Byggahus.se

Knivslip köksknivar

 1. nanowire
  Hobbysnickare · Nivå 19
  Ok, det var ju ganska överkomligt, tyckte du skrev tusenlappen i ditt inlägg.
  Gersåg är ofta ett effektivt hjälpmedel, svårt att på frihand med ögonmått pricka tex precis 44,5 grader i ett exakt vertikalt snitt utan möjlighet att göra om vilket är det som kan behövas för att inte ge fula glipor. När man slipar/bryner en egg är kraven som tur är inte sådana (för att uppnå skärpa vill säga, för den perfekta reproducerbarheten för en som tillverkar knivar kan det så klart vara det) :)
   
  • Laddar…
 2. Bart
  Medlem · Nivå 9
  Min kompis som är kock till yrket stod en bra stund i mitt kök för flera år sedan och beklagade sig över slöa knivar. Jag frågade då vad mer jag kan göra utöver att använda knivstålet. Så fort brynet är ledig ska jag visa sa han.

  Jag förstod ingenting, utöver knivstålet hade vi inget bryne, och det var inte upptaget. När min kompis så druckit upp sitt kaffe ur min gamla slitna mugg vände han upp och ned på muggen och slipade kniven på undersidan till förnämlig skärpa. Så oavsett vilket verktyg du har tror jag mer på att veta vad man gör snarare än att ha rätt verktyg.

  Jag har aldrig varit bra på att slipa knivar, rent usel faktiskt. Så jag använder alla hjälpmedel jag kan hitta.
   
 3. S
  Medlem · Nivå 13
  Det ska dock poängteras att ska man slipa knivar med finare brynen så lär man göra det från start varje dag. Att ha en gammal hackig kniv och tro att man kan få den som ny med bara ett bryne blir bara besvikelse.......Då lär man få den slipad av proffs först och sen bryna varje gång man använt den. Då kan man hålla skärpan uppe.
   
 4. G
  Medlem Nivå 6
  Lite förtydligande angående brynen.
  Ett bryne, primärt ett stålbryne, slipar inte kniven i någon egentlig mening, den reser bara eggen. När en kniv använts en del så viker sig eggen en smula vilket ett bryne rätar upp. Eggen blir däremot inte vassare.

  Ett bryne med diamant eller keramik däremot slipar, d v s avverkar material från kniven på samma sätt som en sten. Själv har jag ett keramisk ovalt bryne som jag använder ungefär varannan dag/gång på kniven och håller då ungefär samma vinkel som när jag våtslipar på sten.

  Men om man ständigt "slipar" sina knivar på kaffekoppar, spisplattor, eller som jag själv brukar göra i andras kök, dra en egg mot ryggen av en annan kniv för att räta upp eggen en smula, ja då blir ju eggen såklart lite som en såg till slut och börjar riva sönder köttet i stället för att skära det.
   
 5. nanowire
  Hobbysnickare · Nivå 19
  Håller med dig om det mesta utom kanske det om kaffekoppen. Beroende på vilken sorts porslin det rör sig om kan köksservisen ge allt från medel till superfin avverkning :D
   
 6. Alltgår
  Medlem · Nivå 10
  Det var bara vinkelguiden och stenhållaren då. Kostnaden för stenar tillkommer, men de behövs ju oavsett liksom.