Byggahus.se

Köksfläkt till mekanisk frånluft

301 läst  3 svar

 1. J
  Husägare Nivå 6
  Vi vill passa på att byta ut fläkten i vårt hus nu när vi renoverar köket.
  Vi har mekanisk frånluft på huset idag och det sitter ett reglage i en kattvind som reglerar takfläkten.
  Det verkar som att befintlig fläkt INTE anpassad för denna ventilation (se bilder), finns inga extra kablar för att styra hastighet etc. såvitt jag kan se, men det verkar funka ändå (inget matos i badrum/tvättstuga när man lagar mat).

  IKEA verkar, otroligt nog, inte sälja fläktar av denna typen över huvud taget.
  Vilka alternativ har vi? Vilka fläktar på marknaden kan vi sätta in, bara "Alliance"-fläktar? Var hittar man dem i så fall? Är installationen extra krånglig med dessa fläktar? Behövs extra styrkablage till takfläkt (för att styra hastigheten)? Ska vi bara sitta stilla i båten och behålla befintlig fläkt?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190809_091237.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190809_091253.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190809_091423.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190809_091442.jpg
   
 2. Bästa svaret

  C
  Medlem · Nivå 6
  Hej,

  En förutsättning för en bättre fläkt rigg är att det gå att få ned styrningen till vindsfläkten till köket. Då kan du koppla på en alliance eller passiv fläktkåpa som styr vindfläkten så den varvar upp när det öppnas ett spjäll. Om du har en gammaldags AC-fläkt på vinden skall elen kopplas från centralen, via köksfläkten, till vindfläkten. Den nya köksfläkten skall ha en transformator som styr varvtalet på vindsfläkten. Det ser lite konstigt ut på bilden, vad finns bakom den svarta skivan/plåten? Kan det finns kopplingsdosor där som tidigare använts till en korrekt inkoppling? Som det ser ut nu är det hembygge med en skarvsladd som hänger löst, det har nog inte alltid varit så.

  Franke har bäst utbud till rimligt pris, men dom är ändå ganska dyra. Finns även cylinda. Vill man ha lite dyrare finns fjäråskupan och Thermex, säker fler. Jag tror inte E-lux, Bosch eller IKEA har sådana.

  Jag tolkar det som om du idag har vindfläkten på konstantfart, och att den räcker för att ta emot flödet från köksfläkten? I så fall kanske du kan fortsätta med en vanlig fläkt, även om övertryck i kanalerna generellt inte är helt optimalt. Eller är det så att man installerat en separat kanal för köksfläkten som går ut i en separat takhuv? I så fall kan du forstsätta med vanlig fläkt.

  Jag hade en korrekt inkoppling, så jag skaffade en passiv kåpa från Franke med transformator som varvar upp vindfläkten, och uppgraderade vindsfläkten med en motor och snurra med mer kräm. Det blev bra, och låg ljudnivå. Eftersom det innebar en del förändringar av hela systemet tog jag en sotning och injustering efteråt för att få rätt flöde i alla rum. Vindsfläkten var billig, Frankekåpan alldeles för dyr, och sotarn tog snuskigt bra betalt.

  Lycka till
   
  • Laddar…
 3. J
  Husägare Nivå 6
  Tack för ett välformulerat svar!
  Jag misstänkte att det låg till på det sättet du beskriver. Jag tror att vi avvaktar lite med detta så länge. Med tanke på att det faktiskt fungerar ganska bra idag och att vi haft ventilationstekniker här vid två tillfällen som sagt att värdena ser bra ut, så tror jag bara att jag låter det vara som det är (don't fix what's not broken). Brist på tid och lite snålhet får styra denna gången!
   
 4. C
  Medlem · Nivå 5
  Bra idé. Der är lättare att sköta och hålla rent en köksfläkt som inte är kopplad till centralfläkten. Och vice versa: en centralfläkt är lättare att hålla ren om det inte kommer köksfett i den. Sköter du om båda fläktarna ofta och noga, så får du ända bästa möjliga.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka