Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Köpa av kronofogden på exekutiv auktion och pantbrev?

 1. M
  Medlem · 10 inlägg

  monsjo

  Medlem
  Är det något speciellt som gäller när man köper av kronofogden, jämfört med mäklare/privatperson, nackdelar?

  Vad betyder pantbrev i det fallet, är det skulder man behöver lösa in efter köpet?
  [​IMG]
   
  • Laddar…
 2. H
  Moderator · Stockholm · 45 904 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jag tror ( men kolla med fogden!) att det är lån som kommer att lösas efter auktionen.

  Det finns en del risker med att köpa på exekutiv auktion. Det är inte självklart att nuvarande ägare flyttat innan du skall tillträda. Det kan bli ditt problem att begära vräkning. Det förekommer att den som skall flytta skadar huset, typ slår sönder köket, skär sönder tätskikt i badrummet.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 45 904 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Där var en historia i tidningarna för några år sedan. En kille köpte bostadsrätt på auktion. Strax innan tillträde lyckades ägaren få utmätningen hävd i domstol. Kronofogden hade inte rätt att utmäta bostadsrätten.
  Och köparen fick inget skadestånd för kontraktsbrottet.
   
 4. lunnabo
  Medlem · 380 inlägg

  lunnabo

  Medlem
  Du köper av kronofogden utan möjlighet till besiktning och helt utan garantier.

  Som Hempularen skriver så kan det bli problem med tillträde och viss risk för skadegörelse även om det är sällsynt.

  Fördelen med att köpa av Kronofogden kan ju vara att priset är lägre och att det nästan aldrig är uppsminkat.

  Kan också ofta vara mycket skräp, skrot och ostädat vid tillträde.

  Har du tur kan det finnas fynd att hitta bland kvarlämnade/övergivna saker...
   
  • Laddar…
 5. Bolånespecialisten
  Husägare · Borgvik · 7 inlägg

  Bolånespecialisten

  Husägare
  Ska ni ha bolån? Kolla med banken först. Få banker vill hjälpa till vid exekutiv auktion. Kronofogden lämnar ju som sagt inte några garantier.

  Angående pantbreven så handlar det troligen om en skuld med säkerhet i bostaden som inte är betald. Kronofogden har ju i uppdrag att lösa skulderna och det sker ju då efter ditt tillträde.

  Tänk även på att kronofogden oftast ska handpenning betald på plats vid kontraktskrivning.
   
 6. A
  Medlem · 34 inlägg

  azellen

  Medlem
  Varför gäller andra saker med pantbrev om det säljs via kronofogde jämfört med mäklare?
  Pantbrev är ju avtalet som gör att det går att belåna med huset som säkerhet och är det maxbelopp du kan belåna (nu) behöver du belåna mer behöver du ta ut nya pantbrev med en avgift på 2%.
   
 7. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 11 823 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Håller med @azellen, det viktigaste med åpantbrev är hur mycket som finns uttaget i förhållande till vad man själv vill låna. För det behövs pantbrev för varje krona man ska låna med fastigheten som säkerhet för.

  Så finns det bara pantbrev om 250 tkr och man kommer behöva låna 1 Mkr, då får man bespetsa sig på att skaffa nya pantbrev på 750 tkr till en kostnad av 15 tkr.

  Jag skulle i alla fall se frågan ur det ljuset snarare än vara orolig för att panterna är intecknade. Det är de ju normalt alltid helt eller delvis och att växla ut säljarens lån med egna är ju en av de viktiga sakerna vid en överlåtelse, vare sig fogden är inblandad eller ej.
   
 8. A
  Medlem · Blekinge · 62 inlägg

  a128

  Medlem
  Säljaren dvs. gäldenären har alltid möjlighet att överklaga, köpet kan då bli ogiligförklarat, min gissning är att det finns dom som överklagar gång på gång för att vinna tid för att lösa situationen
   
 9. lunnabo
  Medlem · 380 inlägg

  lunnabo

  Medlem
  Det mest relevanta i ditt inlägg är att du gissar.

  Du verkar inte veta vem som säljer.

  Det är inte gäldenären som säljer utan det är Kronofogdemyndigheten som säljer gäldenärens egendom.

  Det är mer än extremt sällsynt att ett köp inte går igenom.

  Det är sällsynt att en försäljning överklagas.
   
 10. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 11 823 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Jag har bara köpt lösöre genom Kronofogden, men min uppfattning är att de är rätt tydliga med att erbjudna varor snabbt kan dras tillbaka om ägaren lyckas lösa sig ur fordringsägarnas grepp.

  Det kan man kanske uppleva som att köpet hävs, men vanligast är nog bara att det inte fullbordas pga. ens eller andra villkoret. Man får oavsett ha lite acceptans för att affärer via fogden kan bli lite stökiga, för det är ju trots allt tvångsförsäljning vi pratar om.
   
  • Laddar…
 11. A
  Medlem · Blekinge · 62 inlägg

  a128

  Medlem
  jag vet en villa där försäljningen ställdes in flera ggr. i min närhet (Personen fick ett större arv som spelades bort, speladet fortsatte med skulder som inte kunde betalas) vet dock ej skälet till att det ställdes in men ett av gäldenärens syskon ropade in och köpte det och hyrde ut den till "gäldenären", även om kronofogden försäljer så finns det alltid en säljare, säljaren dvs. gäldenären kan överklaga inom en viss tidsrymd, kronofogden kan inte sälja det hur billigt som helst vilket kan vara ett skäl att försäljningen blir ogiltigförklarad vid en överklagan, akilleshällen med detta är att man vill påbörja renoveringen av objektet

  om gäldenären 5 minuter innan akutionen har lyckats betala skulden kan den ställas in
   
 12. lunnabo
  Medlem · 380 inlägg

  lunnabo

  Medlem
  Du blandar och ger.
  Köp, försäljning ja du blandar.

