Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

KL-trä - Bygga hus av korslimmat trä

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 895 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Korslimmat trä är stora skivor med hög hållfasthet som kan resas direkt, vilket ger ett snabbt husbygge i förhållande till att bygga i lösvirke. Du får också ett trärent, färdigt ytskikt på insidan. Här listar vi dess för- och nackdelar och vad du ska tänka på om du bygger hus med KL-trä.

  Du kan läsa artikeln här: KL-trä - Bygga hus av korslimmat trä
   
 2. I
  Hobbysnickare · Piteå · 6 inlägg

  IngetÄrOmöjligt

  Hobbysnickare
  Hur kan KL-trä klara sig utan isolering, undrar jag. En vanlig regel i en isolerad vägg blir ju en köldbrygga, som man försöker undvika genom isolering kors och tvärs, i flera lager. Hur kan KL-trä INTE bli en enda stor köldbrygga?
   
 3. A
  Medlem · Hallands län · 150 inlägg

  andreasge

  Medlem
  Huruvida KL-trä går att använda utan isolering eller inte beror delvis på vilka energikrav som gäller för byggnaden och en rad andra faktorer som spelar roll vid energibehovsberäkningen. Det finns exempel på godkända småhus byggda i massivt trä utan isolering men då krävs oftast mycket tjocka skivor samt väldigt effektiv uppvärmning. En KL-skiva i 5 lager är lufttät och bidrar till en energisnål byggnad med hög komfort. Generellt isoleras dock alltid en KL-stomme på utsidan.
  En annan sak som fortfarande är svår att beräkna är förmågan som massivt trä har att lagra värme. För att uppnå den goda effekten krävs dock max 60mm trä. Tjockare skivor än så är inte meningsfullt i det avseendet. Däremot krävs oftast ca 100mm tjocka skivor för att stommen ska bli bärande i en villa.
   
 4. MrJay
  Medlem · 887 inlägg

  MrJay

  Medlem
 5. Fadai
  Slöjdnörd · 952 inlägg

  FadaiPremiumikon: Hand

  Slöjdnörd
  Är smart att man kan bygga högt utan betong! Me like it.
   
 6. E
  Medlem · 234 inlägg
  Tycker att det känns som ett konstigt/dyrt sätt att bygga på om det inte föreligger speciella förutsättningar som är svåra att komma runt, tex tillgänglighet, lösvirke och ett par duktiga snickare får upp en stomme på liknande tid. Speciellt om man måste isolera huset externt.

  Även vanliga prefabväggar är både billigare och lika snabba.

  Men jag håller med om att det ger ett schysst resultat, om man gillar ytan invändigt på väggarna.
   
 7. Holger Gross
  Medlem · 12 inlägg

  Holger Gross

  Medlem
  Hej, du bör givetvis ha värmeisolering. En yttervägg av KL-trä kan utvändigt förses med isolerskivor av minerlull mellan reglar, liggande reglar vid stående träpanel, stående reglar vid liggande panelbrädor. Isolertjocklek och regeldimension beror på var i Sverige huset ligger. Det handlar om 45x95, 45x120 eller 45x145 c600.
  En ytterväggskonstruktion med KL-trä, isolering och träfasad bör förses med vindskydd utanpå isoleringen samt vertikal luftningsläkt 22x45 utanpå vindskyddet. Vid stående panelbrädor väljs sedan liggande spikläkt 28x70 c 600 (alt 34x70). Vid liggande panelbräder utgörs stående spikläkt av 28x70 c600 även som vertikal luftningsläkt.
  Det finns olika åsikter beträffande eventuell ångspärr. Den ska ju finnas på den "varma" sidan av en klimatskiljande träkonstruktion. Många anser att det kan räcka med att tejpa (specialtejp) springor mellan KL-träelementen, på utsidan, som ju är "varm". KL-trä fungerar som en fuktbuffert, d v s tar vid behov upp fukt (vattenånga) och avger vid behov fukt. Någon kondensrisk anses inte föreligga. Framtiden får utvisa. KL-trä är ju ett relativt nytt konstruktionsmaterial.
   
 8. I
  Nybyggare · Skåne · 87 inlägg

  igelkotten82

  Nybyggare
  Jag frågade på KL-trä till ett bjälklag i juli månad och någon leverantör kunde eventuellt leverera i februari. Min slutsats var då att i denna högkonjuktur så är leveranstiderna så långa att det är svårt att hantera. Och intresset från tillverkarna att leverera till småhus var också väldigt ljummet eftersom det rör sig om små volymer jämfört med flerbostadshus i mer eller mindre höga varianter som byggs som annars fyller ut den tillgängliga produktionskapaciteten för KL-trä.

  Hade varit intressant om artikeln tog upp aktuella leveranstider i byggindustrin. Kanske är ett bra ämne för en ny artikel som belyser nuvarande leveranstider av diverse byggvaror, värmepumpar, takplåt (fick själv precis en kalldusch där beställd Plannja trend takplåt skulle leveras efter 6 veckors väntan och nytt besked kom att på grund av materialbrist så kunde de inte leverera förrän i slutet av januari), vitvaror, fönster och så vidare,
   
 9. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 253 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Vårt hus har stomme av KL och "isolering" av Isotimber. Samma konstruktion som Anja och Filippa bygger med. Vi har dock platta med Leca balk och betong då den också är diffusionsöppen.

  Stora fördelen med KL stomme är att det gick fort att resa huset och det var helt fritt att placera fönster och dörrar utan att det behövdes några förstärkningar.
   
 10. W
  Husägare · Mälardalen · 1 585 inlägg

  witten

  Husägare
  Om man ändå ska sätta upp reglar på utsidan kan man lika gärna skippa KL-skivan. Det är bara onödigt användande av stora mängder trä. Prefabricerade regelväggar monteras lika snabbt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.