Byggahus.se

Köksdator

 1. P
  Medlem · 64 inlägg

  per_nordlund

  Medlem
  Hej,
  jag lägger in detta inlägg här, tror teknikforumet är lite för "tech"-igt...

  Jag har funderat en hel del på datorlösning till köket.

  Användningsområden:
  - Recept
  - Playrapport (svt.se)
  - Allmänt surf

  Önskemål:
  - Billig
  - Liten
  - Portabel
  - "Slabbsäker"
  - Snabb uppstart

  Borde inte en eee-PC (ca 3000 ny) från ASUS klara de flesta kraven och användingsområdena ovan. Man viker ihop den i standby och ställer den på högkant i fönstret-> Liten, snabb uppstart, portabel.

  Någon som vet om några bra tangentbordsskydd för datorer i köket?

  Eller finns det någon annan som haft samma önskemål och grundkrav och hittat den perfekta lösningen?
   
 2. gadu^
  Medlem · Västra Götaland · 2 064 inlägg

  gadu^

  Medlem
  Hade lätt skaffat en Asus eee för detta ändamålet.
   
 3. sandhall
  Medlem · 1 615 inlägg

  sandhall

  Medlem
  Ställa den i fönstret? Du tror inte att du frestar buset lite väl mycket då?
   
 4. pinebar
  Medlem · Stockholm · 2 783 inlägg

  pinebar

  Medlem
  Vi siktar på en liten Imac som köksdator.
  Fast den kan man ju inte direkt beskylla för att vara billig.
  Annars tror vi att man egentligen skulle försöka hitta något med pekskärm, typ HP Touchsmart PC så att man slipper tangentbordet. Men där gissar jag att prislappen inte heller är så kul.
   
 5. J
  Medlem · Västernorrland · 238 inlägg

  jakobnm

  Medlem
  I vårt kök blir det en PC som står i ett dödutrymme. Skärmen kommer att sitta på en arm i en grund nisch i väggen över en av köksbänkarna. Skärmen skall kunna dubblera som TV med inbyggd digitalmottagare. Samsung T200HD är den skärm vi funderat på (20"). Tyvärr har den inte någon möjlighet för standardmontering på väggarm så jag tar gärna emot förslag på något bättre.
   
 6. L
  Medlem · skåne · 401 inlägg

  lavin

  Medlem
  Varför inte gorenje och apples ikylskåp? Kylskåp + ipod touch + trådlöst och du har något att bita i! Man får nog dock vänta lite och den är nog inte billig heller =) http://www.gorenjegroup.com/en/news?aid=933

  Otroligt tramsig men jag skulle nog känna mig lite läckert futuristisk om jag kunde starta tvättmaskinen från datorn på jobbet. Varför jag nu nånsing skulle vilja det, men ändå. Lägga in ett morgonprogram, klart med bästa spellistan som drar igång i köket samtidigt som kaffebryggaren hostar igång, lamporna dimrar upp och bilvärmaren startar.

  Sen är alla mina i-landsproblem glömda och jag kan äntligen leva som kalle anka i husvagnen på julafton.
   
 7. AstaS
  Medlem · Småland · 1 005 inlägg

  AstaS

  Medlem
  Vi använder idag vår bärbara i köket. Har funderat lite på att ha en liten "terminal" i köket trådlöst mot en annan PC och en skärm på väggen med ett tangentbord på en hylla under. Men det blir nog fortsatt bärbara datorn. Det finns inte någon vettig plats för en terminal, eller skärm för den delen, i vårt nya kök.

  Dator i kylskåp etc är definitivt inte min grej. Jag gillar aldrig när en viktig grej skall vara beroende av en annan. Dvs när kylskåpet alternativt datorn går sönder finns det en risk att båda måste bytas. Eller så står man där med en kyl om fyra år med en fullkomligt meningslös elektronisk pryl i.