  Kanske dags för sär skrivning?
  Försäljning särskrivning för säljning. Till salu.

  Att ett köp, dvs där någon har betalat till kronofogden, antingen handpenning eller hela summan sedan Inte går igenom är extremt sällsynt.

  Att gäldenären, den skuldsatta, betalar av hela eller delar av skulden så att objektet inte ska säljas är inte alls ovanligt.
  Två helt olika situationer.
   
 13. N
  Medlem · 285 inlägg
  Det står i reglerna som du får när du lägger bud att så kan hända. Dvs ingen överraskning.
   
 14. F
  Medlem · 32 inlägg

  Freda

  Medlem
  Ett pantbrev har ingenting med kvarvarande skulder att göra.
  Ett pantbrev är endast en handlig som ger innehavaren av pantbrevet rätt till motsvarande belopp som säkerhet i fastigheten vid utlånande av pengar, du kan alltså inte sälja fastigheten utan att lösa panten.
  Pantbreven hör till fastigheten och följer med vid köp oavsett om dem används eller inte.
  Eftersom kronofogden säljer fastigheten är lösen av eventuella skulder i fastigheten som är knutna till pantbreven, kronofogdens problem att lösa, när / om du köper så ska det vid övertagandet inte finnas någon belastning på pantbreven. Vad som är bra är om det finns pantbrev som täcker ditt framtida lån då du inte behöver ta ut nya pantbrev. Nya pantbrev kostar som Nötegårdsgubben skriver pengar.

  Vad som däremot är mycket vanligt och som man bör undersöka NOGA vid köp av villa / fritidshus är följande.
  När kronofogden fått ut den boende så stängs elen av om den inte redan har blivit avstängd på grund av bristande betalning (inte ovanligt), MEN IDIOTEN KRONOFOGDEN stänger inte av vattnet... gissa vad som händer om det är vinter.... Många hus har blivit förstörda på detta vis. Så se upp för vattenskador.
   
 15. M
  Medlem · 84 inlägg

  makervall

  Medlem
  Hejsan

  Jag har köpt en fastighet via kronofogden så jag har hygglig koll på vad som gäller.

  Alla skulder på fastigheten tas om hand av kronofogden, så några gamla skulder behöver du inte oroa dig för.
  Du måste betala 10% i handpenning direkt på plats vid auktionstillfället. Resterande 90% ska betalas inom 30 dagar.
  Tidigare ägare har också 30 dagar på sig att överklaga. Så du måste alltså erlägga full betalning innan du vet om du får köpa fastigheten. Det betyder också att du inte kan låna dessa pengar med fastigheten som säkerhet.
  Det finns ett reservationspris på fastigheten, dvs ett lägsta godtagbart pris. Det är satt i förhållande till värdet på huset, men också till skulden som de försöker driva in. I vissa fall så kan det vara över marknadsvärdet för fastigheten. Tror inte du får veta det i förväg, utan det visar sig när auktionen är över.
  Auktionen går till som en gammaldags slagauktion. Alla intresserade samlas på kronofogdens kontor och så läser de upp alla villkoren och startar auktionen. De i rummet bjuder muntligen över varandra, när ingen vill bjuda mer så talar kronofogden om ifall budet godtas eller inte.

  Om tidigare ägare ej har flyttat ut på tillträdesdagen så kan du begära handräckning av kronofogden. Det är en tjänst som du inte betalar något för. Det innebär att de kommer dit med en flyttfirma och avlägsnar personerna samt allt bohag som finns i bostadshuset samt vidbyggt garage.
  Finns det övriga byggnader på fastigheten eller en massa saker på tomten så ingår det inte i den handräckningen.
  Allt lösöre som finns på tomt samt övriga byggnader tillhör fortfarande tidigare ägare och du kan bli ersättningsskyldig om du tar eller förstör något av detta. Du kan begära en extra handräckning för att bli av med allt detta också, men det är något du själv får bekosta och sedan kräva in av tidigare ägare via kronofogden. Men det kan ju kanske bli problem att få dessa pengar eftersom tidigare ägare troligen har lite dåligt med pengar...

  Vi hade ganska medgörliga tidigare ägare. Ingen överklagan, så 30 dagar efter auktion så var fastigheten våran. De fick hjälp av kronofogden med flytten. Men det tog bara 14 dagar innan de var tomt i bostadshuset. Övriga byggnader och marken hjälptes vi tillsammans åt att tömma. Gick inte superfort men någon månad senare så var vi klara. Ett alternativ kan ju vara att koma överens om att köpa allt som är kvar av tidigare ägare. Då kan du påbörja städningen direkt. Kan ju vara bra att vara lite försiktig med ev fordon på tomten. De vill du nog inte ta över, en skuld på ett fordon följer med till nya ägaren om jag inte mins fel.

  Men övrigt lösöre kan bli ett kostsamt problem om ni inte kommer överens.
  El, vatten och sopor lär ni själva få ordna överflyttat i ert namn. Det kommer troligen varken kronofogden eller tidigare ägare lägga någon tid på.

  Nackdelarna är de ovan samt att man köper i befintligt skick, endast eran egen besiktning på visningen och inga garantier.

  Fördelen är nog ofta priset. Många är nog rädda för köp av detta slag. Så det går troligen att få det billigare än annars. Men det beror ju också på att man tar en större risk än normalt vid en husaffär.

  I prospektet för försäljningen så finns kontaktuppgifter till handläggaren hos kronofogden. Ring å prata med dom. De har full koll och de jag har pratat med har varit hjälpsamma och trevliga.

  /Magnus
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.