Byggahus.se

Kmp drag. Värför ryker den ?

 1. B
  Medlem · 73 inlägg
  Har en Kmp Mysinge med drag och är nöjd med det mesta. En sak irriterar. Ju högre pelletsmatning ju mer den ryker värje gång den startar. Förbränning ser ut att funka bra. Ingen nedsotning av glasrutan. Ställer jag in den manuellt med 60 procent matning och på högeffekt ryker den i cirka 15 minuter när det är 5 grader kallt. Ställer jag in den på automatläge ryker den i en 30 minuter vid 80 procent matning och slutar inte av förrän rökgastemperaturen komma upp över 150 grader. Jag har testat att byta pellets men med samma resultat. Min tanke är eftersom förbränningsluften tas utifrån att det är kanske vattenånga som man ser, men värför det ska vara beroende av matningen förstår jag inte , särskilt när kmp har sagt att det ska bara ryker vid start i ett par minuter. Som jag förstår kyls också rökgasarna av uteluften så det kan vara på grund av det att den ryker. Kan det vara kondens i rökgaskanalen som ska brännas av ? Eftersom kaminen funkar bra i övrigt spelar det inte så stor roll för mig själv att det ryker , men mina radhus grannar börjar titta lite snett på mig. Tycker annars draget är bra uppfinning . Finns det någon som förstår fysiken bakom detta rykandet ?
   
 2. H
  Medlem · 27 inlägg

  he-peter

  Medlem
  Hej,

  Kan det möjligtvis vara fukt från pellets? Då kann det ju har ett sammanhang med matningen och mängd av pellets.

  Har själv en KMP Lilla frö. Kör den på 32% matning. Rökgastemperatur runt 90 grader.

  Jag undrar, om du har en matning på 60% eller 80%, hur mycket pellets förbrukar din kamin då? Blir der två säckar per dygn?
   
 3. B
  Medlem · 73 inlägg
  Hej
  Det var min första tanke att det var fukten så jag prövade en annan sort med samma resultat. Det låter som du har för låg rökgas temperatur. Hur ser det ut i rökgaskanalen ?
  Jag hade så låga temperatur i början och det bildades tjära i kanalen på grund av för låg förbränningstemperatur. Min kamin förbrukar cirka en säck pellets på två dygn vid noll grader ute. Jag har den inställt på 21 grader vid start och 24 grader stopp. Jag bor i radhus och inte fristående villa. Kan tänka mig det spelar roll.
   
 4. H
  Medlem · 27 inlägg

  he-peter

  Medlem
  Hej,

  Ok, jag skall kolla i drag/skortstenen och testa lite med olika inställningar.

  Flammtemperaturen ligger på ca 320 grader.

  Jag har den inställt på 25 grader, så den i praktiken aldrig pausa. Den värme en 70 tals villa på 220m2. Med den placeringen vi har valt, hamna rummen på mellan 22 grader (nedervånigen) och 16 grader (gästrum på övervåningen). Ingen annan värme används.

  Som sagt, den går dygnet runt, me förbrukar 1 säck per dygn. Känns lite mycket tycker jag.

  Räknar man kW istället, så är det ju "bara" en effekt på 3kW. Så det verkar ju helt ok.
   
 5. B
  Medlem · 73 inlägg
  Det låter rimligt med ett så stort hus. Min kamin går av och på kanske 6 till 8 gånger om dygnet och värme hela huset , lägst 18 grader i sovrummet längst bort. Kostade under 4000 kr förra vintern , blir kanske det dubbla i år. Har räknat att en säck pellets får kosta 110 kr för att motsvara min nuvarande fast elpris på 52 öre.
   
 6. H
  Medlem · 27 inlägg

  he-peter

  Medlem
  Hur ser det ut med rökgasfläkt och undertryck hos dig?

  Hos mig ligger rökgasfläkten på 70% och undertryck på runt 85 P.
   
 7. B
  Medlem · 73 inlägg
  Hej
  Undertryck varierar lite men runt 80 . Rökgasfläkten 50 % vid högeffekt och 35 lågeffekt.
   
 8. B
  Medlem · 73 inlägg
  90 % matning hög och 45 låg.
   
 9. H
  Medlem · 27 inlägg

  he-peter

  Medlem
  Hej,

  Hur ofta måste du tömma brännakoppen?

  Min Lilla Frö går ju som sagt dygnet runt. Efter en dag senast måste jag tömma brännakoppen, annars blir det mycket sot på glaset.

  Brännakoppen är då rätt så full med sintrat aska. Återförsäljaren säger, det är pga den typen av pellets jag använder.

  Hur är dina erfarenheter?
   
 10. B
  Medlem · 73 inlägg
  Min Mysinge går aldrig dygnet runt så det är svårt att göra en exakt jämförelse. Sedan en tid tillbaka har jag prövat med 64 % matning och 50% rökgasfläkt och efter ett par dar har jag bara vit/grå yta på glaset , som det ska vara. Ibland kör jag typ 48% matning och 35 % fläkt och det funka nästan lika bra. Jag har har fått för vana att tömma brännkoppen varje dag oavsett mängd aska. Jag tror inte det är bra att hålen i brännkoppen hamnar under askan. Jag användar fågelfors pellets köpt på Bauhaus och ibland SCA . Funkar lika bra båda två. Inte överdrivet mycket sintrat.
   
 11. B
  Medlem · 73 inlägg
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.