Hej!

Är ny husägare och skulle behöva lite hjälp med att lista ut vad som kan tänkas orsaka ett problem vi har här hemma med köksfläkten. Nämligen att som rubriken antyder kan vi inte steka någonting på spisen utan att det sprids matos i hela huset. Både köket och vardagsrummet (se bifogad planritning) blir nästan helt rökfyllda. Men i princip samtliga rum luktar som en äckligare version av själva stekoset efter att man har stekt (som om stekoset varit inne och vänt i något sunkigt ventilationssystem och dragit med sig doft därifrån).

Köksfläkten är från -89 och röret från fläkten går rakt upp i murstocken centralt i huset. Misstänker att det leder till skorstenen. Tilluftsventiler finns i vardagsrum och sovrum - det finns också ett rör med tilluft indraget under braskaminen som också ansluts till skorstenen. Fönstrena verkar i princip vara _helt_ täta när de är stängda. Ventilationstyp är självdrag.

Några observationer;
1. Spridningen av stekoset blir inte nämnvärt påverkat om jag öppnar ett fönster i köket eller annorstädes.
2. När jag har kokat stora mängder vatten i köket och riktat lampor mot ångan så att den syns tydligt så kan man se att den mesta ångan går rakt förbi spisfläkten och upp mot innertaket, detta blir nästan ännu mer påtagligt om ett fönster öppnas.
3. Överlag tycker vi annars att luften i huset är okej.

Hypoteser vi har haft hittills;
1. Otillräcklig tilluft leder till undertryck och baksug. Observationerna vid fönsteröppning talar emot detta dock.
2. Att fläkten på något vis är igenproppad. Vi kan inte se något när vi skruvar isär det vi kommer åt med lätthet men misstänker som sagt att röret går en bit i murstocken.
3. Någon form av lufttrycksfenomen i skorstenen. Här gissar jag vilt, har mycket liten förståelse för hur sådant fungerar.

Tar tacksamt emot all hjälp i frågan. Mitt mål är att (1) se om jag kan komma fram till åtgärder att genomföra på egen hand och först därefter (2) kunna avgränsa ett eventuellt uppdrag till en ventilationsfirma något ihopp om att hålla kostnaderna nere.

Allt gott
 
  • Plantekning av en bostad med markerade rum som vardagsrum, kök, hall och badrum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Välkommen till forumet!

Kan du känna att det blåser under fläkten när den är på?
Kan ett tunt papper sugas fast på undersidan av fläkten när den är på?
 
BirgitS BirgitS skrev:
Välkommen till forumet!

Kan du känna att det blåser under fläkten när den är på?
Kan ett tunt papper sugas fast på undersidan av fläkten när den är på?
Tack! Har snokat runt sedan April och lärt mig mycket - fantastiskt forum

Svaret på bäggefrågorna är ja. Papper fastnar mot fläkten.
 
  • Pappersark fastnat i ventilationens metallsil mot en fläkt i taket.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Då fungerar ju fläkten någorlunda som den ska. Men det är ju möjligt att en 30 år gammal fläkt har dåliga lager eller är sliten på något annat sätt så att den faktiskt inte ger samma luftflöde längre.

Det är tänkbart att imkanalen i murstocken inte är tät utan läcker över till andra kanaler. Det ökar risken för att en brand sprider sig fortare i huset och bör därför kontrolleras.

Några tips:
Sätt på fläkten 5 minuter innan den behövs så att luftströmmarna hinner stabiliseras.
Stormkoka inte, redan när det är enstaka bubblor är det 100 grader i vätskan och mer kan det inte bli.
Om det bildas en massa rök när man steker så steker man normalt alldeles för hårt.
Aldrig öppna ett fönster i köket under matlagningen utan bara ett som är långt borta och det ska öppnas innan man sätter på fläkten.
Rengör fettfiltren ofta.
Gå upp på taket och se där hur det ser ut ovanför skorstenen under matlagningen.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Då fungerar ju fläkten någorlunda som den ska. Men det är ju möjligt att en 30 år gammal fläkt har dåliga lager eller är sliten på något annat sätt så att den faktiskt inte ger samma luftflöde längre.

Det är tänkbart att imkanalen i murstocken inte är tät utan läcker över till andra kanaler. Det ökar risken för att en brand sprider sig fortare i huset och bör därför kontrolleras.

Några tips:
Sätt på fläkten 5 minuter innan den behövs så att luftströmmarna hinner stabiliseras.
Stormkoka inte, redan när det är enstaka bubblor är det 100 grader i vätskan och mer kan det inte bli.
Om det bildas en massa rök när man steker så steker man normalt alldeles för hårt.
Aldrig öppna ett fönster i köket under matlagningen utan bara ett som är långt borta och det ska öppnas innan man sätter på fläkten.
Rengör fettfiltren ofta.
Gå upp på taket och se där hur det ser ut ovanför skorstenen under matlagningen.
Tack så mycket! Ska prova både att låta luftströmmarna stabiliseras och att gå upp på taket. Fettfiltrena är nyligen tvättade.

Vi upplever att matdoften sprider sig i bokstavligen hela huset oavsett hur mycket rök som bildas. Talar lite för det där med imkanalen eller vad säger du? Är det något man eventuellt skulle kunna testa med en rökpatron?
 
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.