Byggahus.se

Klarar sig obehandlad träfasad över en vinter?

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Vi är i startgroparna att dra igång ett nybygge.

  Vi vill gärna måla fasaden med slamfärg, vilket alla husleverantörer vi pratat med än så länge sagt att de ej kan leverera, dock så kan man få fasaden obehandlad mot ett pristillägg.

  Om man grovt följer de produktionstider vi fått som skulle det innebära att stomresning skulle ske nångång i okt-nov.
  Om det blir så att stomresningen gör så sent på året att det är för kallt att måla, är det då total katastrof att låta fasaden stå obehandlad tills det blivit varmt nog att måla på våren?

  Får lite olika teorier ang detta när man söker runt på nätet, vissa hävdar 14dar sen duger bara virket till att elda med. Andra säger att det bara är en fördel att det stått obehandlat ett par månader när man sen ska måla med slamfärg. Samt olika varianter där imellan.
  Vem ska man tro på tro på tro på, när? Som DiLeva sjöng så fint...

  Tacksam för era teorier i ämnet.
   
 2. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Tro på att det är lugnt om det står omålat över vintern, det är ingen fara alls.

  Viss mikrobakteriell påväxt kan det bli, synlig eller osynlig, Men den har alla träfasader om inte annat på insidan i luftspalten.
  Påväxten har ingen betydelse för hur länge din fasad kommer hålla.
   
 3. P
  Medlem · Nivå 10
  Beror ju lite på vad vi får för vinter, jag hade några omålade brädor på mitt hus över vintern och de såg sådär roliga ut när det var dags att måla igen på våren.

  Men jag ser inte riktigt problemet, det är väl bara be husleverantören om att få panelen fraktad till lämpligt ställe där man kan måla den i förväg?
  Om de kör ut panelen i augusti och du målar den där och lagrar den på lämpligt ställe till stomresningen.
   
 4. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Våran granne byggde vårgårdahus och dom ordnade slamfärgad panel. Den behövde iof målas en gång till för täcka spikar mm.
   
 5. E
  Medlem · Nivå 11
  Om man ska måla med slamfärg så brukar rekommendationen varar att huset SKA stå en vinter omålat innan målning. Anledningen är att färgen sitter bättre om fibrerna i virket få resa sig lite innan det målas.
   
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Skojar du?
  Skall du behöva betala mer för att få omålad panel :p

  Vad jag läst, så skall man tvätta och borsta panel som stått obehandlad en längre tid,
  dvs det blir ett visst merarbete.

  Men jag har själv bara köpt grundmålad panel på sistone.
   
 7. K
  Medlem Nivå 1
  Hehe, jo visst

  Det blir enligt säljarna ett visst bök på linan i fabriken när det helt plötsligt måste tajmas in obehandlat virke till ett visst parti väggblock. Dock tycker man att det borde gå på ett ut med det lägre materialpriset?

  Alla 3 hustillverkarna vi valt ut att ha ett första möte med har sagt samma.

  Men ju mer jag läser ang detta desto lugnare blir jag, det verkar till o med vara gynnsamt att panelen fått "ta lite stryk" innan man målar med slamfärg.

  Tack för alla svar så långt (y)
   
 8. B
  Medlem · Nivå 15
  Nej, det är ingen katastrof. Men vänta tills panelen torkat ut. Våren och försommaren ger som regel bättre måleriväder. Att måla och bygga i fukt, kyla och höstmörker är att utmana ödet.

  Bäst av allt är förstås att få panelen första gången både grundad och målad under tak hos en leverantör. Men - som du redan har märkt - är husfabrikanterna mer eller mindre fientligt inställda till allt vad slamfärg heter.
  Det beror på två saker -

  1. Att erbjuda alternativ fasadfärg skulle innebära att husfabriken måste byta färg i sin produktionslinje. Det skapar trassel och kostnader.

  2. Om fabriken levererar slamfärgad panel hinner husets garantitid inte löpa ut innan det är dags att måla om. Visserligen är detta fullt normalt, men en liten högljudd minoritet husköpare kommer troligen ändå att betrakta saken som fabrikationsfel. Om fabrikanten istället bakar in sitt byggnadsverk i plast kommer fasaden inte att säcka ihop förrän efter garantitidens slut. Vilket givetvis är till leverantörens fördel.

  DÄRFÖR kan man gott gynna de hussäljare som vill och vågar leverera med slamfärg.
  Det antyder ansvarsmedvetande och kvalitet.
   
 9. K
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla svar så långt, extra tack till billy_baver för ett mycket bra inlägg (y)

  Som sagt, ju mer jag läser på desto bättre känns det.
   
 10. U
  Medlem Nivå 1
  Det blir enligt säljarna ett visst bök på linan i fabriken när det helt plötsligt måste tajmas in obehandlat virke till ett visst parti väggblock. Dock tycker man att det borde gå på ett ut med det lägre materialpriset????
   
 11. K
  Medlem Nivå 1
  Visst kan man tycka det.
  Svårt för en glad amatör att veta hur mycket det ställer till i fabriken och lika svårt att veta vad de betalar för materialet dock.