Byggahus.se

Kattvind, bärande vägg?

 1. E
  Medlem Nivå 4
  Jag har för avsikt att riva väggen in till en kattvind för att få ett större sovrum. Detta i ett hus från 1920-talet med brutet tak.
  Väggen till kattvinden sitter ca 60 cm ut från där taket möter golvet. Taket lutar brant och på längsta punkten är väggen ca 180cm. Mellan kattvindsväggen och taket sitter det råspont överallt. Själva kattvindsväggen är byggd av gammal plank och liggande råspont.

  Vad tror ni, bärande eller ej? Det känns konstigt att sätta råspont i tak och på sneväggarna och sedan bygga en bärande vägg till kattvinden, eller hur?

  När jag gjorde stickprov i de andra kattvindsväggarna finns det inga plank, endast liggande råspont. Och i ena hörnet av huset ligger trapphuset helt utan bärande "mellanvägg".
   
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Frågan är nog inte om "kattvindsväggen" är bärande, utom om takstolens stödben ingår i den bärande konstruktionen.
  Och det gör de troligen.

  Så du får titta på hur takstolarna är konstruerade och återkomma hit :)
   
 3. E
  Medlem Nivå 4
  Men är det inte konstigt att "stödbenen" inte är förankrade i själva takstolen?
  Man har ju satt råspont i tak och snedvägg, sedan har man byggt kattvindsväggen. Med skråsågade plan, ca 30 gradig lutning.
   
 4. Jojx81
  Medlem Nivå 6
  När man byggde hus på 20-talet hade man kanske inte byggnadsingenjörer med. I vårat hus från 1917-talet är det också plank i alla väggar, men väldigt klena takstolar och golvbjälkar. När vi tog bort våra kattvindar som du beskriver, förstärke vi takstolarna genom att slå på en 220 regel och tilläggsisolerade. Du behöver förmodligen göra nått liknade beroende på dina takstolar.