Byggahus.se

Knäckt bärlina/mittbalk fritidshus

 1. K
  Medlem Nivå 2
  Hallå!

  Min flickvän äger ett hus där mittenbalken/bärlinan har knäckts av på mitten, och hela huset lutar nu.
  Hon äger huset tillsammans med sitt ex och de vill givetvis bli av i huset men måste åtgärda felet/felen innan de kan sälja det.

  Vi har tagit ut offerter för att kolla upp en pris men det slutar alltid på samma sätt, de kan INTE lämna något pris på vad som behövs göras.

  Huset är byggt på 3 olika grunder varav den ena är berg, vilket gör att huset rör sig på ena sidan medan det står helt stilla på andra sidan. Ju längre tiden går dessu fler blir problemen.

  Vi har funderat på vad som blir minst ekonomisk förlust, sälja huset som det är ENDAST för tomt värdet, riva ner och bygga nytt (känns för kostsamt bara för att sälja det) eller som sagt att åtgärda det. Men efter att 5-6 offerter bara tvärvänt/inte kunnat ge något pris, känns det hela väldigt hopplöst.

  Är det någon som vet hur man kan bära sig åt? Min flickvän vill ju givetvis komma ren ur hela grejen och inte få något samtal om 3 år om något problem som uppstått och som hon måste stå för. Hon vill ju visa upp alla felen och visa vad som behövs göras, och gärna ha någon form av prisuppgift till eventuell köpare.

  Frågan är ju, vem skulle möjligtvis vilja köpa ett hus som man vet att det är ett flertal fel på och hur hittar man den köparen? Rimligtvis kanske någon firma som tar sig an sånt här, köper det för en billig pengar och sedan knackar ner och bygger nytt?
  Finns det något annat man kan göra eller någon annanstans man kan få hjälp?!

  Vi har hållt på nu i snart 2 år och börjar bli väldigt jobbigt att hålla på att släpa dit olika firmor som inte lämnar några besked, mäklare som bara skakar på huvudet, jurist osv. Speciellt när huset ligger 1½ timme ifrån där vi bor idag.
   
 2. N
  Medlem · Nivå 12
  Vad är priserna på hus i området? Vad kostar en tomt?
   
 3. H
  Medlem Nivå 8
  Snabbast är ju att sälja med friskrivningsklausul och informera om skadorna på huset som finns.
   
 4. K
  Medlem Nivå 2
  Mäklaren värderade tomten till drygt 500.000 med huset kvar..

  Ja men då måste fortfarande lyckas få tag på någon som är villig att köpa ett hus. Vart hittar man såna köpare? Ingen mäklare vill ju hjälpa till... :/
   
 5. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Var i landet ligger huset? Här omkring har jag själv tittat på "ruckel" så nog finns det mäklare som tar sig an detta också - men det beror säkert på förutsättningarna.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Det låter ju på reaktionerna från byggare och mäklare som att huset som sådant är räddningslöst förlorat.

  Annars finns det firmor som sysslar med grundförbättringar, pålning osv. Som nog kan rädda ett sådant hus. De pålar för de delar som sjunker, och kan även lyfta upp delar som sjunkit. Men det kanske blir orimligt dyrt? Den knäckta mittbalken tror jag är en mindre kostnad i ett sådant projekt. Just den borde man kunna byta ut för några tiotusenlappar. Men det löser ju inte det grundläggande problemet.

  Men om mäklaren värderar tomt med rivningsobjekt till 500 000, så bör man fråga sig vad tometen med utförd rivning kan vara värd. Det kan ju vara så att du kan hitta ngn. skuttfirma som kan riva för en låg kostnad.
   
 7. K
  Medlem Nivå 2
  Huset ligger i Gnesta ca 1 timme söder o Stockholm.

  Huset går att rädda och är inte så komplicerat som det verkar men de offerter som varit ute har inte velat ta se sig an det "ifall andra problem skulle uppstå" alternativt att det skulle bli jättedyrt. Tror mer det handlar knep mycket slit för pengarna. Men skillnad vore kanske om de själva kunde sälja det och tjäna en slant på det.

  Första offerten erbjöd sig till och med att köpa det men vi ville invänta fler svar då det var den första som var sedan dess har vi inte fått tag på honom igen då han inte befinner sig i sverige
   
 8. N
  Medlem · Nivå 12
  Nästa fråga, tomten( + hus) är värderad till 500tkr. Finns det några lån, vad har de köpt huset för etc etc.

  Se det krasst ekonomiskt tror jag hjälper.
   