  Som svar på din fråga tror jag att den datorn du valt är alldeles utmärkt. till det du vill ha den. Att mellanlaga i fönstret tycker jag dock inte är någon bra idé. Både stöldrisk och risk för värme från solen. En bärbar dator borde du väl kunna få in på en hylla någonstans?
   
 8. J
  Medlem · Västernorrland · 238 inlägg

  jakobnm

  Medlem
  Jag tror knappast den lösningen kommer att kännas futuristisk om fem år, och längre än så vill jag att mitt kylskåp skall hålla. Däremot ser jag fram emot den dagen när det finns ett standardiserat kommunikationsprotokoll för alla köks/hem-maskiner att kommunicera med varandra och med internet och köks-PC. Och den dagen jag i min köksdator kan lägga in ett recept som i detalj styr ugn och häll. Och den dagen matförpackningarna är RFID-taggade så att datorn vet vad som finns i lager i kylskåpet och skafferiet utan att jag behöver göra någon manuell registrering.
   
 9. gadu^
  Medlem · Västra Götaland · 2 064 inlägg

  gadu^

  Medlem
  Helt off-topic, men den dagen kommer vara ett genombrott i effektivitet när det gäller att storhandla varannan vecka.
  Men man kan ju semi-automatisera det med streckkods läsare som man scannar produkterna innan man stoppar in dem i kylen. Sen scannar man av dem när man slänger den tomma förpackningen. Borde ju inte ta så många extra sekunder per produkt.
   
 10. P
  Medlem · 64 inlägg

  per_nordlund

  Medlem
  Jovisst, den ska kamofleras.

  Jag kom på ytterligare ett användningområde som jag brukar smådrömma om, och det är att ha "familjekalendern", dvs kalas, simskoletider, födelsedager etc online och alltid lättåtkomlig. Online innebär att man bara skickar en "inbjudan" till kalender tex när man sitter på jobbet, så ligger det sen i familjekalendern. Typ Google Calender alltså. Men då måste datorn verkligen vara snabb att starta upp för att det ska vara praktiskt... Optimalt kunde bilden "frysas", men nu drömmer jag nog åtminstone om kravet "billig" ska få vara kvar...
   
 11. M
  Medlem · Funäsdalen · 721 inlägg

  Mellanbarn

  Medlem
  Jag kan också lägga in länkar. :) Behövs ju lite fler prylar än ett tangentbord.

  http://www.elektronix.se/Produkter/Panel-PC_og_LCD-skjermer/Panel-PC_og_LCD-skjermer

  Har för jobbets räkning tagit in pris på några och om man klarar sig med begränsade prestanda och liten skärm (=tar liten plats) så överaskade dom mig med lågt pris.
  Men man får nog mer prestanda för pengarna med en vanlig bärbar, inklusive de tidigare nämnda.

  Och jag tänker inte avslöja vilket pris jag fick. Jag skulle dessutom ha 30 stycken så kan ha varit en viss rabatt inblandad :rolleyes:
   
 12. S
  Medlem · Skaraborg · 284 inlägg

  Spoon195

  Medlem
  imac, lätt, med blåtand tagentborg och mus, trådlöst internet. inga sladdar inget krångel men framförallt snygg.
   
 13. stiga
  Medlem · W · 359 inlägg

  stiga

  Medlem
  Lägger hällre pengar på bättre köksgrejer än att ge Apple mina pengar :D
   
 14. 7310070025302
  Medlem · Stockholm · 297 inlägg

  7310070025302

  Medlem
  Om det är en "eee" du funderar på, skulle du kanske titta lite närmare på en "eee box": pytteliten, nätdriven, trådlös och med Vesa-fästen för upphängning på väggen, bakom en lcd-skärm eller t.ex. på insidan av en kökslucka.

  Bara att komplettera med skärm på väggen eller t.ex. innanför en vitrinlucka och ett "slabbsäkert" tangentbord.

  http://www.datormagazin.se/tester/article317578.ece
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.