Byggahus.se

Köksskåp på lättbetongväggar ger fuktproblem!?

 1. Z
  Medlem · Stockholms län · 497 inlägg

  zachris

  Medlem
  Vi funderar starkt på att bygga hus i lättbetong och får hela tiden höra talas om hur mycket fukt som finns kvar i materialet långt efter att bygget blivit klart. Ett riktigt allvarligt exempel på vad som kan gå snett är att köksskåp som hängts upp på en vägg har möglat sönder när fukt från väggen trängt in i skåpstommen.

  Det gäller naturligtvis allt man hänger upp dikt an mot en vägg, men särskilt trämaterial.

  "Rätt" sätt att lösa detta är tydligen att helt enkelt vänta tills materialt torkat ut ordentligt eller forcera uttorkningen med hjälp av någon slags avfuktare (byggfläktar?).

  Jag undrar ifall någon här har byggt i lättbetong och hittat smarta lösningar för hur man skall undvika dessa problem. Häromdagen slog en tanke mig - kom ihåg att jag är fullständig amatör Blinka - varför inte använda någon slags "fuktspärr" som används i våtrum? Kan den hindra fukt från ett badrum att tränga in i den bakomliggande väggen borde den väl kunna hindra fukt från en vägg att tränga in ett köksskåp, eller har jag missat något elementärt?

  Alla tips och råd är välkomna!

  Tack på förhand!
   
 2. M
  Medlem · 105 inlägg

  MartinH

  Medlem

  Re: Köksskåp på lättbetongväggar ger fuktproblem!?

  En lösning är att sätta ångspärr på väggen bakom skåpen. Vi gjorde så och har inte haft några fuktproblem på de 3 år vi bott i huset.

  /Martin
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Köksskåp på lättbetongväggar ger fuktproblem!?

  Se till att fukten kan torka ut från minst en sida av väggen.
  Sätt m.a.o. inte kökets skåpsvägg vägg i vägg med badrummet. Eftersom inte fukten kan ta sig ut genom badrummets fuktspärr så kan det bara ta sig ut via köksskåpen.

  Sedan kan ni gardera er genom att ta i lite extra med byggtiden så att väggarna får en chans att torka ut lite mer.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.