Byggahus.se

Klinkersrengörning...

 1. D
  Medlem · 180 inlägg

  Dadde

  Medlem
  Jag håller på att lägga klinkers i vårt nya kök. 30x60-plattor, svartmatta med mönster i så de ser "levande ut", inte schiffer.
  Nu till problemet: När vi lägger golvet så kommer det fix på plattorna som vi torkat av med våt trasa under arbetets gång, men nu dagen efter är vissa plattor inte så svarta längre utan lite fix finns kvar på dem. Har ni något bra tips på hur vi skall rengöra dem för att få tillbaka den svarta färgen, hört att det skall finas något klinkers-rengörningsmedel men vet inte så mkt om det.
  MVH/Dadde
   
 2. H
  Medlem · 28 inlägg

  hammerlake

  Medlem

  Re: Klinkersrengörning...

  Finns otal varianter av medel, den billigaste heter vatten,svamp, tid och handkraft om det är en hinna ni fått. På mitt kakel fungerade tvättsvamp och vatten jättebra. Är det "stora" klumpar fungerar färgskrapa bra innan tvättmomentet. Akta er för att använda fogkrats då den kan vara lite väl effektiv (lämnar spår).

  Vill ni ha kemiskt medel, åk eller ring till handeln där ni köpte klinker och kolla med dem. De vet hållbarheten i ert klinker och vilket medel som kan fungera. Sök därefter på nätet och få det billigare någon annanstans. :)
   
 3. Jesca_j
  Medlem · Västerbotten · 3 025 inlägg

  Jesca_j

  Medlem

  Re: Klinkersrengörning...

  Fix brukar vara lätt att få bort med en fuktig Scottsbrite (stavning?) eller liknande svamp, en vanlig fuktig disktrasa brukar också funka.

   
 4. D
  Medlem · 180 inlägg

  Dadde

  Medlem

  Re: Klinkersrengörning...

  Vi sliter och sliter, dock med litet resultat, använder svamp vatten, fogrent, men tyvärr sitter det fortfarande kvar. Nu går vi över till diskborste för att testa detta :)

  Här kommer ytterligare en fråga:
  Vi vill nog ha plattorna lite mörkare, gillar färgen skarpt när plattorna är våta, frågan är då hur vi kan göra de mörkare. Det är keramiska plattor Pizarra negro, med matt yta och ojämna på ytan. Någon föreslog stenolja???? Suger plattorna åt sig detta också så det blir lättare att få bort fläckar, så som man gör med granitskiva??

  MVH/Dadde
   
 5. ¤ akila ¤
  Medlem · Jönköping · 715 inlägg

  ¤ akila ¤

  Medlem

  Re: Klinkersrengörning...

  Det finns olika scotchbrite, har ni testat slipdukarna? Dom finns nämligen i olika hårdheter, mkt rivigare än dom 2färgade svamparna. Vi fick själva slita och en svamp räckte inte en till en platta medan duken iaf räckte till en halv kvadratmeter.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.