t.

  Vidare om du ska komma nära huset (framförallt utan rotortilt) så måste du ha vridbar sticka. Då kan du vrida över hytten och samtidigt vrida stickan åt andra hållet så gräver du parallellt med huset fast precis intill
   
  • Laddar…
 13. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 17 397 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Du behöver minst en 1,5-tons. Är det rejäl lera och mycket av den så blir även den ineffektiv och du behöver upp på säkert det dubbla. En liten grävare har ju en skopa knappt större än en hink. Om du ska dränera om 120 löpmeter så tar det aldrig slut med en liten maskin.

  Planeringsskopa med tilt är nästan också oumbärligt om du ska få ett vettigt resultat och som skrivet ovan vridbar sticka. Men tiltrotator är överlägset.

  Så satsa på en beg. kvalitetsmaskin istället, då vet du också att det går att få tag i reservdelar.
   
 14. richardtenggren
  Ingen-gör · Norrlandet · 5 726 inlägg
  Tyvärr är ju rotortilt rätt dyrt, men oerhört smidigt :)

  Jag antar att ni menar svängbar bom(bomsväng?), stickan är den delen man sätter skopan på, finns dock teleskopiska stickor.

  Jag har tillgång till en 2,5 tons som jag använde vid vår dränering, anslutning av kommunalt VA och vår utbyggnad.
  Problemet med den var väl sticklängden, då vi behövde ner rätt djupt vid dräneringen, men speciellt med LTA-brunnen. Vi fick gräva ner oss för att komma tillräckligt djupt med brunnen.

  Jag hade nog satsat på en 3,5 ton typ :)
   
 15. T
  Medlem · 122 inlägg
  Hej tack
  Jag är novis kan inget om minigrävare
  Var ska man leta blocket eller företag som säljer begagnat?
  Vad bör jag tänka på när det gäller begagnat?
  Hur länge fanns reservdelar?
  Bör jag köpa äldre än år 2000 ?
  Max 200.000 Vad får jag för dom pengarna?
  Någon som har förslag
  Bor i Trelleborg i Skåne
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.