Byggahus.se

Köksfläkt för centralventilation till IKEA-kök

 1. W
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Jag har beställt ett kök på IKEA som ska sättas upp i lägenheten hemma, där vi bor får man dock inte ha köksfläkt med motor, och några fläktar för centralventilation finns inte på IKEA.
  Väggskåpet som sitter över hällen är 80 brett och 40 djupt (tror jag), METOD heter det. Valde ett skåp för inbyggd fläkt.

  En sån här hade alltså varit perfekt http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30304613/ (UNDERVERK) om det inte vore för att man inte får ha fläkt med motor i lägenheten.

  Har fått kika på alternativ som inte är från IKEA alltså, och det är inte helt lätt att hitta fläktar med självdrag.

  Denna har jag hittat: http://www.luftbutiken.se/inbyggnad...an-emir-centralventilation-lagenhet-72cm.html

  undrar om den skulle funka att bygga in i ett 80-skåp från IKEA? Om jag fattat det rätt är skåpet från IKEA, som är till för inbyggd fläkt, inte ha någon bottenskiva alls?

  Alltså måste väl fläkten täcka hela ytan under skåpet för att det inte ska bli några springor, och denna fläkten jag hittat verkar vara smalare än IKEA:s variant. Blir det inte konstigt då, eller ska man "lappa igen" springorna med passbitar?

  Förvirringen är stor just nu, tacksam för alla råd ni kan tänkas ha!
   
 2. Andreas_kalmar
  Renoverare · Nivå 11
  Kan du inte ta ikeas fläkt och ta ur motorn antar att du har en central fläkt som håller ett undertryck i kanalen om jag inte har fattat fel?
   
 3. W
  Medlem Nivå 1
  Yes det är en fläkt på taket, men jag vill kunna ha ett spjäll som man kan öppna/stänga så det inte drar hela tiden
   
 4. Andreas_kalmar
  Renoverare · Nivå 11
  Då blir det nog bäst att anpassa stommen till en sån som va i länken under
   
 5. Ögonfröjd
  Medlem Nivå 6
  Kolla märket Franke de har sådana fläktar!
   
 6. F
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Ser att ämnet tråden är gammal men har precis samma problem, vill ha IKEA Underverk men demontera motorn. Blir det då så att den helt saknar spjäll och då är ständigt öppen? Vill helst ha en underbyggnad som passar till de grunda IKEA-skåpen, alla modeller jag hittar som inte är snordyra skjuter framstycket ut och ryms inte inom fläktskåpet.

  Min fråga är alltså om man kan demontera motorn (eller inte koppla in den) och få det att fungera för matglagningsvädring och även vid kommande OVK.

  Tack på förhand!
   
 7. R
  Medlem Nivå 4
 8. F
  Medlem Nivå 2
 9. R
  Medlem Nivå 4
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  Centralventilation brukar ju vara lite dåligt sug för en vettig köksfläkt så jag skulle överväga en kolfilterfläkt istället
   
  • Laddar…
 11. V
  Medlem · Nivå 6
  Monterade en kolfilterfläkt i en lgh med centralfläkt, frånluftsdonet sitter i passbit ovan fläktskåp, donet är motorstyrt 24v, som man öppnar när fläkten används.
  Killen som gjorde OVK tyckte det var en bra lösning
   
 12. G
  Medlem Nivå 1
 13. F
  Medlem Nivå 2
 14. R
  Medlem Nivå 4
 15. G
  Medlem Nivå 1