 9. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Knäckt bärlina/mittbalk låter suspekt.
  Hur har det kunnat hända/utlösande orsak?
  Antar att det är fråga om bärlina i golv, och att det är torpargrund?

  Förefaller finnas två huvudalternativ:
  1) Hemsnickrat bygge med underdimensionerad bärlina/felaktig montering el likn.
  2) Fuktskadad grund på riktigt, dvs inte bara lite mögel utan röta. I så fall kanske också hussvamp, husbock el hästmyror har hjälpt till med förloppet.

  Om hela huset lutar så kan det ju också finnas åtskilliga följdskador. För mig låter det som att hela huset mer el mindre behöver plockas ner/isär för att säkra stommen/den bärande konstruktionen, samt VA och ev tätskikt mm.

  Det måste finnas en orsak om flera firmor backat och vänt i dörren.

  Det behövs mycket mer fakta om man ska kunna bistå med mer handfasta tips/råd. Nu blir det mest spekulering, vilket iofs är roligt, men det hjälper nog inte dig så mycket när du snabbt vill ha handfasta tips på åtgärder/minst smärtsamma lösning på problemet.
   
 10. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Enklast och minst bekymmersfritt är som sagt att sälja det som det är, med friskrivningsklausul. Lägg ut tomten på blocket för 500.000 och se vad som händer, svårare än så behöver ni ju inte göra det. Er bank kan hjälpa er med det juridiska när ni ska skriva köpeavtal för några tusenlappar.
   
 11. K
  Medlem Nivå 2
  De köpte huset för 1,7 och har nu 1,5milj kvar på lånet därav lite surt att sälja för 500k

  Huset byggdes av den förre ägarens pappa så sent som 98/99. Bärlinan är både underdimensionerad och husets bakkant står på torpargrund och framsidan står på berg. Det är inte heller dränerat så antagligen har husets lutning kommit från att vatten lagt sig under husets plintar och sedan när isen smält sprängs den och grus/småsten och dylikt rinner ner under dem.

  De firmor som har erbjudit sig att hjälpa vidare har begärt belopp på upp till 20k för att åka dit en dag och mäta upp med laser för att hur man ev, kan lyfta upp huset.
  En firma ville ha 200k för att ta dit en kran och lyfta upp huset för att SEN kunna ge en offert på att åtgärda det. Vi sa då att det enklaste och billigaste vore om man skulle lyfta huset med hjälp av domkrafter en liten bit i taget, men det tyckte inte dom...
   
  Redigerat 6 maj 2015 21:43
 12. N
  Medlem · Nivå 12
  Oj då, det är ju lite andra siffror helt plötsligt.

  Att lyfta lite med domkrafter för att få det i våg och sen byta bärlina är ju inga problem det borde varje större firma kunna fixa på 1-2 veckor.

  Det kanske handlar om att ni måste speca exakt vad det är ni vill ha gjort.

  Exempelvis;

  1. Mät upp felet.
  2. Justera höjdfelet med domkrafter.
  3. Byt bärlina.

  Allt utöver det görs efter överenskommelse för en timpeng om X kr.
   
 13. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Lägg upp lite bilder så kan du få bättre råd vad som behöver göras, och hur mycket arbete det är.
   
 14. A
  Medlem · Nivå 19
  Spontant känner jag att när flera firmor är så svävande i åtgärder så låter det som att man misstänker större problem med själva grunden, dvs det räcker inte med att bara lyfta stegvis och åtgärda lutning samt trasig bärlina.
  Att göra enklaste åtgärd med att byta bärlina och räta upp huset om grunden är felaktig kan senare leda till krav från köpare om man inte kan friskriva sig. Om man upplyser om tidigare problem utan friskrivning kan det istället bli svårsålt eller till lågt pris om man ser det som ett riskobjekt.

  För att komma vidare så behöver ni ta en initial kostnad för att få förslag på åtgärd, sedan får ni besluta om ni ska åtgärda eller sälja i befintligt skick utifrån omfattning och kostnad.
   
 15. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Ja, den trasiga bärlinan är nog ett mindre problem än den bristfälliga grundläggningen. Åtgärdas inte den så kommer huset sätta sig igen. Med de problem som AndersS är inne på.

  Men man borde kunna anta att ett försäljningspris i vart fall inte hamnar under de 1,7 som huset köptes för om felet är åtgärdade. Med andra ord går det grovt att säga att det går att lägga upp till en miljon innan det blir en lika stor förlustaffär som att bara sälja tomten för 500 tkr.