Byggahus.se

Knarrande trappa - fel åtgärd av entreprenören?

 1. B
  Medlem Nivå 4
  Hej,

  jag har en trappa med plan- och sättsteg i ek i ett nyproducerat hus. Huset byggdes 2013 och har i princip sedan starten haft knarr och knäpp i trappan (samtliga steg). Jag tycker mig t.o.m. känna att vissa av planstegen sviktar när jag går. Jag har läst flera trådar om detta och vilka åtgärder man kan göra.

  Vi reklamerade förstås och fick så småningom under 2015 en åtgärd på trappan av en "trappspecialist". Jag var inte hemma när det utfördes så jag vet inte vad de gjorde men resultatet ser jag. De verkar inte ha satt om trappan, för skruvarna sitter i samma skruvhål i sättstegen. Det man däremot har gjort är att klämma in två bitar av nåt gummimaterial upptill på varje sättsteg (in i falsen på plansteget).

  Jag hade nog väntat mig att de skulle spänna om trappan ordentligt och skruva fast sättstegen i en ny position. Nu kan ju plansteget fortfarande röra sig i och med att det bara stöds på ett par punkter och dessutom av ett mjukt material.

  Åtgärden hade inledningsvis viss effekt men såhär ett år senare är knarret tillbaka på väcka-bebis-nivå (om man inte är ninja).

  Min fråga: Är det en korrekt åtgärd att göra på det här sättet?
  Och mer juridiskt: Vilken rätt har jag att reklamera en åtgärd på en reklamation som inte håller måttet?

  Vid efterbesiktningen menade besiktningsmannen att man får acceptera visst knarr i en trätrappa (men det har ju sedan dess tilltagit också). Jag har också varit på besök i flera likadana hus i grannskapet och de trapporna är helt stumma och knarrfria.