Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Klassiska missar som upptäcks vid slutbesiktningen

 1. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Snickare och byggingenjör

  Ursäkta min synism, men jag tror allt handlar om att det kryllar av inkompetenta/korkade/slarviga människor. Och även de som är kompetenta/smarta/noggranna så har de ibland dåliga dagar. Det gäller såklart alla, hantverkare/byggherrar/konsulter/arkitekter osv. Och detta gäller såklart inte bara byggbranschen, men jag tror nog att den är lite extra utsatt. Till skillnad från till exempel en tandläkare så krävs det att många personer gör rätt sak i rätt tid för att slutresultatet ska bli riktigt bra. Men visst finns det branscher som har lyckats att få många människor prestera goda resultat effektivt. Ta bilindustrin som ett exempel. Den stora skillnaden är dock att bilar produceras på löpande band och varje arbetare återupprepar exakt samma moment om och om igen. Utifrån min syn på branschen så vill jag skriva om mina tips till er som ska bygga/renovera.

  - Läs på! Ni tycker säkert att ni inte borde behöva göra det men gör det ändå. Ni kommer tjäna på att engagera er och ni kan fatta bättre beslut. Sök på nätet efter böcker i ämnet. Det finns många bra som som till exempel riktar sig till hemmapulare och byggingenjörsstudenter. Alla går att förstå som nybörjare och gör att ni förstår hur branschen och tekniken fungerar.

  - Om ni absolut inte vill eller har tid att läsa på så är alternativet enligt mig är att köpa ett nytt kataloghus och skriva avtalet så att ALLT ansvar hamnar på husfirman. Så fort ni ingår avtal med flera parter ökar ert egna ansvar. Men även om ni vill lägga allt ansvar på en part så är det två saker ni själva måste/bör göra. Anlita två konsulter, en oberoende kontrollansvarig och en oberoende besiktningsman som båda två är specialiserade på småhusbyggen. Ta gärna konsulter från en annan stad så ni kan vara säkra på att dessa är objektiva. På så vis har ni ett bra utgångläge för att säkerställa att ni får vad ni betalat för.

  Men om ni inte vill köpa ett nyckelfärdigt hus får ni räkna med att engagera er och ta ansvar för bygget. Nedan följer tips för er som VILL engagera er i nybygget, eller även fastighetsägare som ska renovera sitt hus.

  - Sök efter entreprenörer som är specialiserade på det ni vill få utfört. Det finns en risk att hantverkare som påstår sig kunna allt kanske gör det för att de måste ta alla typer av jobb för att klara sig. Och även om de är duktiga så är de kanske inte lika snabba/prisvärda som de som är specialiserade. Sunt förnuft enligt mig.

  - Det finns ett stort fokus på att hantverkare ska vara snabba. Det kan krävas från byggföretaget som anställer personal såväl som byggherren som betalar för arbetet. Min erfarenhet säger dock att snabbhet ofta resulterar i lite eller mycket slarv. Om man hårddrar det så tror jag att man som person antingen är noggrann eller snabb (jag vet det finns såklart undantag). Jag tror faktiskt det är detta som många menar när de påpekar att man inte får ett slott när man köper ett vanligt hus. Som köpare är man som oftast benägen om att det ska gå fort så att prislappen blir mindre. Sen när det är dags att syna jobbet gnälls det på "fingeravtryck". Mitt tips, bestäm er för vilken nivå som ni vill ha och var tydliga med det när ni pratar med säljaren som lämnar pris. Säg till exempel att ni är väldigt petiga och att det bara är det perfekta resultatet som duger, säg att ni kommer reklamera minsta lilla fel. Det finns även möjligheter att skriva in högre krav på ytfinish i avtalet. Rådfråga en konsult så hjälper han/hon er att få med de rätta fack-begreppen i avtalet. En enkel liknelse kan vara att en skoda och en bmw kan ha exakt samma utrustning och material men finishen och kvalitetskänslan i bmw:n är förmodligen något bättre. Ta lexusreklamen som ett exempel. De framhäver verkligen att det endast är perfektion som är gott nog i deras produktionsprocess. Det syns såklart på prislappen.

