Byggahus.se

Klinkern reser sig!!

 1. E
  Medlem · 22 inlägg

  Ewa

  Medlem
  ??? Hjälp! Klinkern i vardagsrummet har helt plötsligt rest sig. Inte hela golvet, men två rader om ca 4 plattor. Förstår ingenting! Huset är byggt 2000. Gjuten platta med inbyggd golvvärme. Värmepumpen har ställt om till "sommarvärme", den meddelar "inget värmebehov och inget varmvattenbehov".

  Kan det vara det som är felet? Har plattan börjat ta åt sig fukt och det påverkar klinkern? Men varför reser sig klinkern? Materialet är ju dött (både själva plattorna och betongen under).

  Den enda stora förändringen vi gjort på sistone är att ha lagt marksten utanför alldeles nyligen. Det blir ju en del vattnande på markstenen då.

  Snälla, är det nån som varit med om nåt liknande eller som har nåt tips?
   
 2. M
  Medlem · 80 inlägg

  Megasen

  Medlem

  Re: Klinkern reser sig!!

  Har du knackat bort någon platta och kollat under?

  Matte
   
 3. E
  Medlem · 22 inlägg

  Ewa

  Medlem

  Re: Klinkern reser sig!!

  Nej, vi har inte knackat bort nån platta än. Har precis haft killen från Länsförsäkringar här och det var ett av hans tips. Enligt honom kan det finnas flera anledningar till varför det släppt. Ex, flytspacklet har släppt från plattan, de har inte använt tillräckligt med fix, de har lagt på för mycket fix åt gången så det hunnit torka innan man kommer med plattan, de har lagt plattorna dikt an mot väggen o.s.v. Han tyckte bara att det var konstigt att vecket kom mitt i rummet. Det borde ha kommit närmare väggen.

  Vi kommer att knacka loss en platta och titta. Sitter det inget fix kvar så tyder det på för lite fix, för torrt fix eller att golvvärmen gått på för tidigt. Hoppas att det inte är det sista för då gäller det ju hela huset... Vi hoppas på för torrt fix så att området är begränsat. Då går det att åtgärda ganska enkelt förutsatt att plattan fortfarande går att få tag på...

   
 4. A
  Medlem · 2 414 inlägg

  AndersG

  Medlem

  Re: Klinkern reser sig!!

  Mycket vanligt problem. I vårt gamla hus reste sig en hel rad plattor med en smäll en natt. Osaken var att bruket var för torrt då plattorna lades.

  Knacka försiktigt med knogen på plattorna och hör om det låter "ihåligt"
   
 5. E
  Medlem · 22 inlägg

  Ewa

  Medlem

  Re: Klinkern reser sig!!

  Mm, det gör ju det. Inte bara på de två raderna utan även runt omkring. Vi har gått runt och knackat i övriga delar av huset också, men där är det OK. Vi får hoppas på för torrt bruk/fix, så felet bara är begränsat till vardagsrummet.

  Vad gjorde ni åt det hela i ert hus AndersG?
   
 6. A
  Medlem · 2 414 inlägg

  AndersG

  Medlem

  Re: Klinkern reser sig!!

  Det var bara att knacka bort och lägga nytt (där det var löst)... Till råga på eländet fanns det inte samma kulör av plattor att få, så vi lade en så nära vi hittade. Det är ju i trapphuset så det var inte så farligt.

  I vårt fall hade byggaren gått i konkurs, men i annat fall hade vi stämt dem för fusk. Hur är det med er byggare?
   
 7. E
  Medlem · 22 inlägg

  Ewa

  Medlem

  Re: Klinkern reser sig!!

  Vår byggare = förra ägaren = en snickare. Han har byggt hela huset själv med hjälp av vänner (ett visst byte av tjänster...).

  När huset var klart år 2000 drog frun. Han försökte bo kvar, men tappade geisten. När vi köpte huset 2003 var det en hel del detaljer kvar att göra. Efter att ha drivit in 6000 kr av honom för fel på värmepumpen via kronofogden plus info från folk i grannskapet så tror vi (att vi vet) att han är mer eller mindre ruinerad. Det är således ingen större ide att processa med honom.

  Vi har några plattor kvar så jag hoppas att de räcker. Annars får vi väl ut och leta liknande plattor och hoppas på tur...

  Men som sagt, bara det inte är så att de slagit på värmen för tidigt. Men vi tror inte det. Övriga plattor verkar sitta.

  Men vilken grej...Jag hade i allafall inte räknat med att plattor skulle släppa!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.