Byggahus.se

Köksfläkt för centralventilation

3k läst  3 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Är på jakt efter en vägghängd köksfläkt för centralventilation. Tycker att de stora vitvaru-sajterna har ganska otydlig information om vilka typer av fläktar de säljer, så nu frågar jag här istället.

  Absolut billigast möjliga är tanken, men såklart inget skräp.
  Rostfri kåpa i stil med IKEA:s LUFTIG.

  Den HÄR verkar ha vad jag söker men har fått extremt dåliga kundrecensioner på den länkade sidan.

  Har ni några rekommendationer?
   
  Redigerat 6 dec 2016 15:41
 2. B
  Medlem · Nivå 18
  Vad har BRF specat att man får ansluta?
  I lägenheter brukar det antingen vara en spiskåpa, dvs utan fläktmotor, som ansluter till ventilen i köket eller att man har en kolfilterfläkt som cirkulerar luften genom kolfilter för att ta bort lukten mm. samtidigt som man behåller ventilen. I det första fallet måste man säkerställa att det alltid finns ett luftflöde oavsett om man lagar man eller inte för annars får inte lägenheten tillräckligt med ventilation och du kommer att bli tvungen att göra om när nästa OVK görs.

  Gorenjes kåpa uppfyller inte kravet på ständigt flöde. Ikeas Luftig kan du använda om du använder den som kolfilterfläkt och inte ansluter den till köksventilen.
   
 3. michfris
  Husägare · Nivå 10
  Det är en fin avvägning mellan inget skräp och kvalitet.. Och märks i pris.

  Den där fläkten gör ju jobbet men det finns ingen info om l/s, db eller osupptagningsförmåga.


  Vill du du eftersträva en fläkt som kan omsätta luften i rummet 2.5 ggr, har en högre osupptagningsförmåga, låg db så får du leta annanstans.

  Annars duger denna eller Ikea alla dagar i veckan.
  Ikea dessutom har ett eget test lab och get sina fläktar högsta betyg trots mer oljud, mindre luft volymer och osupptagningsförmåga.

  Man får man vad betalar för oftast, men samtidigt ska det passa ändamålet och plånboken.
  På tretti.se kanske du finner några Bosch/Siemens i bra prisklass?
   
 4. [SH]
  Elektroniktokig Nivå 5
  Varken Gorenjes eller Ikeas fläkt duger om de ska användas i en lägenhet med centralventilation. Gorenje diskvalificeras pga att man inte kan ställa grundflödet, Ikeas kan användas med kolfilter men lär vara kass även då.

  TS, ta en titt på Franke Tender exempelvis. Den finns i utförande för lägenheter med centralventilation. Besök en fackhandlare (Elon eller Electrolux Home) och förklara vad du behöver. Har aldrig fått hjälp i "elektronikladorna" när det gällt denna typ av "fläktar".
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka