Byggahus.se

Kök på OV

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  tar risken att bli "idoit"-förklarad här...vi planerar att bygga ett 1 1/2-planshus, och funderar givetvis på planlösningar fram och tillbaka.

  En av alla de idéer som avhandlats gäller på vilken våning man placerar köket. Varför är det ingen som placerar kök/vardagsrum/matplats på OV? Är det så jobbigt att gå upp med matkassarna/ner med soporna, eller finns det några andra uppenbara skäl? Antar förresten att man också måste försöka tänka efter hur ofta man dricker kaffe/äter på uteplatsen

  Själv kan jag se flera fördelar med tänket: sovrummen blir bättre - och närmare tvättstugan på BV , där det i regel också är svalare. Likaså är det lättare (för den som nu föredrar det) att åstadkomma en luftig planlösning i köks/matrum/vardagsrumsdel på OV där man t ex kan ha öppet upp i nock (bortsett kanske från själva köksdelen) utan att tappa boyta. Slutligen tycker jag att ev. vacker utsikt (vilket vi hoppas på från OV) kommer bättre till sin rätt om den "accessas" från kök/matplats/vardagsrum än om den gör det från sovrumsavdelningen. I vårt fall funderar vi också på en hyfsat stor balkong vilken vi tror vi skulle nyttja mycket mer om den låg i anslutning till kök mm.

  Synpunkter mottages tacksamt.
   
 2. H
  Medlem Nivå 7
  Jag kan bara säga att för min del går alla hus med kök på övervåningen helt bort. Om det inte handlar om soutteränghus. Jag vill ha direkt utgång till trädgården från köket, eller iallafall nära från köket till en utgång. Jag vill ha nära till uteplatsen när vi grillar. Jag vill snabbt kunna komma ut till barnen som leker på tomten när jag lagar mat. Jag vill kunna smita ut till trädgårdslandet och hämta persilja.
   
 3. F
  Medlem Nivå 6
  Jag har köket på övervåningen idag och avskyr det, håller därför på att flytta ned det.

  Precis som föregående talare så är det ett attans bärande på allt genom hela huset när man ska ut med saker till trädgården. Naturligtvis ska allt annat alltid bäras upp och sedan ner, vilket är slitigt.

  Enda fördelen som jag ser det är att det blir en bättre utsikt från matbordet eftersom man är en våning upp ;).

  /Magnus
   
 4. A
  Medlem Nivå 7
  soutteränghus måste vill va rätt bra för eran del? Då kan ni ju ha allt det ni ville ha men slippa släpa tunga kassar osv..
   
 5. B
  Medlem Nivå 3
  Jag tror inte att man får bygglov nuförtiden om man inte har kök och ett badrum på entreplan.
  Jag är inte säker, men nuförtiden är det bäst att kolla upp allt innan man drömmer iväg;)
   
 6. Ella
  Medlem Nivå 6
  Så är det. För att det ska vara lätt att handikappanpassa bostaden ska kök, toalett med (minst) dusch och svängrum för en rullstol finnas på bottenvåningen. Det ska också gå lätt att iordningställa ett sovrum/sovutrymme på bottenvåningen.

  Kanske går det att ha någon form av pentry nere och köket uppe. Men själv skulle jag avstå!
   
 7. Snailman
  Medlem · Nivå 16
  jag har souteränghus idag, men har ingången i 'källardelen' så får släpa kassarna ändå...

  Detta är en av anledningarna jag ska bygga nytt, men då ha köket i bottenvåningen
   
 8. T
  Medlem Nivå 3
  Hejsan,
  bor själv i sutteränghus med huvudingång nere ( där ligger också vardagsrummet ) och kök på ovanvåningen med utgång till uteplats på baksidan. Var lite skeptisk mot detta när vi köpte huset, men det har funkat sååå bra!
  När barnen var små hade man köket på samma våningsplan som deras sovrum och man kunde ha ett någorlunda städat vardagsrum en trappa ner. Nu när de är tonåringar kan vi "vuxna" sitta uppe i köket ( som är stort ; ca 30 kvm ) medan de yngre sitter en trappa ner och tittar på TV , lyssnar på stereo, TV-spel etc utan att störa varandra ! Guld värt!!