Köp av elkedjesåg

8k läst  10 svar

 1. A
  Medlem Nivå 2
  Ska köpa ny elkedjesåg för att användas till vedkapning.
  Har tittat på en Husqvarna 321EL.
  Är det någon som har erfarenhet av användningen av en sådan?
  Och hur är kvalitet som tex det är nylon kuggar på den.

  Tacksam för svar Anders
   
 2. P
  Medlem · Nivå 16
  Stihl MSE 140 CBQ med lång kabel funkar perfekt till det mesta....
  Dolmar har värstingsågen om det är en sådan du letar efter men vill minnas att den var riktigt dyr, fördelen med dessa sågar är att de håller vad de lovar samt är sköna att använda under långa pass... Har tyvärr ingen info/erfarenhet av den du funderade över..
  "byggare"
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Jag har den du funderar på och är mycket nöjd så här långt med den. Sågade upp 15m3 under en helg. Kunde vara lite starkare vid grov stock. Men för 2000kr kan man nog inte begära mer.

  Vet faktiskt inte om det är nylon eller metall kuggar. Men tror mig minnas att jag har läst att det är metall. Sågen blev bäst i test bland elsågar i denna prisklass. Sökte på Husqvarna 321 EL via google och hittade testen.
   
 4. P
  Medlem · Nivå 16
  Hmm! Dolmar Es2035 är bäst i test men det beror väl på vem som gör testen!! den kostar om jag inte minns fel i samma klass som Hq...:surprised:
   
 5. N
  Medlem Nivå 8
  Stihl har också blivit bäst i test, i ett annat test då såklart.

  HVA/Jonsered är lite smalare och smidigare så de passar bra till byggen och sånt där man kanske vill såga i hörn.

  Jag gillar Stihl till vedkapning, de känns ungefär som att hålla i en bensinsåg eftersom motorn är tvärställd, vilket jag tycker ger bättre balans.

  Köper man en av ett vettigare märke (HVA, Stihl, Jonsered, Dolmar (heter Makita idag) som jobbar med bensinsågar i fackhandel så är det lugnt, det går i princip inte att hitta någon skit, ens om man letar länge.

  På stormarknader är det lite värre, där är det motsatt förhållande, det är riktigt svårt att hitta något bra. Det fanns en Partner som var nästan exakt samma som HVA/Jonsered (allt ägs av HVA), men den har jag för mig är bortplockad.

  Är man ute efter en monstersåg så finns ju Stihl 220 CQ (http://www.stihl.se/isapi/default.asp?contenturl=/katalog/produkt/12072090009/MSE+220+C-Q.html), men den kostar mellan 4 o 5000 nånting så det kanske är overkill :)
   
  Redigerat 19 aug 2009 20:19
 6. Lolle
  Medlem Nivå 12
  Kör själv Stihls 200 och har tidigare använt Stihl 180, partners 1700 kr maskin och den jonsered som Swedol säljer för runt 2000kr. Tycker att Stihl 200 är överlägsen även om den är dyrare.

  Hade valt Stihl 180 om pengarna är viktiga men kraften i den större och att den har automatisk återställning av överbelastningsskyddet är till stor nytta.

  Oavsett om du väljer Stihl, makita, husqvarna eller jonsered tror jag du blir nöjd. Köp för tusan inte Partnern bara, kanske funkar till lite buskar mm men inte alls till lite mer riktigt arbete trots att den kostar nära märkesprylarna

  MVH Lorant
   
  Ih956xl gillar
 7. A
  Medlem Nivå 2
  Känns som jag ska köpa antigen en Husqvarna, Stihl eller Jonsered. Hade en Black & Decker hobbysåg som faktiskt fungerade hyfsat i 2 år, men så körde jag i en för stort träd, så rök nylonkuggen i maskinen. Lärt mig iallafall att se till att slipa kedja ofta, det är det som oftas knäcker maskinerna att man kör med slö kedja.
  Tack för svaren.
   
 8. Immobil
  Medlem · Nivå 15
  Jag vill gärna tipsa om BOSCH AKE 35-18 S, eftersom den inte nämns i tråden.
  Välbalanserad
  1800 W motor
  35 cm svärd
  Kedjespänning utan verktyg
  Med andra ord ett gott köp! :)
   
 9. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Kom på delad andraplats i denna test:
  http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=11764

  Tänk på, om du funderar på att köpa boschen, att Bosch AKE finns i "hobby" och pro-varianter, den här testade är pro, med bl.a. högre kedjehastighet än hobbydito.
  Sen finns det olika svärdlängder, och även utan verktygslös kedjespänning.

  Jag sett Bauhaus, Jula och COOP har haft billiga (typ 700-1100:), men alla i "hobby" då.
   
 10. I
  Medlem Nivå 1
  Hade tidigare en makita. Gillade sågen. MEN när det blev problem med den, så började bekymren.
  Skulle beställa nytt drev till den. Men det gick inte. Går inte att köpa reservdelar till den i Sverige.men detgår bra att lämna in på verkstad och få den reparerad! Är väl så till alla Makita maskiner. Köpte nytt drev i USA.
  Men nu har olje pumpen pajjat. Så nu har ger jag upp och köper ett annat fabrikat. Det blir troligen en husqvarna.
  Köper nog aldrig en makita maskin mer. Oavsett hur bra de sejs vara.
   
 11. F
  Medlem Nivå 3
  Jag har en Husqvarna 321EL fungerar bra. Men blir smått tokig av att det är en liten fördröjning mellan det att man trycker in "triggern" och att kedjan börjar röra sig.

  Har dock inte använt den speciellt mycket så enda underhållet jag fått göra är att slipa kedjan men det åker man ju på oavsett märke.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: