Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Köp av hus

 1. I
  Medlem · 18 inlägg

  Ida2022

  Medlem
  Vi har precis köpt hus kontrakt påskrivet, av alla budgivare var bara vi och en annan som var kvar den andra hade även budat mer än oss men säljaren valde och sälja det till oss. Nu börjar jag bli misstänksam om att säljaren vald och sälja till oss eller om den andra budgivare har bara höjt priset och sen hoppas av. Jag har fler gånger frågad mäklaren om kontaktuppgifter till den andra budgivaren men får det inte tills tillträdesdagen. Nu om fallet är så att andra personen har bara jävlats och velat höja priset sen hoppar av kan man ens göra något åt det i efter hand?
   
 2. Viktor.J
  Renoverare · Saltsjö-boo (Blekinge exil) · 1 310 inlägg

  Viktor.J

  Renoverare
  Som mäklaren säger kan du först få reda på det på tillträdesdagen. Först då kan du ringa den andra budgivaren och fråga. Det är därför jag alltid förespråkar att man ör insatt i sin marknad så man har en känsla för om man betalar ett rimligt pris.
   
 3. M
  Medlem · 89 inlägg
  Nu är jag lite trög kanske, men var ni ett antal budbärare och ni alla budade tills en efter en la av? Sedan sålde säljaren till ER snarare än budvinnaren?

  T.ex:
  Budgivare 1: 100 000 kr
  Budgivare 2: 110 000 kr
  Budgivare 3: 120 000 kr
  Budgivare 4: 130 000 kr

  Och sedan blev det ändå sålt till "3" = er?

  Eller var det mer:
  Budgivare 1: 100 000 kr
  Budgivare 2: 110 000 kr
  Budgivare 3: 120 000 kr
  Budgivare 4: 130 000 kr
  Budgivare 3: 140 000 kr
  Budgivare 4: 150 000 kr
  Budgivare 3: 160 000 kr
  Budgivare 4: 170 000 kr
  Budgivare 3: 180 000 kr
  Budgivare 4: 190 000 kr

  ...så hoppar "4" av/säljaren väljer att sälja till er istället?

  I scenario 2 hade ni ju kunnat backa på priset om "4" hoppade av eller banken gick emot eller så, men upplevde ni att det ändå var ett rimligt pris o.s.v. för skicket, läget, storleken m.m. och säljaren "valde" er (kanske att "4" upplevdes som jättestrulig och säljaren kände att det bara skulle bli huvudvärk med just den köparen).

  Mina föräldrar köpte ett hus för 2 år sedan där de slutade buda vid 1,8 miljoner. Det gick upp till 2,8. Så hoppade båda personerna som budat till 2,8 av - och mina föräldrar fick förfrågan om att köpa. Då sa mina föräldrar 1,6 miljoner - det var efter det som de två avhopparna kommit in i bilden. De köpte huset för det.
   
 4. I
  Medlem · 18 inlägg

  Ida2022

  Medlem
  vi var fler som budade alla stannade vid ca 2,5 och det var bara vi och en annan som var kvar båda fortsatt att buda till strax över 3 milj, fastän den andra budgivare hade budat över oss så sa mäklaren att säljaren väljer roch sälja till oss och vi var glada för det för vi ville ha huset men nu i efterhand känns det lite konstig att någon budat över oss men att vi fick det ändå jag tänker den andra personen har kanske bara velat höja priset och hoppat av. Priset över 3 milj är mycket för huset då den behöver tot renovering men så länge den andra budgivaren varit seriös är okej men om den bara velat höja priset och lämnat känns inte bra,
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 45 730 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Vanligen får man se budlistan vid kontraktsskrivningen.

  I ett läge dör man ör en av två budgivare som ”fortsatt uppåt”, och den andre hoppar av, så förhandlar man om att backa tillbaka till nivån där det fanns fler budgivare.

  Men här vet du inte om budgivaren hoppade av eller valdes bort av säljaren. Skälet kan ju vara allt ifrån ”dålig magkänsla” om den köparen till att köparen vill ha in konstiga villkor i avtalet.

  Men nu har du skrivit ett bindande avtal. Du ör då bunden av priset, oavsett om det visar sig vara något skumt med budgivningen.
   
 6. M
  Medlem · 89 inlägg
  Det är min erfarenhet också.
   
 7. buspojken
  Byggveteran · Gävle · 1 855 inlägg

  buspojken

  Byggveteran
  Jag sålde vårt förra till budgivare 2, de som vann ville flytta in tidigare än vad som var möjligt för oss. Dessutom fick ja en dålig känsla av dem när jag pratade med dem på telefon. Så bad helt enkelt mäklaren att kontakta budgivare 2 istället. Det är säljaren som bestämmer vem den vill sälja åt. Och det behöver inte ligga någon hund begraven
   
 8. M
  Medlem · 89 inlägg
  Det är ju svårt att veta vad som ligger bakom. Valde säljaren er kan det ha berott på lite olika saker. Det kan ju vara så att den andra budgivaren upplevdes som väldigt strulig, eller så kanske den andra budgivaren hade jättespecifika krav på inflyttning eller något, så säljaren kände att de hellre tog er som budade lägre (men upplevdes som en potentiellt bättre köpare). Hade ni däremot försökt backa lite eller mycket på priset så hade de kanske hellre valt "vinnaren" ändå.

  Men nu är det ju försent för er att börja komma om priset, eftersom ni redan skrivit.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.