  - Om ni anlitar en lite större firma, ställ krav på att få veta vilka hantverkare som kommer jobba med just ert hus. Det är viktigt att ni får bra kontakt med dem som faktiskt ska utföra jobbet och inte bara arbetsledare/säljaren som lämnar offert. Begär att få till ett möte med alla och berätta vilka förväntningar ni har. Kräv sedan att samma hantverkare ska vara med under hela bygget. En risk på en byggarbetsplats är omsättning på hantverkare. Ställ även kravet att du som köpare har rätt att utesluta enstaka hantverkare som inte sköter sig under resans gång. Var dock försiktig för det kan såklart skapa dålig arbetsmoral hos de andra hantverkarna.

  - Tänk på att hantverkare ofta är vanliga anställda som då och då är trötta på sitt arbete. Precis som kontorsråttan som facebookar lite väl mycket ;) Vi är trots allt bara människor. Det är inte fel att som byggherre anstränga sig för att hantverkarna ska trivas på arbetsplatsen. Snåla inte in på saker som gäller arbetsmiljön. Om ni tycker hantverkare är skitiga grisar som bara skräpar ned så kan det faktiskt hjälpa att förbättra arbetsmiljön så hantverkaren inte känner sig som en skitig gris. Jag har varit med om att få sitta i en unken skitig källare för att äta min matlåda. Ni fastighetsägare som anlitar hantverkare måste inse att ni till viss del blir deras arbetsgivare. Det finns såklart massvis som du som arbetsgivare kan göra för att få dina "anställda" att arbeta bättre. Förlita er inte helt på att byggfirman gör allt som krävs för tillskapa god arbetsmoral.

  - Ett sätt att få hantverkare som är lite mer drivna är att anlita seriösa småföretagare med gott rykte. Dessa kommer dock inte hitta dig, du måste hitta dem. Och ni måste vara beredda på att denna är uppbokad så ni får planera i tid. Dessutom kan det vara så att denne inte varken har tid eller lust att lämna ett fast pris. Men när det gäller renoveringar så är mitt tips att anlita just dessa hantverkare och låta dem gå på löpande räkning. Och om det ändå är en slarvpelle så är det lättare att kicka ut denne om det inte finns ett avtal som ger hantverkaren rätt att avsluta jobbet.

  Det blev mycket riktat mot fastighetsägaren, men det är faktiskt så att alla arbeten som ni låter göra på er fatighet är i grund ert ansvar oavsett hur mycket eller lite ni kan om bygg. Tänkt på det när ni köper hus och tror att det är samma sak som att köpa bil.

  Tack för du läste och lycka till med bygget :)
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Fredrik

  Man får också vad man betalar för, vill man inte betala nått får man inte samma kvalite.

  Vi gör byggbesiktningar, får vi inte det vi vill ha, får dom gå till någon annan.
  Kan vi inte göra 100% jobb så skippar vi det.
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Anders

  Många tror att det är hantverkarna som ska skapa huset, komma med tips och idéer och lösa konstruktionsproblem. Sanningen är att det är faktiskt byggherren, och om han/hon inte har kunskapen måste då denne anlita en sakkunnig som instruerar, gör handlingar osv till hantverkaren. Hantverkaren är där för att utföra ett arbete t.ex. bygga en stomme, isolera, dra rören osv. alltså normalt inte ta ett helhetsgrupp över beställarens bygge. Programmen på TV med typ "Fuskbyggarna" visar tyvärr naiva människor som tror att de gjort världens klipp och anlitat en mindre "småskuttare" för att bygga deras drömhus till under hälften av vad det borde kosta. Kan man inte, ska man låta bli! Man borde införa en kortare utbildning om hur man blir byggherre och vilket ansvar man har, checklista och värdefulla tips. Genom att vara en påläst och engagerad byggherre (beställare), ha en duktig, erfaren och sakkunnig (byggkonsult etc) samt en rutinerad kontrollansvarig kan man säkert minimera problemen bland villaentreprenaderna. "Bygga nytt är att lämna något efter sig"
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Fredrik

  Tror att mycket bottnar i att hantverkare idag saknar något som heter YRKESSTOLTHET.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.