Byggahus.se

Kapsåg för snickeri

 1. H
  Medlem · Nivå 19
  Vad har folk för kapsågar i snickerier numera?
  Nu talar jag om kapning av grövre bitar där de vanliga lätt byggda kapsågarna som annars används på byggen inte räcker till eller blir för klena i stommen.

  Då jag gick i yrkesskola använde vi en radialarmssåg men jag uppfattade den som väldigt onoggrann. Litet farlig dessutom för klingan drog ju upp sig själv på arbetsstycket och stommen fjädrade.

  Så finns det ju kapsågar som ser ut som bordscirkelsågar där man kör upp klingan med en spak eller pedal när man kapar. De lär ha blivit förbjudna av arbetarskyddet säger ryktet eftersom de ju saknar klingskydd totalt.

  Annars har jag ju sett pendelkapsågar av olika slag. Dels den äldre modellen med klingan längst ned på en låg arm fäst på gångjärn på väggen eller i taket ovanför. Dels den nyare modellen med knäled där klingan sitter på en kort arm som ledas mot en annan kort arm.
  Är det sådana som gäller ännu?
   
 2. U
  Medlem · Nivå 4
  De du beskriver som bordscirkelsågar kanske är gamla sorters snabbkapar? Vet inte om de hette nåt annat förr i tiden. De moderna varianterna har tvåhandsgrepp och klingskydd som trycker ner arbetsstycket. Typ så här: https://www.sernbrandt.se/produkter...nickeri-snabbkapar/pneumatisk-snabbkap-tr500/

  Finns väl säkrare moderna pendelkapar också men har aldrig använt dem så vet inte hur de står sig. Den snabbkap jag kört med var smidig men väldigt grov eftersom det är svårt att sikta in snittet.
   
 3. H
  Medlem · Nivå 19
  Japp. Det var gamla motsvarigheter till den snabbkapen där man höll ned arebetsstycket med handen. Någon sådan vill jag inte ha för har man skydd så går det ju inte att sikta in klingan och såga efter streck.

  Så frågan kvarstår. Vad är det som gäller i dagens värld?
   
 4. K_arlstrom
  Medlem · Nivå 9
  Nu vet jag inte riktigt hur grovt du menar med "grövre bitar", eftersom jag vill minnas att du svarvade till en hel stock som axel till något (väderkvarn?).
  Fanns en gjerdesåg på byggvaruhuset där jag jobbade en sommar för många år sen, verkar fortfarande säljas med genomskiligt klingskydd! https://gjerdesagen.se/gjerdesag-1603/
  Där löstes mätproblemet med längdstoppet, justera in skalan till en början och kontrollera att den fortfarande stämmer med jämna mellanrum.
  Tar mycket plats, och är inget man flyttar runt annat än i nödfall... Med ett "zero clearance insert" (vad det nu blir på svenska) så borde det gå bra att sikta in strecket på biten mot spåret.
   
 5. H
  Medlem · Nivå 19
  Om jag skulle kunna kapa 3x12 tums plankor så skulle jag klara det mesta......... när det blir grövre kan jag kapa för hand för det händer inte så ofta.
   
 6. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Nivå 22
 7. Ola C
  Youtubesnickare · Nivå 23
  Najs, trevligt ni breddar verksamheten.
   
  • Laddar…
 8. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 20
  Snart börjar de med hemkörning också :)

  Ska tydligen ha Skånes godaste surdeg..
   
 9. bulleribock
  Medlem Nivå 10
  305x88 går att kapa med en kap- och gersåg om du bara ska kapa raka snitt, men de är kanske för flimsiga för din smak, då du gillar gjutjärnsmaskiner.